Zo maak je een top cv

min. lezen
Een top cv maken

De zomer komt eraan. Tijd voor een bijbaantje. Misschien ben je al op zoek naar een stage voor volgend jaar. Maar voordat je hieraan kunt beginnen, moet je solliciteren. Daar komt het een en ander bij kijken, zoals een motivatiebrief en een cv. In het vorige blog vertelde studiekeuzeadviseur en loopbaancoach Heidi Rooijakkers al hoe je een killer motivatiebrief schrijft. In deze blog gaat ze in op hoe je een spetterend cv maakt.

Wat is een cv?

Voordat we toekomen aan hoe je een top cv maakt, is het belangrijk te weten wat een cv is. Cv is een afkorting en staat voor curriculum vitae. In een cv staat wie je bent, wat je kan en hoe ze jou kunnen bereiken. Dit wordt duidelijk gemaakt door het benoemen van je opleidingen en wat je al aan (werk)ervaring en vaardigheden hebt opgedaan. Dit is bijna bij iedere sollicitatie verplicht om mee te sturen, want zo kan jouw toekomstige werkgever of stagebegeleider zien wat ze in de kuip hebben.

Het komt zelfs voor dat je voor sommige studies, zoals tandheelkunde, geneeskunde of andere numerus fixus opleidingen ook een cv moet opsturen. Zo kan de kiescommissie al van tevoren zien hoe goed je bij de opleiding past.

Heidi: “Wat voor cv je ook maakt, het doel is om aan tafel te komen en die ene plek te krijgen. Hoe doe je dat? Door eruit te springen zodat ze niet om jou heen kunnen. Wist je trouwens dat een cv gemiddeld maar zo’n 8 of 9 seconden bekeken wordt? Dat is superkort. Daarom is het belangrijk dat jouw cv van het papier knalt.”

Waar ga je solliciteren?

Hoe je cv eruit zou moeten zien, hangt voor een belangrijk deel af van de plek waar je solliciteert. “Als je voor een stageplek bij een advocatenkantoor solliciteert, zul je een formeler cv moeten indienen dan wanneer je voor een bijbaan in de kroeg solliciteert. Je zet er ook andere dingen neer, want beide plekken willen andere ervaring en kwaliteiten zien.”

Maar één ding hebben ze gemeen: het cv blijft een document waarop staat wie jij bent en wat je kunt en hebt gedaan. Daarom is het wel mogelijk om do’s en don’t te delen en een voorbeeld cv te maken.

Wat voor cv je ook maakt, het doel is om aan tafel te komen en die ene plek te krijgen.

Heidi, studiekeuzeadviseur en loopbaancoach bij Studiekeuze Bootcamp

Heidi Rooijakkers

Do’s: dit moet je wel doen

Maak je cv overzichtelijk

Maak het overzichtelijk en eenvoudig. Zorg er ook voor dat je consistent bent. Gebruik bijvoorbeeld overal evenveel witregels. Je kunt natuurlijk creatief zijn, maar het hangt wel af van waar je solliciteert. Bij een reclamebureau of grafisch ontwerpbureau kan dat natuurlijk prima en is het bijna een must. Bij een notariskantoor kun je dat beter niet te veel doen.

“Je kunt trouwens ook een videopitch maken. Upload het op Youtube en plaats een link in je motivatiebrief of mail.”

Maak je cv max twee a4 tjes

“Houdt het kort en bondig. Zorg dat het niet langer wordt dan deze twee pagina’s. Langer is echt ongebruikelijk. Denk dus bij alles wat je op je cv zet: is het de moeite waard, voegt het iets toe?” Als alles op één A4 past, wat bij jongeren vaak het geval zal zijn, is dat natuurlijk ook helemaal prima.

Werk met bullets

“Zorg voor snel en gemakkelijk leesbare rijtjes! Juist omdat iemand maar zo kort naar een cv kijkt, wil je er snel uitspringen. Ga geen lappen tekst in je cv zetten. Dat is veel minder leesbaar en is dus zonde van je tijd.”

Het nieuwste/ belangrijkste bovenaan

Je opleidingen en werkervaring vermeld je anti-chronologisch: wat je als laatste gedaan hebt, zet je bovenaan. Heb je nog niet zoveel werkervaring, zet dan het meest belangrijke bovenaan. Zo kan de werkgever snel zien of je past of niet.”

Ben zo concreet mogelijk

Leg bij je werkervaring uit wat je gedaan hebt door het benoemen van de taken die je deed. Schrijf dus niet alleen, ‘horecawerk’, maar benoem wat je hebt gedaan (bijvoorbeeld bestellingen opnemen, klanten bedienen, in de spoelkeuken werken)

Benadruk vooral wat belangrijk is voor datgene waarop je solliciteert en benoem dit. Benoem dus alles wat voor belang kan zijn voor dat gewenste baantje, die ene studie of stage. “Stel, je wilt ontwikkelingspsychologie of pedagogiek studeren en je hebt oppaswerk gedaan. Vermeld dat! Hieruit blijkt namelijk dat je met kinderen kunt omgaan.

Je kunt ook (snuffel)stages benoemen. Stel, je wilt tandheelkunde studeren en je hebt een keertje meegelopen met een tandarts of mondhygiënist. Vermeld wat je gedaan hebt en wat je geleerd hebt. Juist voor dit soort studies is dit belangrijk. Hieruit blijkt dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent.”

Vraag hulp

Kom je er alleen niet goed uit, bespreek je cv dan ook eens met anderen, bijvoorbeeld met je ouders. Samen weet je meer. Het gebeurt regelmatig dat jongeren belangrijke zaken vergeten, terwijl die wel een verschil kunnen maken. Als je bijvoorbeeld lid was van de feestcommissie op school, zegt dat waarschijnlijk iets over jouw vaardigheden op het gebied van plannen en organiseren en over jouw sociale kant. Het vermelden van dit soort activiteiten op je cv kan dus zeker van toegevoegde waarde zijn.

Don'ts: doe dit niet!

Slordig taalgebruik

“Let op goed Nederlands! Niets is zo storend in een cv als slordig taalgebruik. Let daar dus op. Laat je cv altijd nog een keer lezen door je ouders of iemand anders, voordat je deze verstuurt.”

Afkortingen of vaktaal

“Iedereen moet jouw cv kunnen lezen en begrijpen. Gebruik dus geen afkortingen of vaktaal.”

Lappen tekst schrijven

Heel lang uitweiden over wat je hebt gedaan, zodat je helemaal compleet bent? Niet doen! “Houd in je achterhoofd dat een cv gemiddeld maar 8 of 9 seconden wordt gelezen! Schrijf dus in bullets en ben zo kort en bondig mogelijk, zo ben je net zo compleet.”

Liegen op je cv

Zorg dat alles wat je op je cv zet ook klopt. “Je kunt het best een beetje aandikken, maar ga niet liegen. Als ze erachter komen, dan lig je eruit.”

Zuipfoto’s op social media

Recruiters zitten ook op social media. “En vaak reageren ze via whatsapp. Zorg dus dat je een beetje een normale profielfoto hebt. Geen gekke afbeeldingen, provocerende teksten of een rare foto van jezelf. Zorg er ook voor dat je alle social media foto’s waarop je dronken bent of gênant op de foto staat verwijdert. Voor de meeste banen of stages komt dat niet zo professioneel over.”

“supermodel@hotmail.com”

Gebruik een e-mailadres met je eigen naam. “Vooral als je wilt solliciteren voor een belangrijke stages of een numerus fixus opleiding. Iets als supermodel@hotmail.com staat gewoon heel raar.”

Hoe stel je een cv op?

Nu je een aantal do's en don'ts hebt, kun je bijna beginnen met schijven. Het is nu de vraag hoe je een cv opstelt. 

De afbeelding hieronder is een mooi voorbeeld van hoe het wel moet (Dit is een fictief persoon. De gegevens zijn niet echt). Alle losse onderdelen worden in het grijze blokje door Heidi uitgelegd. Zo weet je precies hoe je een top cv maakt!

Stap voor stap naar een top cv

Wat moet er allemaal op een cv staan?

Foto van jezelf
“Zet altijd een foto van jezelf op je cv. Het moet zakelijk zijn. Je wilt geen foto met een zonnebril op of een vakantiekiekje. Je wil een foto met een rustige achtergrond waarop je in de camera kijkt met een vriendelijke glimlach. Een portretfoto is perfect. En wat ook belangrijk is: gebruik geen selfie. Dat zie je namelijk altijd.”

Je naam
Naast of onder je foto zet je wat groter je naam. “Deze mag best opvallen.” De letters ‘cv’ hoef je hier niet te vermelden.

Profieltekst
“Dit een heel belangrijk onderdeel dat nog regelmatig vergeten wordt. Dit zijn 4 à 5 regels over jezelf waarin je antwoord geeft op de vragen: Wie ben ik?, Wat kan ik? en eventueel Wat wil ik? Je presenteert jezelf. Dit is een onderdeel waarmee je je kunt onderscheiden van anderen. Wat is jouw toegevoegde waarde? Waarom moeten ze juist voor jou kiezen?”

Persoonsgegevens
“Dit was vroeger een heel rijtje met allerlei gegevens. Maar tegenwoordig is het belangrijkste: je naam, je woonplaats, je mobiele telefoonnummer en je e-mailadres. Want dit zijn de dingen waarmee ze jou kunnen bereiken. Ook kun je hier eventueel je LinkedIn profiel neerzetten (als je dat hebt). Je rijbewijs en nationaliteit vermeld je alleen als het belangrijk is voor je baan. Geboorteplaats, burgerlijke staat en geslacht kun je achterwege laten. De persoonsgegevens kun je of onder elkaar zetten of in één regel achter elkaar.”

Werkervaring
“Hier vermeld je per werkgever de (huidige) naam van de werkgever, de periode dat je er gewerkt hebt en de functietitel. Daaronder zet je een korte opsomming van wat je gedaan hebt (met bullets). Als je bijzondere dingen hebt gedaan of bijzondere resultaten hebt bereikt, dan zou ik dit zeker ook vermelden.”

Opleiding
Dit is vaak alleen je middelbare school en eventueel je basisschool. “Maar zet er zeker ook bij welk schoolprofiel je hebt en welke keuzevakken je volgt. Benoem ook eventuele vakken of activiteiten die je na school doet of extra clubjes zoals het schooltheater of de programmeerclub.” Dat laatste kun je trouwens ook bij nevenactiviteiten of hobby's en interesses vermelden.

Hier kun je eventueel ook vermelden dat je extra taalcertificaten hebt behaald zoals Cambridge Engels. Of je maakt in je cv een apart kopje met talen en vermeldt het daar. Je kunt ook je profielwerkstuk benoemen, als het relevant is. Alles wat iets toevoegt, helpt!

Hobby’s en interesses
Wat vind je leuk, welke hobby's heb je? Benoem dat op deze plek. Je hobby’s en interesses kunnen namelijk veel zeggen over jou als persoon.

Eventueel: Nevenactiviteiten
Hier vermeld je andere activiteiten, zoals een cursus die je hebt gedaan of het feit dat je trainer bij een jeugdvoetbalteam bent. Heb je een ehbo-cursus gedaan? Vermeld dat. Dit zegt namelijk dat je anderen graag helpt.

Eventueel: kwaliteiten of vaardigheden, talen, software skills
Hier vul je in wat je kan en waar je goed in bent. Als je een informatica studie wilt doen en je hebt software skills, vermeld dat dan! Ook de talen die je spreekt kun je benoemen.

Voorbeeld-CV-scholier

Een top cv

Met deze tips van Heidi kun je bijna niet missen. Mocht het zo zijn dat je toch niet wordt uitgenodigd voor een gesprek, treur dan niet. Afkeuring is niet leuk, maar hoort erbij en je leert ervan. En bijna iedereen moet meerdere keren solliciteren voordat iemand aan een baantje komt. Vergeet na een afkeuring niet na te bellen. Dat komt geïnteresseerd over en wie weet leer je daar nog van. Hoe dan ook: succes!

Heb jij na het lezen van deze blog de behoefte om hier meer over te leren of wil je hulp bij je studiekeuze van een echte studiekeuzecoach? Neem dan contact op met Heidi Rooijakkers.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.