De belangrijkste keuzefactoren van de nieuwe generatie studiekiezers

min. lezen
belangrijkste-keuzefactoren-nieuwe-generatie-studiekiezers

We willen het er eigenlijk niet meer over hebben, maar we kunnen niet ontkennen dat de pandemie voor veranderingen heeft gezorgd. Volgens het jaarlijkse Nationaal Studiekeuze Onderzoek van Markeffect is een van deze veranderingen dan ook het studiekeuzeproces van de nieuwe generatie studiekiezers.

Wat is belangrijk & voor wie?

Er zijn verschillende factoren die van belang kunnen zijn voor studiekiezers bij het kiezen van een opleiding of studie. Deze variëren afhankelijk van de persoonlijke doelen, interesses en vaardigheden van de studiekiezer, maar natuurlijk ook het aanbod van studiekeuze-activiteiten vanuit onderwijsinstellingen en opleidingen spelen een grote rol.

Onderzoeksbureau Markeffect heeft een onderzoek uitgevoerd met 690 studiekiezers en op basis daarvan zijn de nieuwe benchmarkaspecten samengesteld. Er zijn veel gelijkenissen tussen de verschillende onderwijsniveaus, maar ook een aantal verschillen zichtbaar tussen de benchmarkaspecten binnen het mbo, hbo en universiteiten.

Wat is belangrijk? En voor wie?

Gespecialiseerde docenten (alle niveaus)

Het blijkt voor alle onderwijsniveaus van belang te zijn om goede en gespecialiseerde docenten te hebben, die veel kennis en ervaring met zicht meebrengen. Een reden hiervoor zou de verandering van fysiek naar hybride onderwijs kunnen zijn. Aangezien veel studenten tegenwoordig (een deel) online lessen hebben en de interactie daardoor ontbreekt, is de kwaliteit van de les nog belangrijker.

Wanneer je kiest voor een studie, ga je daar natuurlijk heel wat uren doorbrengen. Potentiële studenten geven dan ook aan dat het belangrijk is dat je jezelf kan zijn, dat iedereen elkaar respecteert en er een goede sfeer hangt zodat de studenten zich fijn en op hun plek voelen. 

Duidelijkheid & persoonlijke aandacht (alle niveaus)

Zeker wanneer je begint met een nieuwe opleiding, maar ook aan het begin van een nieuwe periode of semester, kan het soms best overweldigend zijn wat je nu precies allemaal moet doen.

De potentiële studenten wensen dan ook duidelijkheid over wat er precies van hen verwacht wordt, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en hier structuur omheen kunnen creëren. Wanneer er dan wel onduidelijkheden zijn is het belangrijk dat de docenten voldoende aandacht en tijd voor de studenten hebben om zaken op te helderen.

Baankans & werkveld (alle niveaus)

Ten slotte is het natuurlijk voor alle opleidingsniveaus van belang dat de opleiding hoge baankansen biedt en dat de studenten goed worden voorbereid op het toekomstige werkveld.  

MBO

Potentiële mbo-studenten geven aan dat ze behoefte hebben aan betrokken docenten, die verder kijken dan slechts hun lessen, maar je leren kennen en indien nodig ook rekening houden met je persoonlijke situatie

HBO

Waar mbo zich meer richt op praktijk en universiteiten meer gefocust zijn op theorie, biedt het hbo een goede middenweg. Binnen het hbo bestaat de lesstof vaak uit een combinatie van theorie en praktijk. Ook dit jaar geven de potentiële hbo-studenten aan dat de afwisseling tussen de theorie en praktijk als extra belangrijk wordt ervaren. Daarnaast willen de potentiële studenten via hun opleiding alvast kennismaken met bedrijven uit het werkveld. Veel opleidingen bieden tegenwoordig dan ook gastlessen aan, waar sprekers uit het werkveld hun verhaal kunnen delen en de vragen van de studenten kunnen beantwoorden. 

Universiteit

De wereld wordt steeds kleiner en internationalisering staat meer en meer centraal binnen de Nederlandse maatschappij. Het grootste verschil is dan ook dat de potentiële wo-studenten meer rekening houden met de mogelijkheden om vakken of stages in het buitenland te kunnen volgen binnen hun studieprogramma. Daarnaast geven de potentiële studenten aan dat het belangrijk is dat de opleiding hen uitdaagt en motiveert.

Aan de slag

Ga jij binnenkort ook beginnen met het maken van je studiekeuze en kan je nog wat tips en tricks gebruiken? Binnen dit blog vind je 5 tips om je studiekeuze relaxt te kunnen maken. Meer kennis opdoen over verschillende studies? Lees dan hier meer over de meest populaire studies in 2022 om wat inspiratie op te doen!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.