Praktische tips voor als je stopt met je studie

min. lezen
stoppen-met-studie-1

Vol enthousiasme begin je aan je nieuwe studie. De eerste weken is het nog leuk, maar al gauw merk je dat het toch flink tegenvalt... Je raakt minder gemotiveerd en dat ene woord spookt door je hoofd: stoppen. Wat kun je dan het beste doen? Wij helpen je hierbij.

Vroegtijdig stoppen, weet je het zeker?

Stoppen met je studie is niet erg, maar kan wel aanvoelen als falen. Dat is het niet! En je bent heus niet de enige die vroegtijdig stopt. Eén op de drie studenten stopt in het eerste jaar.

Maar stoppen met je studie heeft best veel impact. Studeren is al niet goedkoop en je leert altijd wel iets wat je later kunt gebruiken. Denk daarom goed na of je echt wilt stoppen. Om je hierbij te helpen, kun je jezelf een aantal controlevragen stellen:

 • Wat vind ik niet leuk aan de studie? De vakken, de mensen, de stof, of zijn er andere redenen?
 • Is het niveau niet uitdagend genoeg, of juist te zwaar?
  • Wat mis ik? Of;
  • Wat maakt het zo zwaar?
 • Wat zou ik liever studeren/ wat past beter bij mij?
  • Hoe kom ik erachter of het echt bij mij past?

Praat met je mentor

Mocht je echt niet verder willen of sterk twijfelen, bespreek dit ook eens met je mentor of SLB’er. Deze kan je helpen met dit soort vraagstukken. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome (lees: een studie) leiden.

Een aantal alternatieven voor als je wilt stoppen die je met je mentor of SLB’er kunt bespreken:

 • Als je bijvoorbeeld al een andere opleiding op het oog hebt, kun je alvast wat vakken volgen.
 • Je kunt ook je Propedeuse halen en het volgende jaar naar de universiteit gaan. Zo voorkom je dat je in between studies komt te zitten.

Of je nu wilt stoppen, of wisselen van studie: er zijn een aantal dingen waar je rekening mee
moet houden. Daar gaan we nu verder op in.

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Er zijn een aantal dingen die je moet doen om te kunnen stoppen met je studie. Allereerst moet je je uitschrijven bij je (hoge)school of universiteit. Doe je mbo, dat doe je dat via je opleiding zelf. Doe je hbo of wo, dan regel je dat via studielink.

Zet vervolgens je studiefinanciering stop. Dat doe je bij DUO.

Je moet ook je studenten OV stopzetten. Dat doe je bij een ophaalautomaat op het station. Dat kan dus niet online. Dit moet je doen voor de 10e dag van de 1ste maand waarop je OV niet meer geldig is. Doe dit echt, want anders gaat het je knaken kosten.

In sommige gevallen kun je je collegegeld terugkrijgen als je in je eerste jaar stopt. Dit moet je navragen bij de opleiding zelf.

Wanneer kan ik stoppen?

In principe kun je op elk moment van je studie stoppen, tenzij je nog geen 18 bent en geen middelbareschool diploma op zak hebt – dat wil zeggen: havo- vwo- of mbo-diploma (niveau 2). Op dat moment heb je namelijk geen startkwalificatie en moet je doorstuderen tot je 18 bent. Dit is een hoogst uitzonderlijke situatie en komt dus niet vaak voor.

Mocht je in je eerste jaar willen stoppen en heb je nog niets anders op het oog of je wilt niet verder studeren, dan is het verstandig om voor 1 februari uit te schrijven. Je valt dan nog binnen de zogenaamde 1-februari regeling. Als je dan je studiefinanciering en je OV-reisproduct hebt stopgezet, hoef je het geleende bedrag niet terug te betalen. Dit mag je één keer tijdens je studieloopbaan doen.

Zo zijn er nog meer dingen die je moet regelen als je stopt of wisselt van studie.

Hoe kunnen mijn ouders helpen?

Natuurlijk kunnen je ouders hierbij helpen. Het allerbelangrijkste is dat jullie goed met elkaar blijven praten. Als de studie echt niets is, dan voel je dat waarschijnlijk zelf al van mijlenver aankomen, en jouw ouders ook. Zij zien dat heus wel. Daarom is het goed om dit soort dingen te blijven bespreken met elkaar, zodat zij jou goed kunnen helpen met advies (misschien hebben zij ook ooit wel eens zoiets ervaren).

Ga samen op zoek en bespreek het zoveel mogelijk. Zij willen ook het beste voor jou en helpen je graag.

Gestopt, en nu?

Wat ga je doen als je gestopt bent en je hebt een ‘gedwongen’ tussenjaar? Je hebt ineens zeeën van tijd, maar hoe ga je daarmee om? Je kunt natuurlijk geld gaan verdienen met een bijbaantje en je kunt op zoek naar een nieuwe studie zodat je in het volgende schooljaar weer aan de slag kunt!

Natuurlijk, de extra tijd kun je ook gebruiken om eens wat meer te chillen. Denk maar zo: je hebt nu ook rustig de tijd om goed te onderzoeken wat echt bij jou past. Oriënteer je, ga naar open dagen, volg meeloopdagen of ga eens proefstuderen. Zo ervaar je de studie en kun je een goede keuze maken. Kom je er echt niet zelf of met je ouders uit, dan kun je natuurlijk eens gaan praten met een studiekeuzecoach. Deze kan jou op weg helpen naar de juiste studiekeuze.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.