Dat geldt niet alleen voor de stap van vmbo-kader naar bbl, maar voor alle niveaus. Je kan dit voorkomen door eens goed te praten met iemand die al eerder een bbl-traject heeft gedaan, of met de opleiding of het leerwerkbedrijf.
Er zijn heel wat verhalen over jongeren die een studiekeuze hebben gemaakt waar ze later helemaal niet blij mee zijn. Dat kan door verschillende dingen komen.
Het kan natuurlijk zijn dat de stap die je maakt vanuit de middelbare school naar je vervolgopleiding te groot is. Dat overkwam Johan: “Vanuit vmbo kader wilde ik vooral gaan werken, dus koos ik voor een bbl opleiding. Maar dit was echt een te grote stap. De zelfstandigheid kon ik nog niet aan. Ik ben een hele sociale jongen, maar om ineens als elektricien tussen de volwassen mannen te gaan werken paste helemaal niet. Ik dacht alleen maar aan het geld, maar niet aan wat er bij me past.”
Kijk goed van tevoren wat het betekent om een volgende stap te maken.
Dat geldt niet alleen voor de stap van vmbo-kader naar bbl, maar voor alle niveaus. Je kan dit voorkomen door eens goed te praten met iemand die al eerder een bbl-traject heeft gedaan, of met de opleiding of het leerwerkbedrijf.
Je vrienden en vriendinnen zijn natuurlijk belangrijk, maar betekent dit dat jullie dezelfde studies moeten gaan volgen? Nee, maar het kan wel zijn dat je er alsnog voor kiest om dat te doen. Dat overkwam Jesse. “Na het vmbo koos ik voor wat vrienden ook gingen doen. Mijn vrienden zijn belangrijk voor me. Maar ICT als opleiding is echt anders dan het graag spelen van games. Al snel had ik helemaal geen contact meer met die vrienden, want zij deden iets wat ze leuk vonden en ik verveelde me.”
Gillian rondt nu haar propedeuse Creative Business af. Met veel moeite, omdat het niet haar ‘ding’ bleek te zijn. Ze wist tijdens de havo niet zeker wat ze wilde doen en hoorde van haar ouders dat een tussenjaar “verspilde tijd” zou zijn. Gillian: “Creative Business was de enige studie die me wel leuk leek.”
Ze had zich goed voorbereid: bezocht een aantal open dagen en voerde gesprekken met studenten van die opleiding. Maar toch, toen ze eenmaal begonnen was, viel het tegen. “Ik had altijd verwacht dat je na de havo eindelijk iets zou gaan doen wat je echt leuk vindt! Maar ik vond de studie echt niet leuk om te doen. Toen ben ik mezelf wel tegengekomen.”
Dat maakt het volgens Gillian lastig om een nieuwe keuze te maken, maar gelukkig heeft ze goede hulp. Toch brengt het best wat onzekerheid mee, “helemaal nu met corona.” Ze heeft zich inmiddels wel ingeschreven voor de universitaire bachelor Geschiedenis en Sociologie, maar denkt nog na over een tussenjaar.
Denk jij er ook over na om te stoppen met je studie? Bekijk dan eens deze blog over stoppen met studie.
Kies geen studie omdat het een hype is, maar bedenk of je er op lange termijn ook nog iets mee wilt.
En als je het niet weet: een tussenjaar is geen verspilling. Het geeft je namelijk de tijd en ruimte om eens even goed na te denken over wat je wilt en je kan rustig open- en meeloopdagen bezoeken. En, niet onbelangrijk, je kan een jaartje geld verdienen.
Keuzes maken hoort erbij en je ziet het: soms maak je de verkeerde. Dat kan gebeuren, maar gelukkig kun je een verkeerde studiekeuze voorkomen door de tips hierboven te volgen, of door verder te zoeken op Studiekeuzelab. Succes!
12 augustus 2020 geschreven door Boy Cornelissen