Twijfel je nog over je studiekeuze? Praat met een student!

min. lezen
praat-met-student

Als je in je laatste jaar zit, komt je studiekeuze dichterbij. Maar wat nou als je nog twijfelt? We hebben daar al een aantal tips voor gegeven, maar waar we het nu over gaan hebben, kwam nog niet in de lijstjes voor. Je kunt namelijk makkelijk met een student praten! Hoe? Dat lees je hier.

Waarschijnlijk heb je al met verschillende mensen gepraat: met je vrienden, je ouders, je mentor of decaan. Daar ben je vast al verder in gekomen. Maar wat nou als je nog twijfelt over de school of de stad zelf? Dat kunnen we ons goed voorstellen, helemaal omdat je het afgelopen jaar nauwelijks beurzen, open dagen, of meeloopdagen hebt kunnen bezoeken. Een goede indruk krijgen van de school of stad is dan lastig!

Genoeg alternatieven?

Gelukkig zijn daar best wat (online) oplossingen voor. Zo bieden verschillende hogescholen en universiteiten je de kans om met studenten van verschillende opleidingen in gesprek te gaan. Zij geven je een eerlijk antwoord op al je vragen. Dit kan misschien net het verschil maken.

Zo kun je bijvoorbeeld bij Inholland, de Radboud Universiteit, Deltion, Saxion en de Universiteit voor Humanistiek in contact komen met een student zodat je vragen kunt stellen. Maar wat als je niet van plan bent om bij een van deze scholen te gaan studeren? Dan heeft het natuurlijk niet zoveel zin om daar een student aan de mouw te trekken.

Kiezen in Quarantaine

Gelukkig zijn er een aantal onafhankelijke platformen waar studenten van alle scholen en alle richtingen zich hebben aangemeld. Een van die platformen is Kiezen in Quarantaine. Dit is opgezet door drie Delftse studenten aan de TU. Zij zagen ook dat het moeilijker is om in deze tijd een goede studiekeuze te maken. Ook zagen zij dat studenten uit het hele land hulp aanboden. Maar ja, hoe breng je die studiekiezer en student bij elkaar? Daar bedachten Joost, Antonius en Pieter dus iets op.

Kiezen in Quarantaine heeft inmiddels al meer dan 1200 matches gemaakt tussen kiezer en student. Die match wordt alleen gemaakt als de studie en de instelling overeenkomen. Dat is om te voorkomen dat kiezers aan de verkeerde student worden gekoppeld. Hoe dat gebeurt? Een studiekiezer vult een aantal dingen van tevoren in: zoals welke opleiding en welke instelling iemand interesse heeft. Ook moet je je naam en contactgegevens achterlaten. Zo kom je eigenlijk altijd in contact met je juiste persoon!

Vraag het de student

Nog een mooi initiatief: Vraag het de student. Dit platform is opgericht door Dewi en Sander, twee studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Ook zij zagen dat het voor veel studiekiezers nu erg lastig is om een goede keuze te maken.

Hoe werkt het? Het zier er heel anders uit dan Kiezen in Quarantaine, maar werkt bijna hetzelfde. Dit platform vraagt iets minder gegevens. Je hoeft alleen maar je interesse en instelling in de voeren. De match komt dan ook niet altijd overeen, maar is wel een stuk laagdrempeliger. Je kunt makkelijk via Facebook, mail, Whatsapp of Instagram iemand benaderen. Dewi: “Ook mijn broertje heeft onze site gebruikt, hij vond het heel fijn om vragen te kunnen stellen aan een student van de opleiding zelf en heeft hier dan ook veel aan gehad.”

Makkelijk in contact

Het blijft zuur dat je niet gewoon naar een studiekeuzebeurs, open dag of meeloopdag kan. Dat heeft je keuze misschien moeilijker gemaakt. Maar je zult inmiddels zeker een stuk verder gekomen zijn en hopelijk ben je bijna klaar om te kiezen! Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je altijd nog makkelijk met een student in gesprek. Zij helpen je graag. Succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.