Beroepen met baanzekerheid: Hoe groot is de kans in 2023?

min. lezen
Beroepskeuze: Hoe groot is de kans op baanzekerheid?

Vroeger, toen je klein was, wilde je misschien profvoetballer, kapper, dokter of docent worden. Misschien wil je dat nog steeds! Maar welke studie moet je daarvoor hebben afgerond? En hoe groot is de kans dat je met die studie ook die droombaan krijgt? Dat vertellen we je graag in deze blog.

“Wat wil je later worden?”

Dit blijft natuurlijk een veelgestelde vraag. Een andere belangrijke vraag is: welke studie hoort daarbij? Dit zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden voordat je een studie kiest.

Dan wil je misschien ook nog weten of je studie uiteindelijk een beroep met baanzekerheid oplevert. Hier is alvast een geruststelling: bijna iedereen die gestudeerd heeft komt aan werk, en velen van hen werken niet in de branche waarvoor ze hebben gestudeerd. Geen zorgen dus. Toch blijft de vraag waar de baankansen in 2023 liggen wel hangen...

Waar liggen beroepen met baankansen in 2023?

Wat beroepen zijn met baanzekerheid, is een moeilijk te beantwoorden vraag. Het is namelijk lastig om te voorspellen welke banen in de toekomst in trek zijn. Sommige veranderingen in het sociaal-economisch landschap kun je simpelweg niet aan zien komen, kijk maar naar de huidige situatie. Wel weten we ongeveer waar je de meeste en minste kansen hebt op een baan.

Over het algemeen liggen de hoogste kansen op een baan bij de ICT-branche, de economische- en de technische sector. De laagste bij taal & cultuur en gedrag & maatschappij. De laatste tijd is er ook erg veel vraag naar zorgmedewerkers en docenten in het basis- en middelbaar onderwijs, daarnaast zijn ook vakmensen als schilders, timmermannen/-vrouwen, elektromonteurs, onderhoudsmonteurs en automonteurs enorm in trek!

Universiteit 2023

Ook in 2023 zijn er grote verschillen zichtbaar tussen studie en baanzekerheid. In sommige gevallen, zoals studenten archeologie, letterkunde en kunst- & cultuurstudies vindt maar een klein deel van de afgestudeerden een beroep dat direct aansluit op de afgeronde studie. De baankansen voor onder andere studenten accounting, econometrie en tandheelkunde zijn juist supergunstig.

Ook ligt het verschil in loon best ver uit elkaar. Kijk maar eens naar deze sectoren: een startende archeoloog verdient gemiddeld €1.967,- en iemand die tandheelkunde heeft gestudeerd verdient een dikke €5.300,- per maand in 2023. Een overzicht van goedbetaalde studies vind je in dit artikel

HBO 2023

Voor het hbo liggen die cijfers net wat anders. Daar zijn juist de lerarenopleidingen de studies met de meeste baanzekerheid. Vooral basisonderwijs en maatschappijvakken zijn kansrijk. Ook opleidingen in de zorg scoren goed op dit vlak. Waarschijnlijk geldt voor beide richtingen dat dit vooral te maken heeft met het personeelstekort. Iets wat ook gezegd kan worden van de derde sector met hoge baankans; dit is namelijk de ICT.

Dans, kunst, theater en toerisme zijn juist richtingen waarin de baanzekerheid een stuk lager ligt. Deels komt dit door het beperkte aantal banen in deze sector, daarnaast helpen de relatief lage salarissen niet mee.

MBO in 2023

Op het mbo is het vaak de vraag of je kiest om direct te gaan werken (BBL) of om de schoolbanken in te gaan (BOL). Dat ligt bij iedere studierichting net wat anders. De komende jaren zie je dat er vooral in de zorg en de bouw veel banen vrij komen. Dat is nu al zo en neemt alleen nog maar meer toe de komende jaren.

Monteurs en techniekstudenten gaan nog steeds direct aan de slag. Zeker bij die laatste categorie komt dit omdat de lonen daar hoog liggen. Ook de salarissen in de ICT zijn erg aantrekkelijk en er liggen goede baankansen. Tegelijkertijd zie je dat studenten die een creatieve studie (dans, theater, kunst & cultuur, muziek) of iets in de mediarichting gedaan hebben, minder snel aan de bak komen. Dit zijn studies waarbij niet zo veel ruimte op de markt is om alle afgestudeerden meteen een baan te geven. Wil je meer weten met welke mbo studie je het meest verdient en waar de meeste baankansen liggen? Bekijk dan de Keuzegids mbo.

Een andere goede website die je kan helpen met het kiezen van een studie en werkrichting is Kiesmbo.nl. Op deze website van de overheid kan je op een makkelijke manier informatie vinden over verschillende studies en de banen die daarbij horen. Ook kan je een interessetest doen waarin je precies kan zien welke banen bij jouw interesses en talenten passen.

Kies niet alleen op baanzekerheid

In 2023 zijn er een paar belangrijke verschuivingen. Zo krijgen leraren sneller een baan en zijn mensen in de zorg erg gewild. Toch blijven veel dingen ook hetzelfde: mensen in de IT en economie vinden snel een baan, dat was vorig jaar ook zo. 

Hoe leuk het ook lijkt, een studiekeuze hangt niet alleen af van baankansen en het verdienen van geld. Dat klinkt misschien onlogisch, maar ga maar eens na bij jezelf: hoe vervelend is het om iets te doen wat je niet leuk vindt, of waar je niet goed in bent? De dingen waar je goed in bent zijn vaak ook nog eens veel leuker om te doen. En uiteindelijk kom je daar veel verder mee dan met die goedgevulde bankrekening. Misschien lukt het je over een paar jaar ook wel om veel geld verdienen te met de dingen waar je talent en passie voor hebt.

Een opleiding kiezen waar je makkelijk een baan mee kunt vinden, is dus niet altijd de beste optie. Kies wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.