Deze 5 factoren hebben de grootste invloed op je studiekeuze

min. lezen
vijf factoren met invloed

Het kiezen van een nieuwe studie is niet zomaar iets: maandenlang ben je bezig om te ontdekken wat jij precies wil gaan studeren, en natuurlijk heeft jouw omgeving daar een mening over. In deze blog bekijken we vijf belangrijke factoren die een grote invloed hebben op jouw uiteindelijke studiekeuze.

1- Je ouders en je familie

De meest voor de hand liggende invloeden op je studiekeuze zijn je ouders en je familie. Zij staan het dichtst bij je en kennen je heel goed. Het is dus slim om hierover goed in gesprek te gaan met de mensen om je heen. En misschien heb je wel een oudere broer of zus die je meer kan vertellen over hoe het eraan toegaat bij een opleiding of hoe het leven er in een bepaalde studentenstad uitziet (of uiteraard hoe hij of zij zelf destijds een studiekeuze heeft gemaakt). Niets is beter dan een goede dosis ervaring!

2- Je vrienden

Ook je (goede) vrienden of vriendinnen hebben een goed beeld van jou als persoon. Prima dus, om ook deze groep in te schakelen bij de zoektocht naar een nieuwe studie! En natuurlijk kun jij tegelijkertijd ook jouw vrienden advies geven. Tip: maak er een evenementje van: ga met verschillende vrienden in gesprek en adviseer elkaar over een opleiding.

Daarnaast kun je met de vrienden die in dezelfde fase zitten ook een (digitale) open dag volgen. En wie weet: misschien kiest je beste vriend(in) wel voor dezelfde opleiding of gaat hij of zij studeren in dezelfde studentenstad! Jouw vrienden kennen je goed, maak hier dus gebruik van.

3- Je school

Natuurlijk heeft ook jouw school een goed beeld van jou als scholier, en als student. Ook komt er bij het oordeel van je school minder gevoel kijken, zij zullen dus objectiever hun advies geven.

Juist daarom is het belangrijk dat je het oordeel van je school ook meeneemt in jouw studiekeuze. Ga in gesprek met je decaan of je mentor, want zij hebben al volop ervaring met jongeren adviseren op dit vlak. Ook heeft je (middelbare) school de tools om je verder te helpen als je het even niet meer weet: denk hierbij aan verschillende soorten studiekeuzetests of contacten met hogescholen en universiteiten. Handig!

4- Social media

Een niet te onderschatten factor in onze levens is social media. En ook bij je studiekeuze kan dit een rol spelen. Maar hierbij geldt meteen een kleine waarschuwing: niet alles wat op social media staat is volledig waar. Scholen, opleidingen en studentenverenigingen zetten op Instagram en Facebook absoluut hun beste beentje voor om interesse aan te wakkeren en jongeren te overtuigen.

Het is dus zeker waar dat je social media in kunt zetten in de zoektocht naar jouw droomstudie, maar laat je uiteindelijke studiekeuze niet afhangen van een paar gevatte Instastories. Wel kun je social media perfect gebruiken om alvast contact te leggen met studenten die jouw studie volgen. Vraag hen gerust hoe hun studie nou écht is. Zo zet je social media in om uiteindelijk een goede keuze voor een vervolgopleiding te maken!

5- Jijzelf

Eigenlijk ben jij zelf de belangrijkste factor in het kiezen van je studie. Alle mensen om je heen kunnen je adviseren, maar uiteindelijk ben jij degene die je nieuwe opleiding moet gaan volgen. Vaak helpt het om goed na te denken over je redenen om een studie te kiezen. Op grond daarvan kun je vervolgens een goede beslissing maken.

Met deze vijf factoren in het achterhoofd wordt het hopelijk makkelijker om een studie te kiezen. Wil je je nog verder oriënteren of meer weten over studiekeuze of verschillende studentensteden? Lees dan onderstaande artikelen. Veel succes met het kiezen van jouw nieuwe opleiding!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.