Stoppen met je studie is niet erg, maar kan wel aanvoelen als falen. Dat is het niet! En je bent heus niet de enige die vroegtijdig stopt. Eén op de drie studenten stopt in het eerste jaar.
Maar stoppen met je studie heeft best veel impact. Studeren is al niet goedkoop en je leert altijd wel iets wat je later kunt gebruiken. Denk daarom goed na of je echt wilt stoppen. Om je hierbij te helpen, kun je jezelf een aantal controlevragen stellen:
Zoals je hierboven zag stopt één op de drie studenten in het eerste jaar van hun studie. Dat is een behoorlijk aantal. Maar hoe komt dat? Daar zijn een aantal redenen voor.
1. De studie past niet bij jou als persoon
Als je na een aantal maanden, of misschien wel jaren, merkt dat de studie niet bij jou als persoon past kan dat erg vervelend zijn. Bedenk voor jezelf hoe dat komt. Merk je dat een groot gedeelte van je studiegenoten totaal verschillend van je is? Ga dan bijvoorbeeld eens na wat zij belangrijk vinden en wat jij belangrijk vindt.
Het kan ook zo zijn dat je de studie inhoudelijk wel interessant vindt, maar dat je moeite hebt met de manier van lesgeven. Ga dan op zoek naar alternatieven op een andere school of misschien zelfs wel een ander niveau.
Nog een tip: probeer anderen (of jezelf) uit te leggen waarom je voor je studie gekozen hebt. Kom je hier niet uit? Dan zegt dat vaak al genoeg. Wanneer je iets doet wat écht bij je past vertel je hier met een bepaalde passie over.
2. Je ziet geen carrière voor je
Ben je pas een aantal maanden bezig met je studie en zie je nog geen carrièrepad voor je? No worries, dat heeft wat tijd nodig. Maar ga er wel mee aan de slag en bespreek het met je omgeving, bijvoorbeeld met je studiegenoten. Stel jezelf de vraag: in wat voor soort banen en sectoren kan ik later terecht komen? En wil ik daar wel werken? Voor een studie aan de pabo is dat logisch; je gaat het basisonderwijs in. Voor een studie international business of communicatie is dat alweer heel anders. Die zijn heel breed en daarmee kun je nog alle kanten op.
3. Het niveau van de studie is te hoog of te laag
Je kijkt naar je cijferlijst en denkt, “dat ging op de middelbare school toch een stuk beter.” Dat kan betekenen dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Misschien lagen je prioriteiten net even anders, bijvoorbeeld bij het kennismaken met je nieuwe huisgenoten. Tijd om serieus met je studie aan de slag te gaan en je prioriteiten op een rij te krijgen.
Check ook eens dit verhaal van Rosa. Zij koos ervoor om van de universiteit naar het hbo te gaan.
Het kan ook zo zijn dat het niveau te laag is en dat je alles met twee vingers in de neus haalt. Sluit het niveau van de opleiding dan wel genoeg aan? Misschien kun je na je eerste jaar wel een niveautje hoger gaan studeren. Dat overkwam Henrica, zij ging van hbo naar de universiteit en geeft hier tips over.
Al is het niveau (iets) te hoog of te laag, zolang je gemotiveerd blijft om er voor jou het maximale uit te halen is dat genoeg. Je kunt altijd nog doorstromen of switchen.
4. Studie voldoet niet aan de verwachtingen
Dan het volgende. Na een paar maanden merk je dat de gesprekken die je met voorlichters had over de studie totaal niet overeenkomen met hoe jij het ervaart. Die school is toch niet zo leuk als tijdens die open dag. Super vervelend! Koppel dit soort punten ook zeker terug aan je school. Merk je dat de school totaal niet bij je past maar de studie wel, dan kun je op zoek naar dezelfde studie op een andere school. Is de studie niks voor jou, ga dan op zoek naar studie die inhoudelijk aansluit op een school die bij je past.
5. Geef niet te snel op!
Studeren betekent jezelf ontwikkelen. En ontwikkeling gaat samen met vallen en opstaan. Eén ding is zeker: je studie gaat echt niet alleen maar leuk zijn. Je gaat stress krijgen van tentamenweken en je gaat een keer (hopelijk niet al te vaak) tot diep in de nacht bezig zijn omdat je de volgende dag voor 10 uur een opdracht moet inleveren.
Dat is allemaal niet erg, zolang je voor het grootste gedeelte met een positief gevoel én gezonde motivatie bezig bent met je studie. Studeer met een doel, al is het om dat papiertje binnen te tikken.
Mocht je echt niet verder willen of sterk twijfelen, bespreek dit ook eens met je mentor of SLB’er. Deze kan je helpen met dit soort vraagstukken. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome (lees: een studie) leiden.
Een aantal alternatieven voor als je wilt stoppen die je met je mentor of SLB’er kunt bespreken:
Of je nu wilt stoppen, of wisselen van studie: er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Daar gaan we nu verder op in.
Er zijn een aantal dingen die je moet doen om te kunnen stoppen met je studie. Allereerst moet je je uitschrijven bij je (hoge)school of universiteit. Doe je mbo, dan doe je dat via je opleiding zelf. Doe je hbo of wo, dan regel je dat via studielink.
Zet vervolgens je studiefinanciering stop. Dat doe je bij DUO.
Je moet ook je studenten OV stopzetten. Dat doe je bij een ophaalautomaat op het station. Dat kan dus niet online. Dit moet je doen voor de 10e dag van de 1ste maand waarop je OV niet meer geldig is. Doe dit echt, want anders gaat het je knaken kosten.
In sommige gevallen kun je je collegegeld terugkrijgen als je in je eerste jaar stopt. Dit moet je navragen bij de opleiding zelf.
In principe kun je op elk moment van je studie stoppen, tenzij je nog geen 18 bent en geen middelbare school diploma op zak hebt – dat wil zeggen: havo- vwo- of mbo-diploma (niveau 2). Op dat moment heb je namelijk geen startkwalificatie en moet je doorstuderen tot je 18 bent. Dit is een hoogst uitzonderlijke situatie en komt dus niet vaak voor.
Mocht je in je eerste jaar willen stoppen en heb je nog niets anders op het oog of je wilt niet verder studeren, dan is het verstandig om voor 1 februari uit te schrijven. Je valt dan nog binnen de zogenaamde 1-februari regeling. Als je dan je studiefinanciering en je OV-reisproduct hebt stopgezet, hoef je het geleende bedrag niet terug te betalen. Dit mag je één keer tijdens je studieloopbaan doen.
Zo zijn er nog meer dingen die je moet regelen als je stopt of wisselt van studie.
Natuurlijk kunnen je ouders hierbij helpen. Het allerbelangrijkste is dat jullie goed met elkaar blijven praten. Als de studie echt niets is, dan voel je dat waarschijnlijk zelf al van mijlenver aankomen, en jouw ouders ook. Zij zien dat heus wel. Daarom is het goed om dit soort dingen te blijven bespreken met elkaar, zodat zij jou goed kunnen helpen met advies (misschien hebben zij ook ooit wel eens zoiets ervaren).
Ga samen op zoek en bespreek het zoveel mogelijk. Zij willen ook het beste voor jou en helpen je graag.
Wat ga je doen als je gestopt bent en je hebt een ‘gedwongen’ tussenjaar? Je hebt ineens zeeën van tijd, maar hoe ga je daarmee om? Je kunt natuurlijk geld gaan verdienen met een bijbaantje en je kunt op zoek naar een nieuwe studie zodat je in het volgende schooljaar weer aan de slag kunt!
Natuurlijk, de extra tijd kun je ook gebruiken om eens wat meer te chillen. Denk maar zo: je hebt nu ook rustig de tijd om goed te onderzoeken wat echt bij jou past. Oriënteer je, ga naar open dagen, volg meeloopdagen of ga eens proefstuderen. Zo ervaar je de studie en kun je een goede keuze maken. Kom je er echt niet zelf of met je ouders uit, dan kun je natuurlijk eens gaan praten met een studiekeuzecoach. Deze kan jou op weg helpen naar de juiste studiekeuze.
23 november 2021 geschreven door Boy Cornelissen