Zo kunnen je ouders je helpen bij je studiekeuze: 7 handige tips

min. lezen
zo-kunnen-ouders-helpen-bij-studiekeuze-7-handige-tips

Ach, je ouders bedoelen het vast ontzettend goed. Maar soms is hun hulp bij het maken van je studiekeuze wel wat teveel van het goede. Gelukkig kun je ze daar een klein beetje in sturen. Hoe? Met behulp van de tips in dit artikel kun je jouw over-enthousiaste ouders een duwtje in de goede richting geven om jou daadwerkelijk te helpen bij het kiezen van je studie.

1. Begin op tijd

Je studie kiezen kost tijd, begin er dus niet last-minute mee. Deze tip is dus zeker ook voor jezelf. Wanneer je in je laatste jaar pas met je studiekeuze begint, is er kans op studiekeuzestress. Dat is eigenlijk niet nodig als je begint met je studiekeuze in het schooljaar vóór je examenjaar.

Je ouders kunnen je hierin helpen door je te supporten, vertelt Lonneke Boons, stresscoach voor jongvolwassenen. “Je ouders hebben zeker invloed op het in gang zetten van de studiekeuze. Door er een gesprek over te voeren, maar ook door je te wijzen op de kwaliteiten en talenten die zij zien.’’ Met andere woorden: Ben jij goed in het organiseren van feestjes of heel sociaal en behulpzaam, dan kunnen je ouders dat benoemen. Vaak is dit juist handig omdat je dat zelf misschien niet direct ziet.”

2. Slik eigen voorkeuren in

Zijn je ouders zelf arts, ondernemer of artiest? Grote kans dat je ouders jou ook zo’n interessant beroep ‘gunnen’. Toch is het beter om dit los te laten. Daarnaast is het goed om te kijken naar wat jij nodig hebt: jij bent immers degene die de studie gaat volgen. Daarbij is hoger niet altijd beter, hoewel sommige ouders dat wel denken.

Stresscoach Boons heeft een paar goede tips voor ouders: ,, Stel jezelf de vraag: mag je kind jou teleurstellen? Het is zeker niet zo dat een kind met een vwo-diploma naar de universiteit ‘moet’. Dat is helaas wel een hardnekkig misverstand. De druk van ouders, maar ook van sociale media, vrienden en bekenden rond de studiekeuze is vaak enorm.

De tendens is dat steeds meer ouders vinden dat een hbo- of liever nog universitaire opleiding het beste is voor hun kind, omdat met zo’n opleiding de kans op maatschappelijk succes groter zou zijn. Waarbij ‘maatschappelijk succes’ vaak een synoniem lijkt aan ‘geluk’. Beter is om aan te sturen op de vraag: waar krijgt mijn kind energie van? Als je kind nu vwo doet en heel gemotiveerd is om bakker te worden: laat dat vooral gebeuren.’’

3. Wat heb jij nodig? 

Je studie is één, maar er zijn ook een hoop andere dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van je nieuwe school. Misschien heb je moeite met je concentratie of autisme. Dan is het handig als je op je nieuwe opleiding in kleine groepen les krijgt. Ook is het goed te kijken naar wat er voor hulp geboden wordt voor als jij vastloopt.

Tenslotte is er het verschil tussen praktijk- en theorieonderwijs. Misschien leer jij wel veel liever in de praktijk. Dan is een mbo- of hbo-opleiding een logischer keuze dan de universiteit. Verder is het voor zowel jezelf als je ouders goed om te bedenken of je op kamers gaat of (nog een tijdje) thuis blijft wonen

4. Wijs je kind op mogelijkheden en relativeer

Dit is weer een tip die vooral voor je ouders handig is. Misschien heb je al een duidelijk idee over vervolgopleiding of beroep. Dan kun je samen met je ouders hiernaar kijken, maar er kunnen ook andere mogelijkheden bekeken worden.

Stresscoach Lonneke legt het uit: “Aan de ene kant is het fijn als je kind precies weet wat het wil, maar het kan geen kwaad om je kind iets ‘breder’ te leren kijken. Dat kan bijvoorbeeld door het invullen van een studiekeuzetest, daarmee verruim je je blik. Samen met je kind een onderwijsbeurs bezoeken is ook een goede optie. Daar vind je veel verschillende opleidingen onder één dak en kun je je – als je er met een open blik rondloopt – laten verrassen: misschien is er wel een opleiding die je kind nóg leuker vindt. Let daarbij vooral op de ‘vonken’, de vlammetjes die je bij je kind ziet.”

5. Ga met je ouders naar open dagen

Misschien denk je dat het awkward is om met je ouders naar een open dag te gaan, maar het kan juist heel erg nuttig zijn. Juist omdat je ouders je iedere dag zien hebben ze een goed beeld van je kunnen.

Ook kan een eerste bezoek aan een onderwijsbeurs best overweldigend zijn, met veel opleidingen, veel informatiestands en presentaties. Samen speuren naar de juiste info schept een band. Maak er dus gewoon een gezellig dagje uit van.

6. Gebruik het netwerk van je ouders

Heb jij plannen om architect, hovenier of verpleegkundige te worden? Gebruik dan het netwerk van je ouders. Misschien kennen zij iemand in je omgeving met dat beroep. Vraag deze kennis of je een dag mee mag lopen in de praktijk. Zo krijg je direct een duidelijk beeld van het beroep. Misschien is je enthousiasme over het beroep nóg groter geworden, of misschien wil je het daarna helemaal niet meer. Hoe dan ook: je bent weer een ervaring rijker. Maak dus handig gebruik van het netwerk van je ouders. 

kind-op-werk-dag

7. Relativeer

Deze laatste tip is zowel voor jezelf als voor je ouders. Vaak gaat een studiekeuze gepaard met wat stress. Eigenlijk is dat zonde, want het is ook een hele waardevolle tijd waarin je jezelf ontdekt en een nieuwe fase in je leven aanbreekt. Probeer die stress dus te beperken.

Wat helpt is de volgende gedachte. Een ‘foute’ studiekeuze bestaat niet; relativeer het belang van ‘in één keer goed kiezen’. Van elke opleiding leer je iets. En houd je kind ook voor ogen: het is niet erg om te twijfelen. Lonneke Boons: ,,Ik ben bijna 40 jaar en weet soms ook nog niet precies wat ik wil, dus voor tieners is het helemaal niet gek om te twijfelen. Ik heb ooit een jaar kunstacademie gedaan. Daar ontdekte ik dat kunst voor mij wel een hobby, maar geen beroep is. Maar het is zéker geen verloren jaar geweest.’’

Met deze tips in het achterhoofd wordt het voor jou en je ouders een leuke tijd waarin je erachter komt welke studie het beste bij je past. Natuurlijk kun je ook nog altijd door de artikelen op deze website bladeren voor meer inspiratie. Veel succes met je studiekeuze!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.