Studiekeuze: Hoe overleef ik mijn ouders?

min. lezen
hoe-overleef-ik-ouders

Het is zover: je staat op het punt om je studie te gaan kiezen. Een belangrijk moment in je leven, waar je ouders ongetwijfeld hun eigen ideeën over hebben. En hoewel deze goedbedoelde feedback vaak welkom is, is het ook belangrijk om je eigen mening te vormen. In deze blog geven we je tips om de juiste balans hierin te vinden.

Jouw ouders kennen je waarschijnlijk als geen ander. Ga maar na: ze hebben je van jongs af aan opgevoed en zien groeien tot de persoon die je nu bent. Dat betekent dat hun mening wat betreft studiekeuze gewaardeerd wordt. Uit een onderzoek van Scholieren.com blijkt dat maar liefst driekwart van de onderzochte studenten aangeeft dat een of beide ouders de grootste invloed heeft op de studiekeuze.

(online) Open dagen en studiekeuzetesten

Op het gebied van studiekeuze is het goed als je naast advies van je ouders ook andere bronnen gebruikt om tot je uiteindelijke studiekeuze te komen. Zie het zo: er zijn verschillende wegen om je doel te bereiken. En hoe beter je jezelf informeert, hoe beter jij weet wat je wilt.

Het is daarom ook erg belangrijk om (digitale) open dagen bij te wonen en verschillende studiekeuzetesten te doen. Zo kom je er gaandeweg achter wat jij graag wilt en waarom je toekomstige studie de juiste keuze voor je is. De meeste middelbare scholieren beginnen minimaal twee jaar van tevoren met de oriëntatie op hun studiekeuze. Neem dus de tijd, en je zult zien dat je tot een goede keuze komt.

Vraag door!

Misschien heb je al een idee over je verdere studiekeuze, of heb je al een beeld van de richting waar je naartoe wilt. Natuurlijk hoef je dit niet allemaal alleen uit te vogelen, maar kun je mensen in je omgeving om raad vragen. En wie staan er het dichtst bij je? Juist ja: je ouders! Je kunt beginnen met vragen wat zij denken dat jij moet gaan studeren.

Wat heel belangrijk is dat je ook doorvraagt. Waarom denken je ouders dat juist deze studie geschikt voor je is? Wat voor beeld hebben ze bij jouw skills? Leg ze ook jouw (voorlopige) voorkeur voor en vraag wat ze hiervan vinden. Tot slot is het misschien ook handig om je vader en je moeder los van elkaar te bevragen over je studiekeuze.

Blijf dicht bij jezelf

Naast je ouders en jezelf kun je nog meer bronnen raadplegen om tot jouw studiekeuze te komen: je vrienden, klasgenoten of andere familieleden bijvoorbeeld. Hoe je dit netwerk inzet, lees je in deze blog.

Natuurlijk is het fijn om veel mensen in te schakelen bij jouw studiekeuze, maar uiteindelijk is er maar één iemand die de studie ook echt gaat volgen. Volg dus  je hart (en je hoofd) en kies de studie uit waar jij jezelf het prettigst bij voelt. En laat je ouders deze blog lezen! ;)

Met deze tips heb je genoeg inspiratie om je ouders te overleven. Het is eigenlijk net zoals Expeditie Robinson: je probeert te overleven en moet daarvoor een paar hordes over, maar als je de samenstelling overleeft en je mag de finale spelen, ben je mega blij. 

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.