Dit zijn alle studentensteden op een rij! Welke studentenstad past bij mij?

min. lezen
welke-studentenstad-past-bij-mij-top-5

Eindelijk heb je de knoop doorgehakt: je hebt een toffe studie gekozen! Nu is het belangrijk om te kijken waar je jouw studie gaat volgen; voor veel studies zijn er namelijk meerdere opties. Maar, geen keuzestress. In deze blog zetten we alle Nederlandse studentensteden voor je op een rijtje en geven we je een lijst met de 5 meest populaire steden.

Een studentenstad: wat is dat eigenlijk?

Het begrip ‘studentenstad’ is zo ingeburgerd, maar wat betekent het eigenlijk? Iedere Nederlandse stad heeft wel één of meerdere mbo-, hbo- of wo-scholen. Als je het zo bekijkt is iedere stad automatisch een studentenstad. Maar over het algemeen heeft een studentenstad meer dan 10.000 studenten en staat ze bekend om haar bruisende uitgaansleven en vele studentenverenigingen. Voorbeelden van typische studentensteden zijn Delft, Rotterdam, Groningen en Amsterdam. 

In Nederland zijn er momenteel zo’n 17 studentensteden. Naast de vier hierboven genoemde heb je nog Breda, Maastricht, Tilburg, Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Utrecht, Den Haag, Den Bosch, Wageningen en Zwolle. Iedere studentenstad heeft weer een andere samenstelling door de studies die er te vinden zijn. De grotere steden hebben over het algemeen het grootste aanbod aan verschillende studies.

Amsterdam

De hoofdstad, huis van onder andere de UvA, VU, de HvA, ROC van Amsterdam en nog veel meer. Genoeg onderwijsinstellingen om uit te kiezen dus. Deze bruisende stad heeft alles wat je als student wilt: een geweldig uitgaansleven, genoeg verenigingen, en een internationaal karakter. Maar wonen in Amsterdam is wel aan de prijs: gemiddeld betaal je hier voor een kamer €580,- per maand. En reken maar niet op een appartement aan de Herengracht.

Breda

De parel van Brabant heeft een prachtig en gezellig centrum. Daarnaast heeft het ruim voldoende opleidingen en scholen: van Facility Management aan Breda University of Applied Sciences tot aan de Koninklijke Militaire Academie. Gemiddelde kamerprijs: €475,- per maand.

Delft

De stad van de TU Delft. Hier komen alle knappe koppen bij elkaar om zich te buigen over de moeilijkste technische kwesties. Daarnaast is het een geweldig leuke studentenstad met een sterk verenigingsleven. Voor studenten is er altijd wel wat te doen. Leuk weetje: in de Nieuwe Kerk van Delft ligt niemand minder dan Willem van Oranje begraven. Gemiddelde kamerprijs: €460,-.

Den Bosch

Tijdens carnaval wordt de hoofdstad van Noord-Brabant omgedoopt tot Oeteldonk. Daarnaast kent het 5 onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs: 3 hogescholen en 1 universiteit (de TU/Eindhoven heeft er een vestiging). Studenten in Den Bosch leven gemiddeld genomen vrij ruim: voor een kamer betaal je gemiddeld €535,-. Het enige is dat het in Den Bosch moeilijk is om een kamer te vinden. Wil je hier gaan studeren? Zorg dat je er op tijd bij bent.

Den Haag

De hofstad, waar de Nederlandse politiek gehuisvest is, heeft veel allure. En je zit vlakbij het strand van Scheveningen. Dit is een heerlijk plek om na een lange tentamenweek even heerlijk uit te waaien. Ambieer jij een politieke- of overheidscarrière? Dan kun je niet dichter bij het vuur zitten dan in Den Haag. Ook hier vind je verschillende studentenverenigingen waar jij in je vrij tijd kunt vertoeven. Gemiddelde kamerprijs is €580,-.

Eindhoven

Eindhoven is niet alleen de gekste, maar ook de slimste. Want Regio Eindhoven geldt nog steeds als een van de slimste regio's van Nederland. Daar heeft de TU/Eindhoven een belangrijk aandeel in. Maar Eindhoven staat ook bekend als designstad en is huis van de Design Academy. Daarnaast zijn er nog meer hogescholen in de lichtstad. Ondanks dat Eindhoven niet echt bekend staat als studentenstad, wonen er 17.630 studenten en studeren er maar liefst ruim 35.000. De gemiddelde kamerprijs is €495,-

Enschede

Met meer dan 100 kroegen kun je hier als student je geluk niet op. Hoewel deze stad redelijk afgelegen ligt kun je hier een top studententijd hebben. Met heel veel verschillende studenten – van muzikanten, tot technische lui – kent Enschede een veelzijdig studentenleven. Gemiddelde kamerhuur: €425,-

Groningen

Helemaal in het Noorden van het land ligt één van de oudste universiteiten van Nederland: de Rijksuniversiteit Groningen, die opgericht is in 1614! Daarnaast is Groningen een heus studentenbolwerk, met studentenvereniging Vindicat die de kroon spant als het gaat om studentenakkefietjes. In Groningen studeren maar liefst 50.000 studenten: 1 op de 4 inwoners is student! Verder kent de stad 8 hogescholen en is de gemiddelde kamerprijs €495,-.

Leeuwarden

Misschien zou je niet direct aan Leeuwarden denken als studentenstad. Toch is dit kleine gezellige stadje met veel kroegjes en grachten een mooie stad om jouw studententijd door te brengen. Hier vind je verschillende mbo-, hbo- en wo-opleidingen en kun je je onderdompelen in het verenigingsleven. Kortom: dit is misschien wel een verborgen parel. Gemiddelde kamerhuur is €510,-.

Leiden

De oudste studentenstad van Nederland. De universiteit geniet veel aanzien en de stad kent een echte studentencultuur: veel verenigingen, kroegen en activiteiten voor studenten. Het is bijna een stad van studenten voor studenten. Deze kleine stad bruist. Mocht je er in het weekend op uit willen, dan ben je zo in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Den Haag. Lekker centraal dus. Gemiddelde kamerprijs is €490,-.

Maastricht

De stad aan de Maas is bijna het meest zuidelijke puntje van het land. Maastricht is een prachtige historische stad met een rijke studentencultuur. Bijna elke student is hier lid van een dispuut, wat de stad elk jaar aan het begin van het collegejaar doet opkleuren. Er zijn hier 162 kroegen, 1 universiteit en meerdere hogescholen. Daarnaast staat Maastricht bekend als een kunstzinnige stad met een conservatorium en een toneelacademie. De gemiddelde kamerprijs ligt vrij hoog: €530,-.

Nijmegen

Van de Maas naar de Waal (die andere rivier). Nijmegen is als middelgrote stad een echte studentenstad met de Radboud Universiteit, de HAN en Fontys: genoeg voor een student om uit te kiezen. Ook deze stad kent een groot aantal studentenverenigingen en kroegen. Daarnaast wordt in deze stad ieder jaar de vierdaagse georganiseerd. Dat betekent ieder jaar gegarandeerd feest! Gemiddelde kamerprijs in deze kleine, fijne stad: €445,-.

Rotterdam

Nog een stad aan de Maas: Rotterdam is één van de grootste havensteden ter wereld. Ook bekend van de marathon, en de Erasmus Universiteit. Het studentenleven in Rotterdam is zoals het leven in elke grote stad: snel en groot. Met maar liefst 423 trendy en stijlvolle clubs, café’s en lounges en 16 onderwijsinstellingen is er meer dan genoeg keuze om jouw studententijd tot een toptijd te maken. Daarnaast is het na je studie ook een goede stad om te werken. De gemiddelde kamerprijs past bij een grote stad: €575,-.

Tilburg

Tilburg is een gezellige Brabantse stad waar genoeg te doen is voor studenten van elk niveau. Of je nu creatief bent of rechten wilt gaan doen: in Tilburg kun je het studeren. Dat maakt Tilburg ook meteen een echte studentenstad. Hier vind je 145 opleidingen, 141 kroegen en betaal je gemiddeld voor een kamer €480,-. Niet slecht toch?!

Utrecht

De domstad, een absolute studentenstad, sluit de lijst met studentensteden af. Op iedere hoek vind je in het centrum een kroeg, het wemelt er van de studentenverenigingen en de universiteit begeeft zich midden in het historische stadscentrum. Wat wil je nog meer? Een groot aantal hbo- of mbo-opleidingen? Geen probleem! Deze stad heeft het allemaal. Een enkel minpuntje is dat een kamer in Utrecht aan de prijs is: gemiddeld €495,-.

Wageningen

Deze stad, met een toonaangevende universiteit op het gebied van agricultuur, voeding en duurzaamheid, ligt midden in Gelderland. Een kleine, maar fijne stad met een gezellige studentencultuur. Niet zo bekend als Leiden of Delft, maar absoluut de moeite waard. Wageningen telt 13.000 studenten. Een gemiddelde kamer kost er €370,-. Een van de goedkopere studentensteden in Nederland.

Zwolle

Met 5 mbo-en 4 hbo-scholen kan deze stad niet missen aan de lijst met studentensteden. Met een breed aanbod aan opleidingen en ruim 21.000 studenten is dit een waardige afsluiter. Kroegen zijn er genoeg: 62. Mocht je het studentenleven echt willen aangaan dan zijn er ook nog eens voldoende studentenverenigingen waar je je bij aan kan sluiten. Gemiddelde kamerprijs ligt op €475,-.

De top 5 Nederlandse studentensteden

De ene studentenstad is de andere niet, en jij wil natuurlijk een geweldig studentenleven tegemoet gaan. Om je een beetje op weg te helpen met je keuze hebben we de volgende studentensteden ranglijst voor je opgesteld. Hier zie je per stad de verschillende eigenschappen van de vijf populairste studentensteden. En niet onbelangrijk: we hebben de gemiddelde prijs voor een kamer er ook even bijgezet. Mocht je hierna denken: ik wil ook op kamers, maar ik weet niet hoe ik er een vind. Check dan deze tips over hospiteren.

Dit is de top10 studentensteden wereldwijd
Is Nederland te klein voor je?

Check dan de top 10 internationale studentensteden

1: Groningen

De nummer 1 studenten stad van Nederland: Groningen

2: Rotterdam

De stad aan de Maas: Rotterdam

3: Maastricht

Het prachtige Maastricht

4: Utrecht

Utrecht, een echte studentenstad

5: Amsterdam

Amsterdam, hoofdstad van Nederland

Welke studentenstad past bij mij?

Het kiezen van de perfecte studentenstad heeft met meer te maken dan de leukste kroegen en tofste studentenverenigingen. Daarom is het belangrijk dat je eerst een goed gevoel van de stad krijgt. Loop er eens rond of ga er eens een weekendje stappen met een vriend of vriendin. Zo ‘proef’ je alvast van het studentenleven en wie weet leer je al wat leuke mensen kennen! Veel succes met het kiezen van de perfecte studentenstad voor jouw studietijd. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.