11 tips en tricks om slim te studeren

min. lezen
slimmer-leren

Begin jij net aan je nieuwe opleiding? Zoals in het dagelijks leven, zijn er ook tijdens je studie wel eens momenten dat je gaat twijfelen aan jezelf. Ga dan vooral niet bij de pakken neerzitten, dit kan iedereen wel eens overkomen. In deze blog: tips en tricks om slim te studeren.

Je bent natuurlijk niet voor niets op je huidige opleiding terechtgekomen. Dat je hier zit, wil zeggen dat je in de basis voldoende kennis en kunde hebt. Een of meerdere onvoldoendes doen daar niets aan af. Echter bepaalt de cijferlijst natuurlijk of je door mag stromen naar het volgende jaar (of zelfs of je op de opleiding mag blijven). Te veel onvoldoendes kun je echt niet hebben, en daarom moet je die voorkomen.

Een nieuwe studie vraagt misschien ook wel om een andere manier van studeren (dit verschilt natuurlijk per persoon). Daarom geven wij je nuttige tips hoe je slimmer kan studeren, en zo een stuk relaxter je eerste jaar doorloopt.

1. Heb vertrouwen in jezelf

De allereerste tip is misschien wel meteen de belangrijkste. Als jij aan jezelf twijfelt, is het lastig om écht te zitten voor dat tentamen dat voor de deur staat. Je gaat jezelf immers wijsmaken dat de kans dat je het haalt erg klein is. Misschien heb je eerder een onvoldoende gehaald voor dit vak en denk je dat het je simpelweg niet ligt, maar dat is nergens voor nodig.

Dat jij op deze opleiding zit heeft een reden, namelijk dat je in het voorstadium ervan al hebt bewezen een hoog genoeg basisniveau te halen. Je bent echt niet te dom voor je studie, en verwacht ook zeker niet dat je per se een superhoog IQ nodig hebt om te slagen.

2. Relativeer je resultaten

Aansluitend op zelfvertrouwen is ook je mindset enorm van belang. Je weet van jezelf dat je geschikt bent voor deze opleiding, maar ziet toch zo nu en dan een onvoldoende verschijnen. Er zijn mensen die bij elke onvoldoende steeds een beetje meer gestrest raken en negatiever naar zichzelf kijken. Lage cijfers hebben bij hen een grote invloed op hun zelfbeeld, waardoor ze meer en meer in een neerwaartse spiraal raken.

De kunst is om je zelfvertrouwen niet enkel uit je resultaten te halen. Weet dat fouten maken mag en je nou eenmaal niet overal goed in kunt zijn. Een stukje relativeren op z’n tijd helpt jou om de juiste mindset te behouden.

3. Plannen, plannen, plannen

Voor eerstejaars blijkt het maken van een goede, gestructureerde planning vaak enorm lastig. Hoe deel je je tijd zo efficiënt mogelijk in? Wanneer jij in staat bent om planmatig te werk te gaan en je ook echt aan die planning houdt, is de kans dat jij het redt groot.

Uit onderzoek blijkt dat goed plannen en organiseren wel vijf keer zo belangrijk is als het hebben van een hoge intelligentie om studiesucces te halen (zoals je in dit artikel kunt lezen). Hard en gestructureerd werken levert dus meer op dan teren op je aangeboren slimheid.

4. Maak samenvattingen

Heel goed als je jouw boeken uitgebreid hebt doorgespit en alle slides tot je hebt genomen. Helaas is niemand (excuses als jij die exceptionele uitzondering bent) in staat om alle belangrijke informatie direct op te slaan na 1x lezen. Zoals je waarschijnlijk al vaker hebt gehoord, is het maken van een samenvatting dé oplossing om alles wat nodig is op een rijtje te zetten. Niet de leukste taak, maar het heeft o zo veel toegevoegde waarde.

5. Bezoek je colleges ook echt

De verleiding is er waarschijnlijk wel om af en toe een lesje over te slaan nu je geen aanwezigheidsplicht meer hebt. Zeker na een druk weekend of een avondje stappen lig je liever in bed dan dat je naar colleges gaat. Toch heb je hier alleen jezelf mee, want je mist waardevolle lesstof. Ben je aanwezig bij je colleges? Dan blijf je bezig met je studie en de lesstof. Terwijl een paar lessen overslaan ervoor zorgt dat je achter de feiten aanloopt. Houd je dus aan het gezegde ‘s avonds een vent, ‘s ochtends een vent.

6. Studeer in een geschikte omgeving

Afleiding ligt altijd op de loer tijdens het studeren. Je bent al snel geneigd om even je Stories te checken of om je plannen voor het weekend via Whatsapp te bespreken met je vrienden als je bezig bent met zware lesstof. Dit moet je wel proberen te voorkomen, want anders komt er niks van leren terecht. Je studieruimte heeft een grote invloed op de mate waarin je afgeleid kunt raken, al ligt dit eraan welk type student jij bent. De een kan zich prima thuis focussen, de ander ziet hier overal prikkels die hem uit z’n concentratie halen. Zelfs het huis stofzuigen wordt ineens interessant als je zware kost tot je moet nemen!

De oplossing: een studieruimte op school of een openbare bibliotheek bezoeken. Hier is iedereen geconcentreerd en er heerst rust, waardoor jij min of meer gedwongen wordt om de focus nonstop op je studie te leggen. Je kunt immers niet dat ene TikTok-filmpje op vol volume kijken als iedereen in de ruimte gefocust is.

7. Weg met die telefoon (voor eventjes maar hoor)

Voortbordurend op het hierboven genoemde punt: concentratie (en het mogelijke verlies hiervan) zit niet alleen in de ruimte waar je bent. Afleiding ontstaat vaak door één ding: je telefoon. Moeilijk om toe te geven misschien, maar diep van binnen weet je ook wel dat je snel jouw smartphone erbij pakt als je je verveelt.

Een gouden tip om echt 100% gefocust te studeren is dan ook om je telefoon weg te leggen of deze op vliegtuigstand te zetten. Om de motivatie erin te houden, kun je jezelf vervolgens elke keer als je een onderdeel van je werk hebt afgerond belonen met een paar minuten schermtijd.


Even je telefoon wegleggen is een goed idee, al hoeft dit niet zo wild als deze dame doet ;)

8. Plan een pauze op z’n tijd in

Nu we het toch over rust nemen hebben; een pauze op z’n tijd is niet meer dan normaal. De boog kan nu eenmaal niet altijd gespannen staan. Probeer bij het maken van je planning al uit te zoeken wanneer je pauze gaat nemen en voor hoe lang. Zorg ook echt dat je je aan die tijd houdt, want het is heel verleidelijk om jezelf wat langer rust te gunnen dan gepland. Dit gaat ten koste van je planning en dus ook van je studeertijd. En hoewel we hierboven al spraken over schermtijd, raden we je aan om niet elk pauzemoment direct je telefoon tevoorschijn te toveren.

Af en toe moet je echt even volledig offline gaan en je ogen van een scherm afhouden. Maak een wandeling, lees een boek, of eet iets lekkers. Ook iets simpels als de was doen kan al heel ontspannend werken. 

9. Schakel hulp in

Sommige vakken of onderdelen van een vak liggen je nu eenmaal niet zo goed. Of wellicht lukt het je überhaupt niet om een fatsoenlijke planning te maken, samenvattingen te maken of andere studiegerelateerde zaken. Geen schande, niemand is perfect.

Schaam je dan ook zeker niet om iemand om tips of hulp te vragen. Je wordt er alleen maar beter van en nee heb je en ja kun je krijgen, toch? Deze hulp kan van alle kanten komen. Binnen je vrienden- of familiekring, maar ook kun je op je opleiding vragen of er een expert jou wil ondersteunen. Als het goed is, hebben zij op alle gebieden voldoende hulpbronnen, die ze maar wat graag toegankelijk maken voor studenten.

10. Werk niet te veel

Je hebt een hoop leuke dingen buiten school om die geld kosten. Van kleding tot uitgaan en van sporten tot misschien wel je kamerhuur, een student heeft de nodige kosten. Dit wil je allemaal zelf betalen, en daarom nemen veel studenten een bijbaan. Steek hier alleen niet te veel tijd in, want het gaat ten koste van je schoolresultaten. Meer dan 12 t/m 15 uur werken is echt too much als jij wil dat je cijfers naar behoren blijven.

11. Ontspan en geniet op z’n tijd

Wees vooral niet bang dat je continu met je opleiding bezig moet zijn. Zoals we al hebben aangegeven kan een pauze tussen het studeren door best en heb je echt nog wel ruimte voor een bijbaan. En af en toe een dagje er tussenuit is ook heel goed om de batterijen weer op te laden. Zoek een terrasje op, pak een festival mee of ontspan op een andere manier die jij lekker vindt. Even chillen doet het altijd goed, mits je het niet te vaak doet (en zeker niet als je tegen je deadlines aanzit). Zo is NIET studeren ook onderdeel van slim studeren ;)

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.