Rente op studielening gaat omhoog. Wat betekent dit voor jou?

min. lezen
Rente lening omhoog

Er is van alles veranderd: van het einde van de corona pandemie, tot het begin van de oorlog in Oekraïne en de torenhoge inflatie. In januari verandert er nog iets: je gaat rente betalen over je studielening. Over dat laatste gaan we het hebben. Hoeveel hoger wordt de rente, voor wie geldt dat en wat betekent het?

Rente op studielening

Jarenlang gold de studielening als de goedkoopste lening die je aan kon gaan. De rente stond namelijk heel lang op 0,0 procent. Vanaf januari 2023 komt daar verandering in. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangegeven dat de rente op deze lening dan wordt verhoogt. Voor studenten in het hoger onderwijs (hbo en universitair) wordt dat 0,46 procent. Voor mbo studenten wordt de rente 1,78 procent – iets hoger dus. Dit geldt ook voor studenten uit het hoger onderwijs van voor 2015.

Dat de rente zo lang op 0 procent lag, kwam doordat de rente in het algemeen heel erg laag was. Door de huidige inflatie wordt de rente hoger wordt, en daarmee stijgt ook de rente op studieleningen.

Voor wie?

Niet iedereen heeft meteen last van deze rentestijging. Voor studenten die nu studeren geldt dat helaas wel, want voor hen wordt ieder jaar een nieuw rentepercentage berekend en zij moeten er in januari dus aan geloven. Maar voor oud-studenten werkt het anders.

Voor deze groep ligt de rente op een studielening voor vijf jaar vast. Als je in januari 2023 nog in die vaste renteperiode zit, heb je hier (nog) niet mee te maken en betaal je 0 procent. Maar als die periode voor jou komende januari afloopt, krijg je er wel mee te maken.

Waarom betalen mbo studenten meer dan hbo en wo studenten?

Dit is je waarschijnlijk al opgevallen, maar mbo studenten gaan een hogere rente betalen op hun studieschuld. Dat verdient uitleg, want dit klinkt niet alleen vreemd, dat is het ook.

Toen de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft, is ook besloten dat mbo’ers een hoger rentepercentage zouden moeten betalen. Dat komt omdat mbo’ers ook na 2015 recht op een basisbeurs hadden, terwijl hbo’ers en wo’ers dat niet meer hadden. Als een soort tegenprestatie moesten mbo’ers een hogere rente betalen over de lening die zij zouden opnemen. Dit is nu pas merkbaar omdat de rentes nu pas aanzienlijk stijgen.

Een klein lichtpuntje: hoeveel je gaat aflossen, is ook weer afhankelijk van hoeveel je verdient. Zoals altijd geldt: hoe meer je verdient, hoe meer je aflost.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.