Chauffage, microgolf en lavabo: alles over studeren in België

min. lezen
rianne-header

Nederland en België: twee buurlanden met veel overeenkomsten. Toch gaan er ook veel dingen anders. Zo heet de snackbar of cafetaria in België een frituur. Dat niet alleen, er zijn ook verschillen in de cultuur en in het onderwijs. Maar hoe is het om in België te studeren? Rianne studeert in Leuven en kan je hier alles over vertellen.

Van Utrecht naar Leuven

Rianne studeert aan de KU Leuven. Ze is met haar Propedeuse uit Nederland naar België gegaan. Op dit moment doet ze twee masters binnen de communicatie.

“Ik begon mijn studieloopbaan op de academische pabo aan de Marnix Academie en had al vrienden die in Leuven studeerden. Ik kwam daar dus regelmatig. Bovendien kwam ik er halverwege het eerste jaar van mijn studie achter dat ik geen docent wilde worden.”

Zo keek ze steeds vaker naar de KU Leuven. “De combinatie van vrienden die er zaten, de goede naam van de universiteit en het goedkopere studentenleven hebben mij uiteindelijk over de streep getrokken. Het scheelt al gauw de helft met wat je als student in Nederland kwijt bent.”

Er zijn natuurlijk wel cultuurverschillen, maar die waren voor haar makkelijk overbrugbaar. “Het zit vooral in de woorden. Toen ik een ‘kot’ (op kamers) ging zoeken, hoorde ik woorden als chauffage (verwarming), microgolf (magnetron) en lavabo (wasbak). Verder zijn Belgen wat meer afwachtend dan Nederlanders – die toch directer zijn. Ik moet wel zeggen dat ik het tijdens de lessen nauwelijks merk, die taal- en cultuurverschillen. Behalve dat studenten wat minder snel hun vinger zouden opsteken.”

Het (studenten)verenigingsleven in België is dan ook heel levendig. Je kunt er bijna elke dag wel terecht en de groepen zijn heel hecht."

Rianne genoot van het studentenleven in Leuven.

rianne-leuven

Op kot

Leuven bleek een geweldige studentenstad te zijn. “Het zorgde er zelfs voor dat ik het eerste jaar wel echt even een tandje bij moest zetten voor mijn studie. Er is in Leuven van zondag- tot donderdagavond ongelooflijk veel te doen. Op vrijdag en zaterdag gaat iedereen naar huis. Die rust in het weekend was voor mij het perfecte moment om te studeren.”

Het studentenleven beviel Rianne goed, toch waren er een aantal dingen waar ze even aan moest wennen, zoals het schoolsysteem in Vlaanderen.

Het Vlaams onderwijs

Het systeem in Vlaanderen is net wat anders ingedeeld dan in Nederland. “Zo heb je in Vlaanderen maar twee semesters en dus ook maar twee examenperioden: in januari en juni. Daartussen bestaan nauwelijks evaluatiemomenten. Mocht je een toets niet halen, dan kun je deze in augustus herkansen. Er zit dus best wat tijd tussen als je in januari je examen niet hebt gehaald. Daar ben ik in het eerste jaar behoorlijk tegenaan gelopen. Ik was in Nederland gewend om tussentijdse toetsen te hebben en merkte dat ik de teugels soms liet varen tot vlak voor het einde van het semester.”

Daarnaast is het onderwijs best wel klassiek. Je hebt aan het begin van je Bachelor vooral hoorcolleges met weinig interactie en activering. Daar zit wel verandering in: “De afgelopen jaren zijn ze daar wel echt mee aan de slag gegaan om studenten meer te activeren.”

Ook voelde Rianne in het begin best een afstand tot haar medestudenten. “Veel studenten lijken redelijk passief, terwijl docenten het juist op prijs stellen als je vragen stelt en actief meedoet. In de eerste twee bachelorjaren was ik als Nederlandse vaak de enige die vragen stelde in de les. Ook is de universiteit in België zeer theoretisch. Gelukkig krijg je veel begeleiding tijdens je studie.”

Ik zou België zeker aanraden aan Nederlandse studenten. Zelf ga ik er ook niet meer weg!

Rianne studeert aan de KU Leuven

Studentenleven

De stad is volledig ingericht op het studentenleven. “Veel van de gebouwen in Leuven zijn van de KU Leuven en een groot deel van de Leuvense inwoners is student. En er zijn restaurants waar je voor 4 euro een maaltijd kan eten.”

Het (studenten)verenigingsleven in België is dan ook heel levendig. “Je kunt er bijna elke dag wel terecht en de groepen zijn heel hecht. Je doet veel samen, wat heel leuk is. In Leuven zijn de meeste verenigingen een soort combinatie tussen een studievereniging en een studentenvereniging. Meestal zijn ze aan een faculteit gebonden, al zijn er ook onafhankelijke verenigingen (clubs).”

Op kot in Leuven is ook erg leuk, en het aanbod is redelijk groot. “In ieder geval wat beter dan in Nederland. Over het algemeen is het ook goedkoper. Een kamer van bijvoorbeeld 12m2 is meestal goedkoper dan 350 euro. Hospiteren bestaat hier ook niet. Je gaat samen met de huisbaas kijken naar de kamer en als het je bevalt dan neem je de kamer.”

Rianne geeft tips

Denk jij eraan om in België te studeren? Check haar tips!

  • Zorg dat je al een paar dagen in de stad waar je wilt studeren bent geweest, het liefst met een overnachting. Belgische studentensteden zijn toch wel anders dan in Nederland. Door er een aantal dagen te zijn weet je wat je te wachten staat.

  • Ga een keer mee proefstuderen. Zo wen je aan de manier van lesgeven en kun je je daar goed op voorbereiden. 

  • Ga naar de onthaaldagen, een soort introdagen. Hier leer je iedereen goed kennen. Het is vrij ongebruikelijk in Leuven om zomaar op een groepje mensen af te stappen en je voor te stellen.

  • Je hoeft geen Frans te kunnen! 

  • Mocht je een bepaalde functiebeperking hebben, geen zorgen. Er wordt goed rekening met je gehouden en er is van alles mogelijk!

  • Mocht je in België willen studeren, vraag dan een Belgische bankkaart aan. Nederlandse maestro kaarten werken niet overal...

  • Er zijn als student veel voordeeltarieven, bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer, cultuur en sportactiviteiten. Maak daar vooral gebruik van.

  • Probeer eens jenever uit in België. Er zijn daar wel 100 verschillende smaken!

Een echte aanrader

“Ik zou België zeker aanraden aan Nederlandse studenten. Zelf ga ik er ook niet meer weg! Tijdens mijn bachelor twijfelde ik nog om in Nederland mijn master te gaan doen, maar ik zit goed hier. Eerst in hartje Leuven en nu in de provincie Antwerpen. Er gaan wel Nederlandse studenten terug, hoor. Maar voor mij is dit mijn nieuwe thuis.”

Ga je toch liever in Nederland studeren en wil je op kamers? Dan is de kans groot dat je moet hospiteren. Lees hier wat het is en hoe het werkt.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.