Populaire studies: waarom zou je daarvoor gaan?

min. lezen
Populaire studies 2022/2023

Tijd voor een lijstje populaire studies. Want waar kiezen studenten voor en waarom zou je eigenlijk voor een populaire studie kiezen? Een populaire studie kiezen kan bepaalde voordelen opleveren, maar er kleven ook nadelen aan. Waarom je juist wel, of juist niet voor een populaire studie moet kiezen lees je hier.

Dit zijn de meest gewilde studies van 2022 (van 2023 zijn helaas nog geen cijfers beschikbaar). Met liefst tien noteringen: 5 op wo niveau en 5 op hbo niveau (bron: qompas). Het zijn allemaal verschillende studies.

Top 5 WO niveau

1) Geneeskunde

Al jarenlang is deze numerus fixus studie een van de meest populaire wo studies, en blijft ook nu onverminderd populair. Hierdoor staat het (wederom) op nummer 1 in de wo top vijf. 

2) Psychologie

Ook Psychologie staat al jarenlang heel erg hoog in de populaire studie-lijstjes. De studie is zo populair dat het net zoals geneeskunde een numerus fixus studie is. 

3) Criminologie

Op de derde plek staat criminologie. Ook deze studie stond vorig jaar in de top 3 en sluit ook dit jaar de top 3 af. Deze numerus fixus studie is dus nog steeds mateloos populair.

4) Rechtsgeleerdheid

De studie rechtsgeleerdheid is een nieuwkomer in de top 5. Eerder stond deze namelijk nog op de achtste plek.

5) Biomedische wetenschappen

Doordat rechtsgeleerdheid dit jaar op plaats vier staat, moest de studie Biomedische wetenschappen een plaatsje toegeven. Hierdoor staat de studie niet op plaats 4, maar op plaats 5. 

Top 5 HBO studies

1) Toegepaste psychologie

Voor het eerst op nummer 1, deze studie komt als meest populaire uit de bus. Hier leer je psychologische inzichten direct in de praktijk toe te passen.

2) Verpleegkunde

Eerst op 1, nu op plek 2. De opleiding tot verpleegkundige, zoals het volledig heet, moet een plekje toegeven op toegepaste psychologie. Ondanks dat is de studie mateloos populair onder studiekiezers.

Goed om te weten: je hoeft voor deze studie geen specifiek profiel te hebben, maar biologie is natuurlijk wel handig. 

3) Bedrijfskunde

Sinds afgelopen jaar één plaats gestegen! Ondernemen is en blijft behoorlijk populair, daarnaast leer je bedrijfsstructuren en bedrijfsvoering kennen. Ook hier heb je geen specifiek profiel voor nodig.

4) Forensisch Onderzoek

Deze opleiding heeft twee plaatsen moeten toegeven ten opzichte van vorig jaar. Dat terwijl zijn wo broertje stevig op plaats 3 blijft staan. 

5) HBO rechten

Ook HBO rechten is twee plekken gezakt, maar blijft een populaire opleiding. Deze studie sluit de hbo top vijf af. 

Waarom zou je (g)een populaire studie kiezen?

Er is een reden waarom deze zo vaak verkozen worden. Soms is dat vanwege de baankans, soms komt dat door het startsalaris. Daarom reist de vraag: waarom zou je voor een populaire studie kiezen? Om die vraag te beantwoorden hebben we hier de voor- en nadelen op een rij gezet.

Voordelen

  • De kans is groot dat je al een beetje weet waar de studie over gaat en hoe de studie er ongeveer uitziet.
  • De kans is ook groot dat je iemand kent die deze studie doet.
  • Waarschijnlijk ken je meer studiekiezers die deze studie gaan volgen. Dat is fijn omdat je dan al een sociale basis hebt.

Nadelen

Dat veel studenten populaire studies doen, wil niet zeggen dat de studie ook goed bij jou past.

Een ander nadeel is dat je met heel veel andere studenten in het jaar zit. Dat betekent overvolle collegezalen en weinig persoonlijke aandacht. Kijk er niet van op als een docent je niet bij naam kent. 

De meest populaire studies hebben nog een nadeel: door de populariteit daalt de baankans soms. Bij sommige studies zijn er veel meer pas afgestudeerden dan dat er banen zijn.

Het kan tot slot ook nog zo zijn dat de kwaliteit van studies achteruit zijn gegaan omdat de studie in een korte tijd enorm gegroeid is. Omdat de studie zo hard groeit, groeit het letterlijk uit zijn voegen. 

Welke opleiding je ook doet, zorg dat je iets kiest wat bij jou past. Er zijn ook studies die minder populair zijn, maar misschien heel goed bij jou passen. Onderzoek dus goed welke opleiding goed bij jou past. Vergelijk verschillende opleidingen. Zo kun jij na de middelbare school lekker van start!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.