Stoppen met je studie? Hier moet je aan denken

min. lezen
Stoppen met studie

Vol enthousiasme begin je aan je nieuwe studie. De eerste weken is het nog leuk, maar al gauw merk je dat het toch flink tegenvalt... Je bent minder gemotiveerd en dat ene zinnetje spookt door je hoofd: stoppen met je studie. Wat kun je dan het beste doen? Wij helpen je hierbij.

Vroegtijdig stoppen met studie, weet je het zeker?

Stoppen met je studie is niet erg, maar kan wel aanvoelen als falen. Dat is het absoluut niet! Maar stoppen met je studie heeft wel impact.

Denk daarom goed of je echt wilt stoppen. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen: 

 • Wat vind ik niet leuk aan de studie?
  De vakken, de mensen, de stof, of zijn er andere redenen?
 • Is het niveau niet uitdagend genoeg, of juist te zwaar?
  Wat mis ik? Of wat maakt het zo zwaar? Dat kan van alles zijn.
 • Wat zou ik liever studeren/ wat past beter bij mij?
  Zet andere interesses op een rijtje en kijk serieus naar alternatieven. 

Wist je dat: één op de drie studenten stopt in het eerste jaar. Je bent dus niet de enige die hier doorheen gaat.

Waarom stoppen studenten met studie?

Vaak slaat eerst de twijfel toe over de studie toe. Hoe komt dat? Dat kan verschillende redenen hebben.

1. De studie past niet bij jou als persoon
Als je na een aantal maanden, of misschien wel jaren, merkt dat de studie niet bij jou als persoon past kan dat erg vervelend zijn. Bedenk voor jezelf hoe dat komt. Merk je dat een groot gedeelte van je studiegenoten totaal verschillend van je is? Ga dan bijvoorbeeld eens na wat zij belangrijk vinden en wat jij belangrijk vindt.

Het kan ook zo zijn dat je de studie inhoudelijk wel interessant vindt, maar dat je moeite hebt met de manier van lesgeven. Ga dan op zoek naar alternatieven op een andere school of misschien zelfs wel een ander niveau.

Bonustip: probeer anderen (of jezelf) uit te leggen waarom je voor je studie gekozen hebt. Kom je hier niet uit? Dan zegt dat vaak al genoeg. Wanneer je iets doet wat écht bij je past vertel je hier met een bepaalde passie over.

2. Je ziet geen carrière voor je
Ben je pas een aantal maanden bezig met je studie en zie je nog geen toekomstig carrièrepad? No worries, dat heeft wat tijd nodig. Maar ga er wel mee aan de slag en bespreek het met je omgeving, bijvoorbeeld met je studiegenoten.

Stel jezelf de vraag: in wat voor soort banen en sectoren kan ik later terecht komen? En wil ik daar wel werken? Voor een studie aan de pabo is dat logisch; je gaat het basisonderwijs in. Voor een studie international business of communicatie is dat alweer heel anders. Die zijn heel breed en kun je nog alle kanten mee op. 

3. Het niveau van de studie is te hoog of te laag
Je kijkt naar je cijfers en denkt, “dat ging op de middelbare school toch een stuk beter.” Dat kan betekenen dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Misschien lagen je prioriteiten net even anders, bijvoorbeeld bij het kennismaken met je nieuwe huisgenoten. Tijd om serieus met je studie aan de slag te gaan en je prioriteiten op een rij te krijgen.

Check ook eens dit verhaal van Rosa. Zij koos ervoor om van de universiteit naar het hbo te gaan.

Onthoud: toegeven dat het niveau van de studie te hoog voor je is, is niks om je voor te schamen. Het kan zijn dat een andere manier van leren beter bij je past.

Het kan ook zo zijn dat het niveau te laag is en dat je alles met twee vingers in de neus haalt. Sluit het niveau van de opleiding dan wel genoeg aan? Misschien kun je na je eerste jaar wel een niveautje hoger gaan studeren. Dat overkwam Henrica, zij ging van hbo naar de universiteit en geeft hier tips over.

Al is het niveau (iets) te hoog of te laag, zolang je gemotiveerd blijft om er voor jou  het maximale uit te halen is dat genoeg. Je kunt altijd nog doorstromen of switchen.

4. Studie voldoet niet aan de verwachtingen
Dan het volgende. Na een paar maanden merk je dat de gesprekken die je met voorlichters had over de studie totaal niet overeenkomen met hoe jij het ervaart. Die school is toch niet zo leuk als tijdens die open dag. Super vervelend! Koppel dit soort punten ook zeker terug aan je school. Merk je dat de school totaal niet bij je past maar de studie wel, dan kun je op zoek naar dezelfde studie op een andere school. Is de studie niks voor jou, ga dan op zoek naar studie die inhoudelijk aansluit op een school die bij je past.

5. Geef niet te snel op!
Studeren betekent jezelf ontwikkelen. En ontwikkeling gaat samen met vallen en opstaan. Eén ding is zeker: je studie gaat echt niet alleen maar leuk zijn. Je gaat stress krijgen van tentamenweken en je gaat een keer (hopelijk niet al te vaak) tot diep in de nacht bezig zijn omdat je de volgende dag voor 10 uur een opdracht moet inleveren.

Dat is allemaal niet erg, zolang je voor het grootste gedeelte met een positief gevoel én gezonde motivatie bezig bent met je studie. Studeer met een doel, al is het om dat papiertje binnen te tikken.

Praat over twijfels

Worden je twijfels over je studie steeds sterker? Bespreek dit ook eens met je mentor of SLB’er. Deze kan je helpen met dit soort vraagstukken. 

Een SLB'er of mentor kan met je meedenken over de alternatieven: 

 • Als je bijvoorbeeld al een andere opleiding op het oog hebt, kun je alvast wat vakken volgen.
 • Je kunt ook je Propedeuse halen en het volgende jaar naar de universiteit gaan. Zo voorkom je dat je 'in between' studies komt te zitten.

Natuurlijk kunnen ook je ouders hierbij helpen. Als je gekozen studie echt niets is, dan voel je dat waarschijnlijk zelf al van mijlenver aankomen, en jouw ouders ook. Ga samen op zoek naar alternatieven en adviezen en houd het onderwerp bespreekbaar.

Of je nu wilt stoppen, of switchen van studie: er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder!

stoppen-switchen-doorgaan-studie
Switchen, stoppen of toch doorgaan?
Zo ga je om met studietwijfels

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Er zijn een aantal dingen die je moet doen om te kunnen stoppen met je studie.

Allereerst moet je je uitschrijven bij je (hoge)school of universiteit. Volg je een mbo-opleiding, dan regel je je uitschrijving via je opleiding zelf. Doe je hbo of wo, dan regel je dat via studielink. Zet vervolgens je studiefinanciering stop. Dat doe je bij DUO.

Goed om te weten: in sommige gevallen kun je je collegegeld terugkrijgen als je in je eerste jaar stopt. Dit moet je navragen bij de opleiding zelf.

Je moet ook je studenten OV stopzetten. Dat doe je bij een ophaalautomaat op het station. Dat kan dus niet online. Dit moet je doen voor de 10e dag van de 1ste maand waarop je OV niet meer geldig is. Doe dit echt, want anders gaat het je knaken kosten.

Wanneer kan ik stoppen met studeren?

In principe kun je op elk moment van je studie stoppen. Behalve als je nog geen 18 bent en geen middelbare school diploma op zak hebt – dat wil zeggen: havo- vwo- of mbo-diploma (niveau 2). Op dat moment heb je namelijk geen startkwalificatie en moet je doorstuderen tot je 18 bent.

Zit je nog in je eerste studiejaar en wil je stoppen met je opleiding? Dan is het verstand om vóór 1 februari uit te schrijven. Je valt dan nog binnen de zogenaamde 1-februari regeling, waarbij je een deel van je studiefinanciering niet hoeft terug te betalen.

Gestopt, en nu?

Doordat je gestopt met je studie, kom je in een ‘gedwongen’ tussenjaar terecht. Je hebt ineens zeeën van tijd, maar hoe ga je daarmee om? Je kunt natuurlijk geld gaan verdienen met een bijbaantje en je kunt op zoek naar een nieuwe studie zodat je in het volgende schooljaar weer aan de slag kunt!

Je hebt nu ook rustig de tijd om goed te onderzoeken wat echt bij jou past. Oriënteer je, ga naar open dagen, volg meeloopdagen of ga eens proefstuderen. Zo ervaar je de studie en kun je een goede keuze maken. Kom je er echt niet zelf of met je ouders uit, dan kun je natuurlijk eens gaan praten met een studiekeuzecoach. Deze kan jou op weg helpen naar de juiste studiekeuze.

victor-kunstacademie
Onverwacht tussenjaar?

Het overkwam Victor. Check zijn verhaal!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.