Wat kenmerkt een studentenstad?

min. lezen
kenmerken-studentenstad

Ga jij na de zomervakantie voor het eerst op kamers in een echte studentenstad? Dan ga je ongetwijfeld een te gekke tijd tegemoet! Om je een beetje voor te bereiden op wat je kan verwachten, lees je in deze blog alles wat je moet weten over jouw toekomstige stad.

Horeca gericht op studenten

En natuurlijk heeft het één direct te maken met het ander. Wanneer je veel studenten bij elkaar hebt, is de horeca daar op gericht. Dat uit zich in gunstige prijzen en happy hours (ome DUO is immers niet sinterklaas), maar ook in doordeweekse stapavonden. Typische studentenavonden zijn dinsdag-, woensdag- en –de meest voorkomende– donderdagavond. Sommige studentensteden maken het wel heel erg bont. In Groningen zijn de kroegen bijvoorbeeld tot diep in de nacht open, omdat sluitingstijden niet zijn vastgelegd.

Een ruim aanbod aan kamers

Al die studenten moeten natuurlijk ook nog ergens wonen. Daarom hebben studentensteden ook vaak een ruim aanbod aan kamers. Online kun je kijken voor een stulpje naar keuze. Ook bieden universiteiten en sommige hogescholen ook campussen aan. Een campus is vaak een grote flat waar een hele hoop studenten bij elkaar woont. Gezellig! De gemiddelde kamerprijzen verschillen overigens per stad, maar reken in ieder geval op zo’n 400 euro per maand.

Logo-SSH
Hoe vind je een kamer?

Check het in deze blog

Een bruisend (studenten)verenigingsleven

Studenten zijn sociale dieren, en dus verenigen zij zich graag. Dat uit zich in de studentensteden in een hele hoop verschillende opties. Meestal zijn er meerdere studentenverenigingen waaruit je kunt kiezen, en daarnaast is er nog een ruime keuze aan studieverenigingen, sportclubs en andere verenigingen waaruit je kunt kiezen. Eén ding is zeker: in de gemiddelde studentenstad hoef jij je zeker niet te vervelen!

Veel verschillende opleidingen, universiteiten en hogescholen

Naast al dat lol trappen moet er natuurlijk ook nog gestudeerd worden. In de gemiddelde studentenstad vind je heel veel verschillende opties om jouw studie te kunnen volgen. Sommige steden staan bekend om een bepaalde universiteit, zoals de TU Delft of toneelacademie in Maastricht. Wil je een bepaalde richting op qua studie? Dan is het goed om na te gaan welke studentenstad de beste universiteit heeft.

Een levendig #treinleven

Al dat studeren en socializen is leuk, maar zo nu en dan is het zwaar vermoeiend. Daarom is het noodzakelijk om af en toe in het weekend bij te tanken in Hotel Papa & Mama. Vanaf vrijdagmiddag spot je in de gemiddelde studentenstad dus opvallend veel studiegenootjes met kleine oogjes, die met een grote zak vuile was huiswaarts keren. Ach, dat hoort er nu eenmaal bij!

 

Wanneer je studentenleven op het punt staat te beginnen, kan het soms voelen alsof er een hoop op je afkomt. Maar gelukkig is er op internet een hoop informatie te vinden over jouw nieuwe studentenstad. Lees ook eens onze blog over de top-5 beste studentensteden. Wij wensen je ontzettend veel plezier in jouw nieuwe studentenstad!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.