Misschien is het al wel eens bij je opgekomen: een studiekeuzetest. Lekker makkelijk, je vult de vragen in en binnen een paar minuten weet je welke studie het beste bij jou past! Zo simpel is het helaas niet, want een studiekeuze is nou eenmaal niet zo makkelijk gemaakt. Het kost tijd. Maar wat is dan het nut van een studiekeuzetest?
Laten we bij het begin beginnen. Een studiekeuzetest is een lijst met vragen die je beantwoordt. Als je klaar bent, krijg je een resultaat wat iets over jou zegt. Het lijkt een beetje op een toets, alleen word je er niet op beoordeeld. De antwoorden die jij geeft vormen een bepaald profiel of een advies.
Er zijn verschillende soorten studiekeuzetesten. Je hebt testen die kijken naar je karaktereigenschappen, maar er zijn er ook die naar je interesses kijken. Er zijn ook tests die jou na het invullen een aantal studies voorleggen. Dan zijn er nog tests die je vertellen hoe ver je bent in je studiekeuzeproces, zoals de Oriëntatiemeter van Studiekeuze123. In ongeveer 15 minuten weet je dan hoe ver je bent in je oriëntatie en wat je nog moet doen om tot je studiekeuze te komen.
Er zijn dus verschillende studiekeuzetesten die allemaal wat anders meten. Naast dat de tests verschillende dingen kunnen meten, zit er ook een verschil in kwaliteit. De ene is beter dan de andere. Hier komen een paar problemen bij kijken.
Het is best lastig om te zeggen hoe betrouwbaar een studiekeuzetest is. Sommige tests komen van een grote, met de overheid samenwerkende, organisatie. Andere komen van een kleine ‘onafhankelijke’ website. Sommige zijn gratis, andere niet – al wil het niet perse zeggen dat een test beter is als je ervoor moet betalen.
Een ander nadeel is dat je een studiekeuzetest vrij makkelijk kunt manipuleren, vooral als er vragen zijn met antwoorden als ‘hier herken ik me zeer in’ en ‘hier herken ik me totaal niet in’. Je kunt dan vrij makkelijk een sociaal wenselijk antwoord invullen.
Wanneer is een studiekeuzetest dan betrouwbaar? Bijvoorbeeld wanneer een test over een specifiek onderwerp gaat. Kijk ook goed naar wie de test heeft ontwikkeld. Is het een overheidsinstantie, of een commercieel bedrijf? Hoeveel vragen worden er gesteld? Wat voor vragen zijn het? Dat zijn allemaal dingen die iets kunnen zeggen over de betrouwbaarheid van een studiekeuzetest.
Misschien denk je nu: hmm, zo’n test is misschien niet ideaal als ik daar mijn studiekeuze op wil baseren. Klopt. Maar je kunt het wel inzetten als een onderdeel van je hele studiekeuzeproces. Als je echt niet waar je moet beginnen of waar je goed in bent, kan een studiekeuzetest je een denkrichting geven. Het kan je net een duwtje geven zodat je verder kunt. Zo zijn er interessetests om te kijken waar jouw interesses liggen.
Het voordeel van een betrouwbare test is dat het een kenmerk van jou kan weergeven waarvan jij niet wist dat je die had. Dat is handig als je zelf echt niet weet waar je goed in bent, of wat jou kenmerkt.
Een studiekeuzetest heeft vooral zin als je het resultaat naderhand met iemand bespreekt met iemand. Denk hierbij aan je decaan, mentor, of misschien wel je ouders. Vraag ze bijvoorbeeld of zij dit bij jou herkennen of niet. Vanuit daar kun je weer verder.
Download het gratis e-book en maak in 4 stappen de perfecte studiekeuze.
Het belangrijkste om te weten is dat het maken van alleen een studiekeuzetest niet genoeg is om de studie van je dromen te vinden. Daarvoor moet je toch echt zelf aan de slag. Begin bij jezelf, match jouw kwaliteiten met een aantal interessegebieden en koppel dat aan een aantal opleidingen. Bezoek onderwijsbeurzen, open dagen en meeloopdagen. Praat met studenten, je eigen decaan, je ouders, vrienden en eventueel en studiekeuzecoach. Zo kom je uiteindelijk tot een goede studiekeuze!
8 september 2021 geschreven door Boy Cornelissen