In het dagelijks leven krijgt iedereen te maken met rechten. Onze maatschappij zit vol met regels en wetten om ervoor te zorgen dat er geen totale chaos uitbreekt en iedereen maar doet waar die zin in heeft. Zelfs bij het betalen van je boodschappen vindt er een juridische handeling plaats.
Je kunt je dus voorstellen dat er altijd mensen nodig zijn die een studie rechten hebben afgerond. Zij controleren de uitvoering van wetten en kunnen bijstaan als er geschillen ontstaan tussen twee partijen – of het nu om mensen, bedrijven of overheden gaat. Want een groot deel van de studie rechtsgeleerdheid gaat over hoe wetten en regelgeving geïnterpreteerd moeten worden en hoe je daar het beste mee kunt omgaan.
Je kun je voorstellen dat er bij onenigheid tussen twee bedrijven en het verdedigen van een crimineel twee verschillende soorten recht aan de orde komen. Er zijn in totaal zo'n 7 verschillende soorten recht waarin je jezelf kunt specialiseren. Elk van deze disciplines heeft een eigen domein of specialisme.
Dit gaat onder andere over de regels en wetten rondom de omgang met elkaar als burger. Maar er vallen ook andere dingen onder, zoals het familierecht en het handels- en vennootschapsrecht (dus alle wet- en regelgeving die met bedrijven en organisaties te maken hebben).
Staatsrecht gaat over de grondwet van Nederland als staat. Je bestudeert de staat als organisatie, aan welke wetten en regels zij zich moet houden en hoe dit in verhouding staat tot haar burgers. Bestuursrecht gaat over wetten en regels rondom openbare besturen.
Als je deze specialisatie volgt, word je notaris. Het notarieel recht houdt zich bezig met het uitgeven van aktes. Hier moet je denken aan een trouwakte, een hypotheekakte, een testament, etc. Dit zijn documenten die alleen geldig zijn als er een notaris aan te pas komt.
Dit gaat over het onderlinge recht tussen verschillende staten. Een goed voorbeeld hiervan is een boycot die landen tegen elkaar kunnen uitbrengen. Bijvoorbeeld op producten die uit een bepaald land komen.
Misschien denk je "maar Europees recht is toch ook internationaal?". Dat klopt, maar het is een hele eigen categorie. Daarom worden deze twee los van elkaar besproken. Dit is zo omdat de samenwerking tussen landen in de Europese Unie heel nauw is. Daarom is het een losse categorie.
Dit onderdeel gaat helemaal over heffingen en invorderingen van belastingen.
Dit gaat over het straffen van personen. Dit is misschien wel de meest bekende vorm en komt regelmatig in het nieuws. Denk maar aan het Marengo Proces, of de moord op Peter R. de Vries. Dit zijn zaken waar het strafrecht aan te pas komt. Een strafrechtadvocaat verdedigt de rechten van zijn cliënt, de aangeklaagde. Een Officier van Justitie (als vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie, OM) vervolgt iemand en de strafrechter bepaalt uiteindelijk de straf.
Psychologie, bijvoorbeeld
Rechten of rechtsgeleerdheid kun je aan de meeste universiteiten studeren, maar je kunt het ook op hbo studeren. Daar heet het hbo bachelor rechten. Als je wilt weten aan welke universiteit of hogeschool je rechten kunt studeren, dan kun je het beste op studiekeuze123 kijken. Daar vind je een mooi overzicht van alle opleidingen en scholen.
Je kunt met elk profiel rechten studeren. Het is belangrijk dat je een maatschappelijke interesse hebt en talig bent, want je gaat heel veel moeten lezen tijdens deze opleiding.
Omdat je deze studie op zowel hbo als wo niveau kunt volgen leggen we beide niveaus los van elkaar uit. We beginnen met de hbo-bachelor.
De hbo opleiding duurt 4 jaar. Je leert hier vooral hoe je de wetten en regels kunt inzetten in de praktijk. Je loopt dus ook stage tijdens je studie, in het derde en soms het vierde jaar. Aan het einde heb je je Bachelor of Laws (LLB).
De universitaire bachelor opleiding rechtsgeleerdheid duurt 3 jaar. Het eerste jaar is vrij algemeen. Daarnaast ontwikkel je juridische en academische vaardigheden. Tijdens het tweede jaar verdiep je je en start je in sommige gevallen met een eerste specialisatie. Zo kun je aan de Universiteit Utrecht in je tweede jaar kiezen voor een notarieel- en een algemeen traject. In het laatste jaar ga je aan de slag met je bachelorscriptie. Aan het einde heb je je Bachelor of Laws (LLB).
Na je bachelor kun je doorstuderen en voor je master gaan. Tijdens een universitaire studie is dat de gebruikelijke route, maar dat hoeft niet. Tijdens je masteropleiding specialiseer je je in een van de categorieën die we net bespraken. Daarna heb je de graad Master of Laws (LLM) en mag je de Nederlandse titel Meester in de rechten (mr.) voeren.
17 oktober 2022 geschreven door Boy Cornelissen