Deze beroepen kom je in de toekomst (vaker) tegen

min. lezen
beroepen-van-de-toekomst

De wereld om je heen verandert continu. Zo hebben verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, zoals nieuwe technologieën, individualisering en klimaatissues, invloed op jouw dagelijks leven, maar ook op het bedrijfsleven. Wat betekent dit voor jouw (toekomstige) carrière en met welk beroep ben je dan op de toekomst voorbereid?

Heeft data de toekomst in handen?

Als gevolg van enorme hoeveelheden data die onze huidige maatschappij produceert en moderne technologie, schieten data gerelateerde beroepen als paddenstoelen uit de grond. Dit gaat verder dan alleen de ICT-sector, zoals je misschien zou denken. Vrijwel alle vakgebieden en sectoren hebben te maken met data; de kansen én de uitdagingen. 

Dus, in de toekomst zijn er steeds meer mensen nodig die hier kaas van hebben gegeten. Overweeg je misschien wel een carrière als datawetenschapper, duik je graag in cyber security of ben je een geboren engineer? Houd bovenstaande dan zeker in je achterhoofd!

Een toekomst in marketing, media en content

SEO of SEA-specialist, Social media marketeer en Font Copywriter; beroepen waarvan een aantal jaren geleden nog niemand van had gehoord,  maar inmiddels niet weg te denken zijn uit de wereld van marketing, content en media. 

Door de opkomst van digitale trends als AI en een online data gedreven maatschappij, moeten marketeers en bedrijven blijven innoveren. Vraag genoeg, dus! Bied jij je in de toekomst aan als media- en contentstrateeg, online marketing specialist of online community manager? 

De toekomst is G-R-O-E-N

Vind je duurzaamheid en milieu belangrijk? Mooi, want verduurzamen en milieubewuster leven is hot en happening! Ook steeds meer bedrijven willen investeren in groene initiatieven en expertise. Het resultaat: een grote vraag naar milieubewust en ambitieus personeel in verschillende beroepssectoren.

Ben jij die ecoloog, adviseur duurzaamheid, aardwetenschapper of andere groendenker waar de toekomst om staat te springen?

Bouwen aan de toekomst

Wonen en werken, dat zullen we in de toekomst blijven doen. En daar zijn gebouwen en andere faciliteiten voor nodig. En voor de toekomst geldt: het liefst zo duurzaam mogelijk. Bovendien worstelt de bouwsector met uitdagingen als personeelstekort en ruimtegebrek. 

Veel werk, dus. Metselaars, voegers, architecten, bouwmanagers, stukadoors en monteurs. Meld je!

Een toekomst in de zorg

In de zorg gaat het niet per se direct om nieuwe beroepen, maar de maatschappij heeft wel te maken met een tekort aan zorgpersoneel. Daarnaast komen er steeds meer ouderen bij en krijgt ook mentale gezondheid steeds vaker aandacht. Daarom zijn er in de zorg- en welzijn sector een flink aantal handjes nodig die de uitdagingen in de zorgsector op innovatieve wijze kunnen oplossen

Populaire beroepen die de zorgsector in de (nabije) toekomst zeker kan gebruiken, zijn bijvoorbeeld: (data)verpleegkundige, operatie- en doktersassistent, laborant, jeugd- en jongerenwerker, psycholoog en kraamverzorgende.

Zorg jij voor een veilige toekomst?

Uiteraard kunnen we in de toekomst ook niet zonder politie, defensie en andere hulpverleners. Een paar jaar geleden was er sprake van een flink personeelstekort bij de politie, maar dat tekort neemt af. Toch zal onze snel veranderende samenleving nieuwe taken en vaardigheden van de politie verlangen. Dit geldt o.a. ook voor defensie. 

Staat veiligheid bij jou voorop? Dan wordt je functietitel in de toekomst misschien wel veiligheidsspecialist, agent, incidentenbestrijder, soldaat of officier.  

Over je toekomst nadenken kan leuk zijn, maar soms ook best lastig. Zeker wanneer je keuzes moet maken.

Onze tip: start bij jezelf! Vind uit wat bij je past en waar je dromen en ambities liggen. Weet je niet waar te beginnen? Neem eens een kijkje op onze #startbijjezelf pagina.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.