5 influencers met de grootste invloed op je studiekeuze

min. lezen
5 influencers met de grootste invloed op je studiekeuze

Bij influencers denk jij misschien aan Jade Anna of Robbert Rodenburg. Maar ook mensen in jouw directe omgeving hebben invloed op de dingen die je doet. Ze beïnvloeden je bij kleine voorkeuren, maar ook bij grote, belangrijke keuzes. Zoals je studiekeuze! Al die invloeden, goedbedoelde adviezen en verhalen van ervarings-deskundigen kunnen soms een wirwar van informatie veroorzaken. Maar als je er goed mee omgaat kan deze informatie super waardevol zijn!

1. Ouders & familie

Je vader, moeder, ooms, tantes, broers of zussen. Allemaal willen ze je dolgraag het allerbeste studieadvies geven. En soms denken ze ook dat ze alles beter weten. 😛 Misschien zit je niet echt te wachten op studieadvies van je ouders en je familie. Maar dit zijn wel de mensen die je kennen van toen je nog maar een kleine gup was. Ze weten waar je goed in bent, wat je valkuilen zijn en waar je potentie ligt. En daarbovenop hebben ze wellicht zelf ook bakken ervaring als het op studeren aankomt. Leuke tip: maak apart van elkaar een lijstje met een top 5 studies of beroepen die bij jou passen en vergelijk ze daarna met elkaar. Misschien zijn jullie ideeën niet eens zo verschillend. 

2. Je besties 😍

Natuurlijk horen je besties absoluut op deze lijst. Met je vrienden spendeer je gewoon heel veel tijd! Daarom weten zij precies wat jij nu belangrijk vindt en dus ook wat bij jou past! En hé, misschien zitten je vrienden wel in dezelfde fase van het studiekeuzeproces! Dan is het super leuk om samen nieuwe scholen en studies te ontdekken. Bijvoorbeeld tijdens een (digitale) open dag of een studiekeuzebeurs. Dat wordt een gezellig dagje uit! En wie weet: misschien kiest je beste vriend(in) wel voor dezelfde opleiding of gaat hij of zij studeren in dezelfde studentenstad! Hoe leuk is dat!

3. Docenten & Decanen 

Ben jij de ‘King’ van de mondelinge overhoring of komt de halve klas bij jou langs om aantekeningen over te schrijven? Iedereen heeft zo zijn skills. 🎓 En dat geldt ook voor de manier van leren. Je leraren, mentor en decaan hebben vaak een goed beeld van het type leerling dat jij bent. De afgelopen jaren zagen zij hoe jij presteerde op school en welke ontwikkeling je hebt doorgemaakt. Daarnaast hebben ze vaak veel informatie en connecties bij vervolgopleidingen en kunnen ze je daar veel meer over vertellen! Dus ga in gesprek met je decaan of je mentor. Ook als je het even allemaal niet meer zo goed weet! Ze kunnen je weer op weg helpen met bijvoorbeeld een studiekeuzetest. Handig!

4. Social media

Hier is ie dan toch! Social media. We kunnen er niet omheen. Naast alle influencers in de ‘eerste lijn’ zitten Jade Anna en Robbert toch in je hoofd tijdens het maken van een studiekeuze. Nou ja, niet per se deze twee, maar je wordt wel degelijk behoorlijk beïnvloed als je door je socials scrollt. 📱Wel even oppassen geblazen, want op Instagram en TikTok lijkt het allemaal vaak mooier dan het in werkelijkheid is. Scholen, opleidingen en studentenverenigingen doen wel heel erg hun best om potentiële studenten te trekken met aanlokkelijke plaatjes en praatjes. Dus laat je uiteindelijke studiekeuze niet afhangen van een paar Instastories. Je kunt je social media wel perfect gebruiken om alvast contact te leggen met studenten die jouw studie volgen. Vraag ze hoe het er écht aan toe gaat op jouw toekomstige school! 

5. Me, myself and I

Eigenlijk ben jij zelf de belangrijkste factor in het kiezen van je studie. Alle mensen om je heen kunnen je adviseren, maar uiteindelijk ben jij degene die je nieuwe opleiding moet volgen. 
Neem de informatie die je hebt gekregen van al jouw influencers mee en haal daar de dingen uit die jij het allerbelangrijkste vindt! Denk daarnaast zelf goed na waarom jij een bepaalde studie wil volgen en wat je daarmee wil bereiken. Een lijstje met pro’s en con’s kan je nog het laatste zetje geven. Heb je dat allemaal gedaan? Dan ben jij er volgens mij helemaal klaar voor om een goede beslissing te maken! 💯

Help ik kan niet kiezen!

Hopelijk helpen deze 5 influencers je een stukje op weg bij het maken van je studiekeuze. Kom je er toch niet uit? Relax en oriënteer je verder. Neem ook eens een kijkje in verschillende studentensteden of bezoek een studiekeuzebeurs. Veel succes met het kiezen van jouw nieuwe opleiding!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.