Het lijkt nu misschien nog ver weg, toch is het nu al goed om na te denken hoe jij je studiepad wilt bewandelen. In deze blog bespreken we het einde van dit pad: werken of doorstuderen na het behalen van je diploma. Je hoeft het nu nog niet te weten, maar het is wel al goed om er een begin mee te maken. Om hier uiteindelijk een beslissing in te kunnen maken, is het goed om te weten wat deze keuze betekent, waar kansen liggen en waarom anderen voor één van deze opties kiezen.
Een groot voordeel van werken is dat je vanaf je eerste werkdag een ‘grote mensen’ salaris verdient. Dat is heel wat meer dan je karige studentenloontje. Je kunt dan voorzichtig eens gaan kijken naar een upgrade van je studentenkamer. Misschien kun je zelfs al een beetje sparen!
Een ander voordeel is dat je een ritme ontwikkelt. Je staat doordeweeks (meestal) rond hetzelfde uur op en ‘s avonds rond dezelfde tijd thuis bent. Dit draagt bij aan een gezondere levensstijl. Natuurlijk kun je in de weekenden je zelf verdiende flappen laten wapperen en het uitgeven in de kroeg. Maar de maandagmiddagborrels kun je uit je hoofd zetten.
Dat is dan ook meteen een nadeel van werken: de feestjes nemen af. Hoewel, het is natuurlijk mogelijk om in de weekenden nog hard te gaan, maar je nieuwe baas gaat het niet zo tof vinden als je maandag hondsbrak aan de vergadertafel zit.
Daarnaast kan het zijn dat je misschien minder doorgroeimogelijkheden hebt (zowel in je carrière als in salaris), simpelweg omdat je geen extra diploma hebt. Dat klinkt heel rot, en dat is het ook, maar voor sommige beroepen is het belangrijk een diploma te hebben op hoger niveau. Wil je bijvoorbeeld advocaat worden, dan heb je een wo-master nodig.
Je kiest met doorleren duidelijk voor de lange termijn. Het kost wat extra jaren, maar er zijn een aantal nodige voordelen.
Zo is de kans groter dat je hoger wordt ingeschaald als je eenmaal begint met werken. Dat wil zeggen: een hoger startsalaris. Daarnaast is het zo dat je op lange termijn meer doorgroeimogelijkheden hebt. Bovendien doe je meer vaardigheden op. En, tja, dat papiertje staat misschien ook wel erg mooi op je cv.
Een nadeel van doorstuderen is dat je dus sowieso een aantal jaren extra in de boeken moet zitten. En als je daar niet voor gemaakt bent, is het misschien niet zo’n goed idee.
Daarnaast zijn de kosten ook wat hoger als je doorstudeert, je moet namelijk weer collegegeld betalen. Een voordeel is dat de basisbeurs weer terugkomt in 2023. Dus dat probleem is alvast deels getackeld.
En hoewel je doorstudeert, en dus dat papiertje hebt, je zult altijd werkervaring op moeten doen. Degenen die ervoor kiezen direct te werken, hebben die ervaring al wel. Maar als het goed is, komt er op gegeven moment een omslagpunt waarop dat papiertje deuren opent.
Voor zowel doorleren als meteen aan de bak gaan valt het nodige te zeggen. En er is natuurlijk geen goed of fout. Toch zien we dat vooral veel mbo-studenten niet kiezen om door te leren. Dat heeft volgens ResearchNed – een onderzoeksbureau – te maken met de volgende redenen:
Daarnaast is de arbeidsmarkt enorm aangetrokken na corona. Er zijn meer banen dan er sollicitanten zijn, op elk niveau. En de voorwaarden zijn aantrekkelijk – werkgevers halen vaak veel uit de kast om mensen aan te trekken. Daarom kan het zijn dat kersverse afgestudeerden ervoor kiezen om direct aan de slag te gaan. Het is mega aantrekkelijk.
Nu je de voor- en nadelen en redenen waarom mensen wel of niet doorstuderen hebt kunnen lezen, kom je weer een stapje verder in je denkproces. Wat jij het beste kunt doen, hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Wil je nog een paar jaar studeren, of ben jij klaar met de boeken en wil je aan de slag?
Gelukkig hoef je daar nu nog niet echt mee bezig te zijn. Waarschijnlijk wordt dat vanzelf wel duidelijk als je verder komt in je studie. Het is natuurlijk wel goed om een idee te hebben wat je straks wilt gaan doen en waarom je dat doet 😉
6 juni 2022 geschreven door Boy Cornelissen