Van de middelbare school naar vervolgopleiding: zo ben je er helemaal klaar voor!

min. lezen
overstap middelbaar vervolgonderwijs

Misschien is dit je laatste schooljaar op de middelbare school en ga je volgend jaar naar een mbo-, hbo- of universitaire opleiding. Weet je al wat je kan verwachten? Deze blog brengt je op de hoogte van de verschillen en overeenkomsten tussen het middelbaar- en vervolgonderwijs.

Zelfstandig studeren

Natuurlijk zijn er onderling grote verschillen: het mbo is helemaal anders dan het hbo, en ook de universiteit verschilt weer. Maar één ding kan alvast gezegd worden: op het vervolgonderwijs gaat het er allemaal een stuk zelfstandiger aan toe. Nu ga je écht aan de slag om je professionele leven vorm te geven. Dat betekent veel zelfstandig studeren en een grote nadruk op het meten van je zelfontwikkeling.

Maar natuurlijk sta je er ook weer niet helemaal alleen voor. Want ook op je volgende studie krijg je begeleiding. Je zult merken dat deze begeleiding een andere, meer volwassen vorm heeft. Je wordt door docenten, professoren of studieloopbaan- en stagebegeleiders begeleid. Dit gaat op een meer gelijke basis. Dat is fijn, maar er wordt uiteraard ook van je verwacht dat je de kantjes er niet afloopt!

Hbo of universiteit

Wanneer je van de middelbare school naar het hbo of de universiteit gaat, zul je merken dat er toch wel wat dingen anders zijn dan je gewend bent. Natuurlijk ligt het voor een groot gedeelte aan welke opleiding je gaat volgen, maar er zijn een aantal begrippen die ongetwijfeld voorbij gaan komen. Hieronder een overzicht met een korte uitleg.

Belangrijke begrippen

Wat zijn studiepunten, een propedeuse, studielast, colleges en tentamens? Klik hier en we leggen het uit 🔍

  • Studiepunten
    Jouw voortgang op het hbo of de uni wordt gemeten in studiepunten. Als je een tentamen, een verslag of een presentatie met een voldoende hebt afgerond krijg je één of meerdere studiepunten. 1 studiepunt staat voor 28 uur studeren. Aan het eind van het jaar moet je 60 studiepunten verzameld hebben. 

  • Propedeuse
    Een propedeuse, ook vaak ‘P’ genoemd, is een certificaat dat bewijst dat je het niveau van de opleiding aan kan. Voor je propedeuse moet je alle studiepunten van het eerste jaar van de bachelor in een bepaalde tijd halen. Bij de meeste universiteiten en hogescholen bestaat het eerste jaar van de bacheloropleiding uit 60 studiepunten. Heb je die gehaald? Gefeliciteerd, dan mag je door naar het volgende jaar!

  • Studielast
    Je studielast is niets meer dan de uren die je per week kwijt bent aan je studie. Voor de meeste opleidingen is de studielast 40 uur: een volle werkweek dus. In je studielast zitten niet alleen de uren dat je in de les zit, maar ook je studie-uren zijn erbij inbegrepen. Neem dit dus serieus. 

  • Colleges en lessen
    Daarnaast krijg je zowel op het hbo als op de universiteit meestal een mix van colleges en lessen. Colleges vinden vaak plaats in een collegezaal en zijn soms met honderden studenten. Tijdens een college is er minder interactie tussen student en docent. Daarnaast heb je ook ‘gewone’ lessen. Hier oefen of experimenteer je met bepaalde vaardigheden, vaak in kleine groepjes. 

  • Tentamens
    En dan zijn er nog tentamens. Op de uni of het hbo zijn tentamens de toetsmomenten waarbij gekeken wordt of je de stof beheerst. Tentamens zijn er in schriftelijke, mondelinge en praktische vorm. Natuurlijk kun je wel eens een tentamen niet halen, dan is er -jawel- vaak nog altijd een hertentamen! 

Het mbo

Ga je na het afronden van je middelbare school naar het mbo? Dan ziet je studie er een klein beetje anders uit. In het kort: een mbo-opleiding heeft twee vormen: de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en de beroepsopleidende leerweg (BOL). BBL wordt ook wel ‘werkend leren’ genoemd, waarbij de student een arbeidsovereenkomst afsluit met een bedrijf.

Dit bedrijf neemt je in dienst tijdens het leertraject. Vaak ga je dan één dag per week naar school en breng je de rest van de tijd op de werkvloer door. Als je voor de beroepsopleidende leerweg kiest, bestaat je week uit vier of vijf dagen les op school. Pas later in de opleiding loop je ergens stage.

hendrik-BBL-traject
BBL of BOL?

Wil je meer weten over deze mbo-vormen? Lees dan deze blog!

Van het mbo naar het hbo

En misschien ben je binnenkort wel klaar met je mbo-opleiding en sta je te popelen om te beginnen aan het hbo. Ook dan zijn er natuurlijk verschillen. De belangrijkste: je moet op het hbo over het algemeen meer zelf doen. De stof wordt sneller behandeld, en er wordt minder gecontroleerd of je je werk gedaan hebt. Dit vraagt om een andere manier van studeren dan je gewend bent. Goed plannen, dus!

Misschien lijkt je vervolgstudie nog ver weg, maar voor je het weet is het september en sta je in de startblokken om aan het mbo, hbo of de universiteit te beginnen. Tot die tijd kun je je goed voorbereiden, bijvoorbeeld door eens een kijkje te nemen in de blogs die verder nog op Studiekeuzelab.nl te lezen zijn. Veel succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.