Hoe ga je goed voorbereid naar een Onderwijs- of Studiekeuzebeurs?

min. lezen
onderwijsbeurs-studiekeuzebeurs-1

Ben je binnenkort van plan om naar een Onderwijs- of Studiekeuzebeurs te gaan? Dan is het handig om je voor te bereiden. Want zonder dat kan een bezoek best overweldigend zijn. Om er het meeste uit te halen geeft Xandra Koops – studiekeuzecoach – een aantal goede tips.

Een bezoek aan een beurs is volgens Xandra – Studiekeuzecoach (Inspiratiemotor) en al jaren actief op de Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen – heel handig voor iedereen die een opleiding, leerwerkplek, stage of naar tussenjaarmogelijkheden zoekt. “Een beursbezoek is perfect voor een eerste kennismaking met scholen, opleidingen en bedrijven. Je kunt je er oriënteren, vragen stellen, jezelf leren kennen en zelfs sfeer proeven. Ik zou de beurs bezoeken als een van de eerste stappen van je studiekeuze.”

Maar hoe zorg je ervoor dat je een beursbezoek goed invult? Daar heeft Xandra een stappenplan voor.

Goed om te weten: Het kost je ongeveer een uur om je voor te bereiden op een beursbezoek.

Stap 1: Streep door wat je niet wil

Voordat je gaat kijken naar welke opleidingen je interessant lijken, kijk je eerst naar wat je niet leuk lijkt. “Door dit te doen streep je al een boel opties weg. Zo krijg je meer overzicht en wordt het makkelijker kiezen.”

Een tip van Xandra: gebruik hiervoor een studiekeuzegids, of kijk op studiekeuze123 of kiesmbo. Hier vind je een mooi overzicht aan opleidingen.

Maak daarna een lijstje met opleidingen die je wel leuk lijken. Met dit lijstje kun je naar de websites van de Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen – en dus naar stap 2.

Niet kunnen kiezen vanwege studiekeuzestress
Kun je niet kiezen? Je bent niet de enige

Lees het verhaal van Rafael en hoe hij toch een studie kon kiezen.

Door gerichte vragen te stellen kom je veel te weten over de opleiding en school."

Xandra Koops, Inspiratiemotor

Stap 2: Weet wat je wil bezoeken

Op een Onderwijs- of Studiekeuzebeurs is er veel te doen. Om je een beeld te geven: er zijn scholen, opleidingen, bedrijven, leerwerkplekken, workshops, presentaties en studiekeuzecoaches. Dat opgeteld kan best overweldigend zijn.

Zorg daarom dat je weet wat je wilt bezoeken. Xandra: “Op de website van de Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen vind je een deelnemerslijst waarin heel overzichtelijk staat weergegeven wie er deelnemen.” Tip: pak je lijstje van stap 1 en kijk welke overeenkomsten er zijn met de aanwezige scholen en opleidingen.

Stap 3: Maak een lijstje

“Maak hieruit eerst een lijst met favoriete scholen en opleidingen die je heel graag wilt bezoeken. Want als je alles gaat bekijken heb je meestal te weinig tijd en teveel informatie. Maak daarna een lijst met workshops en presentaties.”

Tip: Zorg dat je op de beurs in ieder geval eerst dat lijstje afwerkt. Maar, zegt Xandra, “maak wel een rondje over de beursvloer. Misschien zie je wel iets waar je nooit aan hebt gedacht, dat kan interessant zijn.”

Stap 4: Maak een tijdsplanning

Nu je weet wat je wilt bezoeken, kun je een planning maken. Dit doe je zodat je niet in tijdnood komt. Een workshop of presentatie duurt al gauw een half uur, dus als je maar 2 uur hebt, is het slim om goed na te denken over wat je wilt zien.

Tip: “Zorg dat je in ieder geval ook een Sterke Punten Training volgt. Deze workshop kan je een heel eind helpen in jezelf leren kennen.” Het niet goed kennen van jezelf is volgens Xandra namelijk een grote valkuil voor veel studiekiezers.

Stap 5: Bedenk vragen

“Door gerichte vragen te stellen kom je veel te weten over de opleiding.” Om je op weg te helpen, vind je hieronder een aantal voorbeeldvragen (maar ga vooral ook zelf aan de slag met het bedenken van vragen):

  • Wat is de inhoud per leerjaar? / Welke vakken krijg je?
  • Hoe ziet een week in de opleiding eruit?
  • Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan de opleiding?
  • Hoe is de sfeer op school?
  • Werk je veel met medestudenten samen?
  • Hoe zit het met stages, kun je die ook in het buitenland volgen? of: Moet je al meteen een stageplek hebben als je begint?


Tip: Stel zelf je vragen en laat de vragen niet door je ouders stellen.

Wil je meer voorbeeldvragen? Download dit werkboekje. Hier staan niet alleen voorbeeldvragen in, maar ook 12 opdrachten in 4 stappen die je een heel stuk verder brengen in je studiekeuze.

Zet alle feiten op een rij om goed te vergelijken

Weet je het niet? Pas de Bert en Ernie-methode toe

Vind je het moeilijk om te bepalen wat je leuk vindt? Pas dan de Bert en Ernie methode toe. Xandra legt kort uit wat dit is.

“Met deze makkelijke methode kun je alles op een rijtje zetten en krijg je overzicht. Dit helpt je bij het maken van een studiekeuze. Hoe het werkt? Er zijn 4 karakters: Ernie, Bert, Ieniemienie en Oma Janna. Elk staan ze voor een kant in jou.” Klik op het grijze vlak waar deze 4 karakters voor staan.

Bert en Ernie-methode uitgelegd

Hoe kan deze methode jou helpen met je studiekeuze?

  • Ernie: Is enthousiast en wil het liefst meteen beginnen aan een studie. Voel je dit niet bij een opleiding? Dan kun je die wegstrepen;
  • Bert: Wil de feiten weten. Wat zijn de kosten? Hoe lang is de reistijd? Hoe zit het met stage? Hoe is de lesstof? Wat kun je ermee worden?, etc. Maak hier een checklist van;
  • Ieniemienie: Dit is de twijfelende kant aan jezelf. Bijvoorbeeld: Ben ik wel goed genoeg? Is het niet te moeilijk? Houd ik het wel vol? Vind ik de theorie niet te saai? Ook hier kun je een lijstje van maken. Hier kan je Bert-kant mee aan de slag. Je kunt op de beurs iemand van de opleiding spreken en vragen naar lesmateriaal, of een student spreken en het erover hebben;
  • Oma Janna: Overziet alles en brengt alle overwegingen bij elkaar en geeft een cijfer.

Weet je het dan nog niet? Ga dan naar de beurs en ga één-op-één in gesprek met een studiekeuzecoach. Daar is op de beurs een aparte ruimte voor ingericht. Met die kennis kun je de beursvloer op. Loop een aantal rondjes en begin met Ernie: waar word je enthousiast van? Schrijf ze op. In de tweede ronde loop je langs de stands en stel je vragen (Bert). Wanneer je thuis bent, bekijk je alles nog een keer goed en ga je er met de ogen van Bert, Ieniemienie en Oma Janna overheen.

Nu ben je goed voorbereid!

Als je deze stappen hebt gevolgd, ben je goed voorbereid op een beursbezoek. Succes en veel plezier op de beurzen! Wil je een overzicht van de Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen en waar ze zijn? Check dan het lijstje hieronder.

Alle beurzen op één rij

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.