Dit zijn de 5 populairste studentensteden! Welke studentenstad past bij mij?

min. lezen
Dit zijn de top 5 studentensteden van Nederland

De top 5 studentensteden!

Studentensteden, ze zijn er in alle soorten en maten. Maar welke Nederlandse steden gelden als studentenstad en welke zijn het tofst? In deze blog vind je de top vijf populaire Nederlandse studentensteden.

Een studentenstad: wat is dat eigenlijk?

Het begrip ‘studentenstad’ is zo ingeburgerd, maar wat betekent het eigenlijk? Iedere Nederlandse stad heeft wel een of meerdere mbo, hbo of wo scholen. Als je het zo bekijkt is dan iedere stad automatisch een studentenstad. Maar over het algemeen genomen heeft een studentenstad meer dan 10.000 studenten en staat ze bekend om haar bruisende uitgaansleven en vele studentenverenigingen. Voorbeelden van typische studentensteden zijn Delft, Rotterdam, Groningen en Amsterdam. 

In Nederland zijn er momenteel zo’n 15 studentensteden die meer dan 10.000 studenten tellen. Naast de vier hierboven genoemde heb je nog Breda, Maastricht, Tilburg, Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen,Utrecht, Den Haag en Den Bosch. Iedere studentenstad heeft weer een andere samenstelling door de studies die er te vinden zijn. De grotere steden hebben over het algemeen het grootste aanbod aan verschillende studies.

De top-5 Nederlandse studentensteden

De ene studentenstad is de andere niet, en jij wil natuurlijk een geweldig studentenleven tegemoet gaan. Om je een beetje op weg te helpen met je keuze hebben we de volgende studentensteden ranglijst voor je opgesteld. Hier zie je per stad de verschillende eigenschappen van de vijf populairste studentensteden. En niet onbelangrijk: we hebben de gemiddelde prijs voor een kamer er ook even bijgezet. Mocht je hierna denken: ik wil ook op kamers, maar ik weet niet hoe ik er een vindt. Check dan deze tips over hospiteren.

Dit is de top10 studentensteden wereldwijd
Is Nederland te klein voor je?

Check dan de top 10 internationale studentensteden

De nummer 1 studenten stad van Nederland: Groningen

1: Groningen

Helemaal in het noorden van Nederland ligt de studentenstad die al jarenlang bovenaan ieder lijstje van gezellige studentensteden te vinden is. En met recht: in Groningen studeren maar liefst 50.000 studenten: 1 op de 4 inwoners is student! De stad is compleet ingericht op studenten. De kroegen zijn hier tot diep in de nacht geopend, omdat de sluitingstijden niet zijn vastgelegd. Niet voor niets zegt men: “Er gaat niets boven Groningen”.

Gemiddelde prijs studentenkamer in Groningen: 414 euro

De stad aan de Maas: Rotterdam

2: Rotterdam

In Rotterdam vind je onder anderen de bekende Erasmus Universiteit. In de afgelopen jaren heeft de havenstad zich ontpopt tot een moderne stad met wolkenkrabbers en een bruisend uitgaansleven. In Rotterdam vind je veel trendy en stijlvolle discotheken, café’s en lounges. Zie jij jezelf al in ‘010’ studeren? 

Gemiddelde prijs studentenkamer Rotterdam: 453 euro

Het prachtige Maastricht

3: Maastricht

Van de meeste kroegen per inwoner, tot het jaarlijkse carnaval en de INKOM: dé studentenintroductieweek. Maastricht heeft het allemaal! In de meest zuidelijke stad van ons land vind je veel buitenlandse studenten, wat natuurlijk niet vreemd is: Maastricht ligt namelijk op de grens met België en Duitsland. Als een van de kleinere studentensteden doet Maastricht zeker niet onder voor de ‘grote jongens’: er is meer dan genoeg te doen. 

Gemiddelde kamerprijs in Maastricht: 423 euro

Utrecht, een echte studentenstad

4: Utrecht

Ook Utrecht is al jarenlang een populaire studentenstad. Hier vind je maar liefst 16 verschillende studentenverenigingen: keuze zat dus. Ook qua studies valt er genoeg te kiezen in de Domstad: zo staan zowel de Universiteit van Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten zeer hoog aangeschreven. 

Gemiddelde kamerprijs in Utrecht: 405 euro

Amsterdam, hoofdstad van Nederland

5: Amsterdam

Natuurlijk mag de hoofdstad en grootste stad van Nederland niet ontbreken in het lijstje. In Amsterdam kun je uit maar liefst 223 bachelors en 273 masters kiezen, dus er zit vast een studie voor jou tussen. Wel heeft deze stad de twijfelachtige eer om de duurste studentenkamers te hebben. Studeren (en op kamers) in Amsterdam is dus zeker niet de goedkoopste optie, maar qua gezelligheid en diversiteit zijn er weinig steden die aan Amsterdam kunnen tippen. 

Gemiddelde kamerprijs in Amsterdam: 484 euro

Welke studentenstad past bij mij?

Het kiezen van de perfecte studentenstad heeft met meer te maken dan de leukste kroegen en tofste studentenverenigingen. Daarom is het belangrijk dat je eerst een goed gevoel van de stad krijgt. Loop er eens rond of ga er eens een weekendje stappen met een vriend of vriendin. Zo ‘proef’ je alvast van het studentenleven en wie weet leer je al wat leuke mensen kennen! Veel succes met het kiezen van de perfecte studentenstad voor jouw studietijd. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.