Alles wat je moet weten over studiepunten (en hoe je ze haalt)

min. lezen
Wat zijn studiepunten?

Het halen van studiepunten is een belangrijk onderdeel van je studie. Maar wat zijn dit, hoe worden studiepunten berekend en wat is het verschil met de cijfers die je kunt halen op het hbo of wo? Wij zetten het alvast even voor je op een rijtje.

Wat zijn studiepunten?

Als je bijvoorbeeld op hbo of wo niveau een tentamen maakt, krijg je twee punten: een cijfer dat laat zien hoe goed je het gemaakt hebt en – als je een voldoende haalt – één of meer studiepunten. Dat laatste geeft aan dat jij een stukje verder bent gekomen in je studie. Zie het als een hp-punt bij Pokémon Go: hoe meer studiepunten je haalt, hoe verder je in je studie bent. Officieel heet een studiepunt trouwens een ects (European credit transfer system). Meestal haal je studiepunten per blok óf per vak. Het hangt af van de opleiding en de school of universiteit waar je studeert.

Waarom zijn er studiepunten?

Misschien vraag jij je af waarom je twee soorten punten krijgt: studiepunten en een cijfer voor onder andere je tentamens. Dat is toch super onhandig? Een terechte vraag. Maar dit puntensysteem heeft alles te maken met de Europese regels. In heel Europa werken hogescholen en universiteiten met het European credit transfer system. Dat is handig, want mocht je een master in een ander Europees land doen, of je besluit je bachelor in bijvoorbeeld België te doen en een master in Nederland, dan kun je makkelijk met je ects aantonen dat je een studie hebt gehaald. 

Hoeveel studiepunten moet je halen?

Tijdens je studie in het hoger onderwijs (dus hbo of wo) moet je een totaal aantal studiepunten halen om te kunnen slagen. Elk jaar zijn er 60 punten te verdienen, verdeeld over een aantal vakken die je moet halen (het curriculum). Een hbo bachelor duurt vier jaar: dus 4 x 60 ects = 240 punten die je voor je hbo moet halen. Een wo bachelor duurt drie jaar: dus 3 x 60 ects = 180 punten. Zo werkt het ook met een master. Het aantal punten hangt af van hoe lang je master duurt, maar het komt altijd neer op 60 punten per jaar. Als je alle punten die staan voor een opleiding hebt behaald, dan ben je afgestudeerd en mag de vlag uit.


Maar hoe wordt dan bepaald hoeveel studiepunten je per vak krijgt? Laten we eens een breakdown van het aantal punten doen. Eén punt staat voor 28 uur aan werk. Stel, je kunt voor een vak 2 studiepunten halen, dan moet je gemiddeld 2 x 28 = 56 uur werk in dat vak steken om een voldoende voor je tentamen te halen. Dit is een gemiddelde, dus het kan zijn dat je voor sommige vakken meer of juist minder uren maakt en toch die twee punten pakt.


Zoals je tussen de lijntjes door kunt lezen, haal je studiepunten door een combinatie van een aantal dingen. Als eerste moet je er een bepaald aantal uren in het vak steken door colleges te volgen, opdrachten te maken (alleen of in een groep) en een gedeelte zelfstudie. Maar het daadwerkelijke punt krijg je pas als je een voldoende voor een tentamen haalt óf door een presentatie of (stage)verslag te maken.

Het leenstelsel wordt (hoogstwaarschijnlijk) afgeschaft!
De basisbeurs is weer terug!

Alles wat je moet weten lees je in deze blog

BSA en studiepunten

In het eerste jaar moet je minstens een aantal studiepunten halen om überhaupt door te mogen met je studie. Je moet dan namelijk je bindend studieadvies (BSA) halen. Hoeveel punten je voor je BSA moet halen, hangt af van de opleiding. Soms heb je aan 36 punten genoeg, maar sommige opleidingen vragen 45 of zelfs 60 punten. Dat zijn alle punten voor dat jaar 🤯 Mocht je het niet halen, dan moet je de studie afbreken en mag je diezelfde studie de komende drie jaar (!) niet volgen.


Dat betekent dat wanneer je in het eerste jaar wel het bindend studieadvies, maar niet alle 60 studiepunten haalt, je gewoon door bent naar het volgende jaar. Je moet die punten alleen wel nog halen in jaar 2. Vanaf het tweede jaar hoef je in principe geen minimum aantal studiepunten te halen. Je kunt het dan iets rustiger aandoen, al kun je je studie niet eeuwig rekken. Dan krijg je weer andere problemen.

Negatief studieadvies? Wat nu?

Krijg je in het eerste jaar een negatief bindend studieadvies omdat je niet genoeg studiepunten hebt behaald en moet je de studie verlaten? Dat is behoorlijk balen. Je moet namelijk op zoek naar een nieuwe bachelor, waarschijnlijk op een andere hogeschool of universiteit. 

Vaak zie je die natuurlijk al wel een beetje aankomen. En als je je eigen voortgang goed in de gaten houdt, kun je er op tijd wat aan doen. Er komt dan wel een moment dat je moet kiezen tussen stoppen, van studie switchen of er nog even keihard aan trekken zodat je toch voldoende studiepunten haalt om toch door te mogen met je studie.  

Ga je straks studeren en komt er inderdaad een moment waarop je moet kiezen wat je gaat doen, bespreek het dan altijd met je studieloopbaanbegeleider of studieadviseur. Hij of zij heeft daar vaak een goede en neutrale kijk op en kan jou hierbij goed helpen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.