Hoe ontdek ik mijn kwaliteiten: waar moet ik beginnen?

min. lezen
hoe-ontdek-ik-mijn-kwaliteiten-en-stappenplan-studiekeuze

Waar je goed in bent, vind je vaak ook leuk. Maar hoe kom je erachter waar je talenten liggen? Om jou hierbij te helpen, geven we je een aantal handvatten om op weg te komen.

Wat kan ik? Begin bij jezelf!

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen waar je goed in bent. Maar alles begint bij jezelf. Jij bepaalt namelijk wat je leuk vindt en je weet (misschien al wel) waar je goed in bent. En wat als je dit niet weet? Er zijn verschillende manieren om erachter te komen.

Allereerst kun je jezelf afvragen wat je leuk vindt op school en welke hobby’s je hebt. Alles is goed, gamen, voetballen, dansen, wiskunde of pianospelen: het maakt niet uit. Want als gamer of voetballer hoeft het niet zo te zijn dat je dit op een professioneel niveau gaat doen. En als pianist wil het niet zeggen dat je meteen naar het conservatorium hoeft.

Achter iedere hobby schuilen namelijk bepaalde kwaliteiten. Gamers hebben bijvoorbeeld vaak een hoog reactievermogen. Pianisten hebben een goede coördinatie en voetballers een vooruitkijkende blik. Kortom: wat je leuk vindt zegt veel over waar je talenten liggen. Want wie gaat er nu iets doen wat diegene stom vindt? 

Vervolgens kun je gaan kijken naar wat je zo leuk vindt aan die vakken en hobby’s. Belangrijk hierbij is dat je kijkt hoe je jouw kwaliteiten gebruikt tijdens het uitoefenen ervan. Als je dit op een rijtje zet, kom je er achter waar jouw kwaliteiten liggen.

Natuurlijk kun je om hulp vragen bij je ouders, familie en vrienden. Zij kennen jou namelijk ook goed, maar uiteindelijk ben jij degene die er blij van moet worden.

Sterke Punten Training

Als aanvulling hierop kun je bij jezelf nagaan waar je sterke en zwakke punten liggen, welke vakken jou makkelijk af gaan en welke minder, wat je leuk vindt om te doen in je vrije tijd en wat je belangrijk vindt aan een studie. 

Om je daarbij te helpen, hebben we als tweede optie de Sterke Punten Training van de Nationale Jeugdraad (NJR). Zij hebben een leuke en inspirerende manier gevonden om erachter te komen wat je sterke punten (ofwel: kwaliteiten) zijn. Je kan de test online doen, door op deze link te klikken. Dan krijg je een snel overzicht van waar je goed in bent. Ook kan je tijdens de Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen de Sterke Punten Training volgen. In één of twee sessies (er is een Level 1 & 2) leer je meer over jezelf en waar je goed in bent.

Nationale Jeugdraad
www.njr.nl Nationale Jeugdraad

Check wat de NJR voor jou kan betekenen!

Studiekeuzecoach

Soms is het heel lastig om er zelf achter te komen waar je goed in bent. Daar kunnen sommigen dan ook wat hulp bij gebruiken. Dat is precies waar studiekeuzecoaches erg goed in zijn. Zij helpen je niet alleen met het ontdekken van jouw kwaliteiten, maar ze begeleiden je ook in het maken van een goede studiekeuze!

Wat vaak terugkomt is dat studenten niet kunnen kiezen omdat ze vaak niet goed weten waar hun kwaliteiten liggen. En geen zorgen, want dat je niet weet wat je kwaliteiten zijn, betekent niet dat je ze niet hebt. Iedereen heeft sterke kanten! Het is soms alleen lastig om erachter te komen.

Rafaël
Check hier Rafaël's verhaal

Hij wist – met behulp van een studiekeuzecoach – toch zijn studiekeuze te maken

Welke studierichting past bij mij?

Nu heb je drie manieren om uit te vinden waar jouw kwaliteiten liggen. Vanuit hier kan je kijken welke studierichting of welk interessegebied goed bij jou zou passen. Er zijn verschillende richtingen met allemaal hun eigen eigenschappen. Sommige richten zich meer op techniek, andere op gezondheid en weer andere op economie.

Interessegebieden uitleg
Meer weten over studierichtingen?

Lees dan deze blog over interessegebieden

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.