Wat is mijn talent? Ontdek je kwaliteiten!

min. lezen
Wat-is-mijn-talent-ontdek-je-kwaliteiten-websitehearder1076x715-1

Iedereen is anders en iedereen heeft zo zijn talenten. Bij sommige meiden of jongens is het overduidelijk, maar er zijn ook mensen die er pas op latere leeftijd achter komen dat ze iets heel goed kunnen. Weet jij eigenlijk waar jouw talenten liggen? Gebruik deze handvatten om ze in beeld te krijgen.

Wat zijn kwaliteiten?

Om te ontdekken waar je eigen kwaliteiten liggen, is het goed om te weten wat kwaliteiten nou eigenlijk zijn. 

Je kun je dit het beste zien als één of meerdere goede eigenschap(pen) die je hebt. Dit is iets wat je onderscheidt ten opzichte van anderen. 

Dit wordt meestal omschreven als iets wat je al in je hebt, waar je mee geboren wordt. Een talent dus. Ben je bijvoorbeeld heel sportief? Dan kun je dat zien als een kwaliteit. Ben je heel goed in het oplossen van lastige wiskundige sommen? Dan kun je dat zien als een kwaliteit.

Je talent laten groeien

Eigenschappen kun je ook trainen. Het is iets waar je beter in kunt worden als je het oefent. Ben je bijvoorbeeld muzikaal, dan kun je ervoor zorgen dat je nog beter wordt door veel te oefenen op jouw instrument. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kwaliteiten die je kunt hebben. Kijk eens of er iets tussen zit waar jij je in kunt vinden. Misschien kun je er zelf nog een aantal bij verzinnen.

  • actief
  • talenknobbel
  • wiskunde knobbel
  • behulpzaam
  • geduldig
  • verantwoordelijk
  • muzikaal
  • zelfstandig
  • fantasierijk
  • eigenwijs 
  • samenwerkend

Kwaliteiten vs. vaardigheden

Zijn kwaliteiten hetzelfde als vaardigheden? Nou dat is een goede vraag. Vaardigheden zijn over het algemeen dingen die zijn aangeleerd. Bijvoorbeeld schrijven en rekenen. Dit zijn dingen die je niet kon toen je geboren werd.

Of je er goed in bent of gevoel voor hebt, dat hangt dan weer af van je kwaliteiten, of talenten. Niet iedereen is namelijk even goed in wiskunde, maar bijna iedereen kan prima rekenen omdat ze het hebben geoefend – een vaardigheid dus.

Zo zijn er nog meer vaardigheden die je kunt aanleren, zoals:

  • programmeren
  • verkopen
  • presenteren
  • een muziekinstrument bespelen

Ik zie je denken: maar dat kunnen toch ook kwaliteiten zijn? Het is iets genuanceerder dan dat.  Iets verkopen heb je waarschijnlijk aangeleerd, maar om een goede verkoper te zijn, heb je weer een aantal kwaliteiten nodig, bijvoorbeeld overtuigingskracht. 

Nog een voorbeeld

Stel, je bent goed in voetballen. Je hebt een geweldige dribbel en kunt met een scherpe pass het hele veld opengooien. Dat zijn twee vaardigheden die je hebt aangeleerd. Maar om dit goed te kunnen heb je een goede motoriek en tactisch inzicht nodig. Dit zijn kwaliteiten. Het verschil zit hem in dat deze twee zijn aangeboren.

Het zit dus zo: alles wat aangeboren is, is een kwaliteit, alles wat je aanleert is een vaardigheid. Zowel kwaliteiten als vaardigheden kun je ontwikkelen, maar je zult merken dat wanneer je ergens talent voor hebt, je er makkelijker beter in wordt (een kwaliteit dus). 

Wat zijn jouw talenten?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen waar jouw kwaliteiten liggen. Maar alles begint bij jezelf. Jij bepaalt namelijk wat je leuk vindt en je weet (misschien al wel) waar je talenten liggen. En wat als je dit niet weet? Er zijn verschillende manieren om erachter te komen welke kwaliteiten jij hebt.

Allereerst kun je jezelf afvragen wat je leuk vindt op school en welke hobby’s je hebt. Alles is goed, gamen, voetballen, dansen, wiskunde of pianospelen: het maakt niet uit. Want als gamer of voetballer hoeft het niet zo te zijn dat je dit op een professioneel niveau gaat doen. En als je talent hebt voor pianospelen, wil het niet zeggen dat je meteen naar het conservatorium gaat.

Verder kijken

Achter iedere hobby schuilt een kwaliteit. Of soms zelfs meerdere.  Gamers hebben bijvoorbeeld vaak een hoog reactievermogen. Pianisten hebben een goede coördinatie en voetballers een vooruitkijkende blik. Kortom: wat je leuk vindt zegt veel over waar je talenten liggen. 

Een bijbaan passend bij je talent

Denk eens goed na wat je talenten zijn op school. Welke vakken gaan je makkelijk af en waarom vind je bepaalde vakken leuker  dan anderen. Belangrijk hierbij is dat je kijkt hoe je jouw kwaliteiten gebruikt tijdens het uitoefenen ervan. Als je dit op een rijtje zet, kom je er achter waar jouw kwaliteiten liggen.

Je kunt ook kijken naar bijbaantjes die je hebt. Heb je bijvoorbeeld veel opgepast op kinderen uit de buurt, dan kun je zeggen dat je goed met kinderen bent en zorgzaam bent. Dat zijn twee belangrijke kwaliteiten.

Natuurlijk kun je om hulp vragen van je ouders, familie en vrienden. Zij kennen je goed en kunnen vaak goed aangeven wat jouw kwaliteiten zijn.

Sterke Punten Training

Als aanvulling hierop kun je bij jezelf nagaan waar je sterke en zwakke punten liggen.

Om je daarbij te helpen, kun je de Sterke Punten Training van de Nationale Jeugdraad (NJR) proberen. Zij hebben een leuke en inspirerende manier gevonden om erachter te komen wat je sterke punten (ofwel: kwaliteiten) zijn. Je kan de test online doen, door op deze link te klikken. Dan krijg je een snel overzicht van waar je goed in bent. Ook kan je tijdens de Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen de Sterke Punten Training volgen. In één of twee sessies (er is een Level 1 & 2) leer je meer over jezelf en waar je goed in bent.

Nationale Jeugdraad
www.njr.nl Nationale Jeugdraad

Check wat de NJR voor jou kan betekenen!

Studiekeuzecoach

Soms is het heel lastig om er zelf achter te komen waar je goed in bent. Als je daar hulp bij nodig hebt kun je een studiekeuzecoaches inschakelen. Zij helpen je niet alleen met het ontdekken van jouw kwaliteiten, maar ze begeleiden je ook in het maken van een goede studiekeuze!

Wat vaak terugkomt is dat studenten niet kunnen kiezen omdat ze vaak niet goed weten waar hun kwaliteiten liggen. En geen zorgen, want dat je niet weet wat je kwaliteiten zijn, betekent niet dat je ze niet hebt. Iedereen heeft sterke kanten! Het is soms alleen lastig om erachter te komen.

Rafaël
Check hier Rafaël's verhaal

Hij wist – met behulp van een studiekeuzecoach – toch zijn studiekeuze te maken

Welke studierichting past bij mij?

Nu heb je drie manieren om uit te vinden waar jouw kwaliteiten liggen. Vanuit hier kan je kijken welke studierichting of welk interessegebied goed bij jou zou passen. Er zijn verschillende richtingen met allemaal hun eigen eigenschappen. Sommige richten zich meer op techniek, andere op gezondheid en weer andere op economie.

Interessegebieden uitleg
Meer weten over studierichtingen?

Lees dan deze blog over interessegebieden

Kwaliteiten koppelen

Het is nu dus belangrijk dat je jouw kwaliteiten koppelt aan bepaalde richtingen. Heb bijvoorbeeld een wiskundeknobbel dan kun je kijken naar exacte studies (of bèta studies), zoals natuurkunde, wiskunde, technische bedrijfskunde. Maar je kunt ook een economische richting kiezen. 

Een kwaliteit zorgt er niet voor dat je  maar één kant op kunt., maar het geeft je een aantal gerichte opties die je verder kunt ontdekken.

De volgende stap

Wil je meer weten over studierichtingen, interessegebieden en verschillende scholen en opleidingen? Bezoek dan eens de Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen. Hier vind je in 1 of 2 dagen een breed aanbod aan scholen en opleidingen en kun je verschillende studiekeuzesessies bijwonen.

Heb je jouw talent of kwaliteit gevonden? Dan kun je hier je  studiekeuze op baseren. En weet je waar je niet zo goede in bent? Dan kun je die studies beter links laten liggen. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.