Beroepen met baanzekerheid: Hoe groot is de kans in 2021?

min. lezen
Beroepskeuze: Hoe groot is de kans op baanzekerheid?

Vroeger, toen je klein was, wilde je misschien profvoetballer, kapper, dokter of docent worden. Misschien wil je dat nog steeds! Maar welke studie moet je daarvoor hebben afgerond? En hoe groot is de kans dat je met die studie ook die droombaan krijgt? Dat vertellen we je graag in deze blog. Lees het hier!

“Wat wil je later worden?”

Dit blijft natuurlijk een veelgestelde vraag. Een andere belangrijke vraag is: welke studie hoort daarbij? Dit zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden voordat je een studie kiest.

Dan wil je misschien ook nog weten of je studie uiteindelijk een beroep met baanzekerheid oplevert. Hier is alvast een geruststelling: bijna iedereen die gestudeerd heeft komt aan werk, en veel van hen werken niet in de branche waarvoor ze hebben gestudeerd. Geen zorgen dus. Toch blijft de vraag waar de baankansen in 2021 liggen wel hangen..

Waar liggen beroepen met baankansen in 2021?

Wat beroepen zijn met baanzekerheid is een moeilijk te beantwoorden vraag. Het is namelijk lastig om te voorspellen welke banen in de toekomst in trek zijn. Sommige veranderingen in het sociaal-economisch landschap kun je simpelweg niet aan zien komen, kijk maar naar de huidige situatie. Wel weten we ongeveer waar je de meeste en minste kansen hebt op een baan.

Over het algemeen liggen de hoogste kansen op een baan bij de economische- en de technische sector. De laagste bij taal & cultuur en gedrag & maatschappij. De laatste tijd is er ook erg veel vraag naar docenten in het basis- en middelbaar onderwijs en zijn vakmensen als schilders, timmermannen/vrouwen, elektromonteurs, onderhoudsmonteur en automonteurs enorm in trek!

Universiteit 2021

Ook in 2021 zijn er grote verschillen zichtbaar tussen studie en baanzekerheid. In sommige gevallen, zoals taal & cultuur, vindt maar 78,8% een beroep dat direct aansluit op de afgeronde studie, terwijl dat bij informatiekunde op 99% ligt.

Ook ligt het verschil in loon best ver uit elkaar. Kijk maar eens naar deze sectoren: een startende archeoloog verdient gemiddeld €1.990,- en iemand die tandheelkunde heeft gestudeerd verdient een dikke €5.000,- per maand in 2021. Kijk dan op deze website.

HBO 2021

Voor het hbo liggen die cijfers net wat anders. Daar zijn juist de lerarenopleidingen de studies met de meeste baanzekerheid. Vooral basisonderwijs en maatschappijvakken zijn kansrijk. En dit klinkt misschien best verrassend, zeker gezien de huidige situatie: kunst & cultuur studies mogen dan de laagste salarissen hebben, maar niet de laagste baankans.

Dans en en theater studenten vinden vaak na hun studie een baan. Kleine kanttekening: Studenten vinden vooral parttime banen en dat was voornamelijk in de winter voor de coronacrisis. Op dit moment is het aantal NOW-aanvragen in die sector het hoogst. Hoe dat zit check je in dit artikel.

MBO in 2021

Op het mbo is het vaak de vraag of je kiest om direct te gaan werken (BBL) of om de schoolbanken in te gaan (BOL). Dat ligt bij iedere studierichting net wat anders. De komende jaren zie je dat er op niveau 4 tuinbouw en groenvoorziening veel banen bij komen. Dat is nu al zo en neemt alleen nog maar meer toe de komende jaren.

Techniekstudenten gaan nog steeds direct aan de slag. Dat komt ook omdat de lonen daar het hoogst liggen. Studenten uit de zorg gaan ook vaak direct aan de slag, juist nu in deze hectische tijd.. Tegelijkertijd zie je dat studenten die iets met mediavormgeving gedaan hebben, minder snel aan de bak komen. Dit is een heel populaire studie, maar er is niet zoveel ruimte op de markt om alle afgestudeerden meteen een baan te geven. Wil je meer weten met welke mbo studie je het meest verdient en waar de meeste baankansen liggen? Bekijk dan de Keuzegids mbo.

Een andere goede website die je kan helpen met het kiezen van een studie en werkrichting is Kiesmbo.nl. Op deze website van de overheid kan je op een makkelijke manier informatie vinden over verschillende studies en de banen die daarbij horen. Ook kan je een interessetest doen waarin je precies kan zien welke banen bij jou interesses en talenten passen.

Kies niet alleen op baanzekerheid

In 2021 zijn er een paar belangrijke verschuivingen Zo krijgen leraren sneller een baan en zijn mensen in de zorg erg gewild. Toch blijven veel dingen ook hetzelfde: mensen in de IT en economie vinden snel een baan, dat was vorig jaar ook zo. 

Hoe leuk het ook lijkt, een studiekeuze hangt niet alleen af van baankansen en het verdienen van geld. Dat klinkt misschien onlogisch, maar ga maar eens na bij jezelf: hoe vervelend is het om iets te doen wat je niet leuk vindt, of waar je niet goed in bent? De dingen waar je goed in bent zijn vaak ook nog eens veel leuker om te doen. En uiteindelijk kom je daar veel verder mee dan met die goedgevulde bankrekening. Misschien lukt het je over een paar jaar ook wel om veel geld verdienen te met de dingen waar je talent en passie voor hebt.

Een opleiding kiezen waar je makkelijk een baan mee kunt vinden, is dus niet altijd de beste optie. Kies wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.