Dit zijn de beroepen van de toekomst [+video]

min. lezen
Beroepen van de toekomst

Stel je voor: over 50 jaar worden alle beroepen overgenomen door robots. Maar niets is minder waar, want voor veel banen heb je mensen (van vlees en bloed) nodig. In de video hierboven leggen Lucas en Leila uit voor welke sectoren dat geldt. Dit zijn de banen van de toekomst!

Lees je liever? Geen probleem! Hieronder lees je welke sectoren er in de video worden besproken.

De zorg

Misschien heb je het wel gehoord, er komen steeds meer ouderen bij, die moeten allemaal verzorgd worden. Er is sowieso een tekort aan zorgpersoneel.

Omdat er straks zoveel boomers met pensioen gaan, zullen er meer mensen in de zorg nodig zijn. De overheid is daar ook flink geld in aan het pompen. Van verpleger tot arts: overal gaat straks vraag naar zijn. 

We worden toch het liefst verzorgd door mensen en niet door robots.

boomer
De dikke Van Dale Wat betekent boomer eigenlijk?

Wil je weten wat een boomer precies is? Check het hier!

Tech-sector

Deze zag je waarschijnlijk wel aankomen: de tech-sector. Er is nu al vraag naar datawetenschappers en mensen die met data om kunnen gaan. Dat gaat alleen maar toenemen.

Dat betekent ook dat er meer banen bijkomen die daaraan gekoppeld zijn! Want niet alleen tech-bedrijven staan erom te springen, het leger heeft nu naast data-specialisten bijvoorbeeld keihard dronepiloten en technici nodig. Ook andere bedrijven staan te springen om mensen die goed om kunnen gaan met technologie en bijvoorbeeld VR en AR dingen kunnen bouwen. Ook cybersecurity en app-ontwikkelaars zijn zijn flink in trek! We willen natuurlijk wel veilige nieuwe apps.

virtual-reality

De Bouw

Ook de bouw is in trek. Want, we moeten met zijn allen duurzamer gaan bouwen, werken en wonen als we de planeet een beetje willen sparen. Denk aan nieuwe materialen, nieuwe vormgeving en nieuwe manieren van bouwen. Daar zijn nieuwe ideeën voor nodig. Heb jij die goede ideeën? Dan staan bouwbedrijven voor jou in de rij.

Social Media

Dit is misschien wel een open deur, maar het is toch echt zo: social media banen zijn in trek! We zijn met z'n allen steeds meer online en steeds meer bedrijven maken gebruik van social media om hun klanten te bereiken. Veel bedrijven staan daarom in de rij voor mensen die hier alles vanaf weten.

Dat geldt voor zowel de makers als voor de bedenkers, marketeers, en communicatiemensen. 

Een heleboel banen zijn hieraan verbonden. Dit is nu al zo en wordt alleen nog maar meer.

Koks

Iedereen moet eten. En de meesten willen ook nog eens lekker eten! En sommige dingen kan je gewoon niet veranderen. Zo blijft koken mensenwerk. 

Dat komt omdat koks creatief moeten zijn en dat moet vertaald worden in lekker en mooi eten. Dat vergt gewoon mensenwerk. Je kan het wel programmeren, en dat is ook al gedaan, maar de kans dat dit wordt overgenomen door machines is heel klein! 

En in de toekomst zullen we daar dan ook van blijven genieten. Vooral in de Randstad zijn veel koks nodig.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.