Een praktische mbo opleiding volgen: Laura werd interieurontwerper

min. lezen
mbo-praktisch-Laura-Hindriks

Op het mbo kun je alle kanten op: vaak zijn de opleidingen wat meer praktijkgericht dan op het hbo of het wo. Laura Hindriks volgde een praktijkgerelateerde mbo-opleiding en heeft nu haar eigen bedrijf als interieurontwerper. Zij vertelt hoe ze tot die keuze kwam, en hoe zij haar opleiding ervaren heeft.

Voor Laura was het mbo een logische keuze. “Op de middelbare school ben ik begonnen op vmbo-lwoo (leerweg ondersteunend onderwijs) en schoof ik ieder jaar een niveau omhoog. Uiteindelijk maakte ik vmbo-tl af, waardoor ik op mbo-4 kon starten. Ik ben wel iemand die graag vanuit de praktijk leert, dus het mbo paste wel bij mij.

‘Studiekeuze was eigenlijk een gok’

Om een opleiding te kiezen, deed Laura wat veel andere studiekiezers doen: ze ging een kijkje nemen op Onderwijsbeurs Noordoost. Laura: “Ik weet nog dat ik door de IJsselhallen in Zwolle liep en eigenlijk niet echt een idee had wat ik wilde kiezen. Toen kwam ik bij de stand van de opleiding Kleur- en Interieuradviseur uit, aan het Cibap in Zwolle. Het creatieve aspect in combinatie met het praktijkgerichte gedeelte sprak me wel aan. Maar als ik heel eerlijk ben was het vooral een gok.”

De ‘gok’ die Laura maakte met haar studiekeuze bleek een schot in de roos. “Ik merkte eigenlijk vanaf dag één al dat ik heel erg op mijn plek zat op deze studie. De manier van leren op het mbo -praktijkgericht en met veel stages- sprak me erg aan. Tijdens je stages leer je namelijk het meest.”

Gerard Matabaro mbo-ambassadeur
Mbo laag opgeleid? Juist niet!

Mbo ambassadeur Gerard Matabaro legt het uit

De manier van leren op het mbo -praktijkgericht en met veel stages- sprak me erg aan. Tijdens je stages leer je namelijk het meest."

Laura Hindriks deed een praktijkgerichte mbo-opleiding tot interieurontwerper.

Heleboel geleerd

Tijdens haar opleiding leerde Laura een heleboel. “Naast het feit dat ik veel leerde over kleur- en interieuradvies, werd er ook veel nadruk op ondernemerschap gelegd. Van het voeren van je eigen management en het maken van berekeningen voor bijvoorbeeld hoeveel verf je nodig had, tot aan communicatie met de klant. Dus eigenlijk was het een heel nuttige opleiding.”

“In het derde jaar van mijn opleiding werd er meer nadruk gelegd op het ondernemerschap. Zo moesten we een eigen ‘bedrijfje’ opzetten, inclusief bedrijfsplan en alles wat daarbij komt kijken. Ik vond deze lessen over ondernemerschap met name erg nuttig, omdat je heel gericht leert waar het om draait als ondernemer.”

Eigen bedrijf

Tijdens haar mbo opleiding richtte Laura haar eigen bedrijfje op. Na haar afstuderen heeft ze nog even een hbo-opleiding gedaan, maar dat was niet helemaal haar ding. Laura: “Ik ben uiteindelijk een studie Small Business & Retail Management gaan doen. Maar het ging zó goed met mijn bedrijf, dat ik een keuze moest maken. Op een zeker moment moest ik stage lopen, maar dat mocht niet bij mezelf. Ik vond het zonde om mijn eigen zaak drie maanden stil te leggen. Dus ben ik net voor mijn P met mijn hbo-studie gestopt.”

Ondanks dat Laura met haar studie stopte, heeft ze niet het idee dat haar tijd op het hbo helemaal voor niks was. “Integendeel, ook hier leerde ik een hoop nuttige dingen die ik bij het runnen van mijn eigen bedrijf toe kon passen. Als je net als ik graag praktijkgericht leert, dan kan ik een mbo-opleiding zeker aanraden.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.