In gesprek met decaan of mentor: welke vragen moet je stellen?

min. lezen
vaag-je-decaan

Om erachter te komen wat je kunt gaan studeren, is een gesprek met je decaan of mentor (of beiden) heel nuttig. In deze blog geven we je tips over welke vragen je kunt stellen.

Waarom een gesprek met je mentor of decaan?

Misschien vraag je je af wat het nut is van nóg een gesprek over je studiekeuze: je komt daar toch zeker zelf wel uit? Maar juist op het gebied van studieadvies en een studie kiezen zijn je mentor en decaan de aangewezen personen op je school. Je mentor heeft jou het hele jaar gezien en weet waar jij in uitblinkt (of juist niet). De decaan weet op zijn of haar beurt weer heel veel over studies en loopbanen. Hij of zij kan jou coachen bij het maken van een studiekeuze.

En dat kan heel handig zijn, want voor sommige beroepen is het duidelijk wat je studie wordt: een dokter studeert geneeskunde, een architect bouwkunde. Maar voor sommige loopbanen kun je meerdere routes nemen. Daarnaast is het ook erg fijn om advies te krijgen als je zelf niet zo goed weet wat je wilt. Jouw decaan weet precies welke opleidingen er zijn en kan jou dus perfect adviseren. Fijn, toch?

Welke vragen stel je?

Tijdens het gesprek zelf is het belangrijk dat jijzelf een goed beeld krijgt van wie jij bent en wat jij kan als persoon. Maar welke vragen moet je nou aan je mentor of decaan stellen om goed studieadvies te krijgen? Om maar eens met een vaak herhaald cliché te komen: er zijn geen domme vragen die je kunt stellen. Er wordt echt niet van je verwacht dat je alles al helemaal weet. Sterker nog: je decaan en mentor zijn er voor een groot deel om jou te adviseren over welke vervolgopleidingen er zijn, waar die zijn en hoe je daar terechtkomt.

Met name je mentor heeft misschien een bepaald beeld van jou, en je mag het daarmee oneens zijn. Wat heel belangrijk is, is doorvragen. Waarom denkt je mentor dat deze loopbaan geschikt is voor je? Wat denk jij zelf en waarom denk jij dat? Zo kom je al gauw tot een gesprek waarin je ogen misschien geopend worden voor nieuwe studies waarvan je nog niet eens wist dat ze bestonden.

Het kan ook handig zijn om met een decaan een aantal praktische zaken te bespreken, zoals wanneer je je uiterlijk moet aanmelden voor een studie en of er studiekeuzeactiviteiten zijn waar je aan mee kunt doen, zoals open dagen en meeloopdagen.

5 tips voor een gesprek met je decaan

  1. Heb je een idee wat je wilt worden? Vraag dan welke routes je kunt volgen
  2. Welke richtingen of opleidingen vinden je decaan en/of mentor bij jou passen?
  3. Probeer altijd door te vragen
  4. Je kunt bij je decaan vrij vragen voor open dagen en meeloopdagen
  5. En je kunt er, naast een goed gesprek, ook terecht voor andere studiekeuze-hulpmiddelen

Verdere stappen om je studie te kiezen

Tijdens het studieadvies gesprek met je mentor en/of je decaan is het tot slot belangrijk te vragen welke hulpmiddelen je verder nog kunt gebruiken om tot je studiekeuze te komen. Wanneer zijn de open dagen en hoe schrijf jij je in? Of misschien ben je nog niet helemaal zeker en wil je eerst nog een paar studiekeuzetests doen. Ook daarvoor kun je bij je decaan of mentor terecht. Je kunt altijd een afspraak maken met één van hen als je dat nodig hebt. En natuurlijk kun je op een later moment nog altijd een nieuw gesprek aanvragen met je mentor of decaan. 

Een gesprek met je mentor of decaan is voor veel leerlingen een nuttig moment waarop je tot nieuwe inzichten komt. Eigenlijk is er dus weinig om je druk over te maken, zolang je maar open staat voor nieuwe inzichten. Het kan ook helpen om met je ouders, of iemand die al studeert te praten. Uiteindelijk gaat het erom dat jij de studie kiest die het beste bij jou past!

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.