Stel, jij doet volgend jaar eindexamen vmbo, of je hebt bijna je mbo-4 diploma op zak. Heb je dan al eens nagedacht over wat je na je mbo wil gaan doen? Ga je werken, of wil je misschien toch doorstuderen en naar het hbo, of zelfs de universiteit? Wat je ook kiest, alles is goed. Maar wat blijkt nu? Een aantal mbo-studenten studeert niet door terwijl ze dat wel zouden willen en kunnen! Waarom dat zo is, lees je hier.

Vorig jaar stroomde 44% van de mbo 4 studenten door naar het hbo. Dat klinkt best veel, maar het hadden er meer kunnen zijn. Dat komt omdat er een deel is die het wel zou willen en kunnen, maar toch niet die stap maakte.

Daarom onderzocht de inspectie van onderwijs (dat is dezelfde inspectie die bij je langskomt als je weer eens gespijbeld hebt) waarom mbo-4 studenten niet doorstuderen terwijl zij dat prima zouden aankunnen. Want iedereen die het zou willen en kunnen, zou gewoon door moeten kunnen studeren. Hoe komt dat? Dat heeft met een aantal dingen te maken.

Ouders en vriendenkring hebben een grote invloed

Wat doen je vrienden? Dat schijnt, zeker het afgelopen coronajaar, veel uit te maken. Voor mbo studenten hangt het er wel eens vanaf wat vrienden of vriendinnen doen: studeren zij door of stoppen zij juist? Het kan zijn dat iemand zich een buitenbeentje voelt als die iets anders gaat doen dan de rest.

Het komt ook soms voor dat studenten niet doorstuderen omdat hun ouders of begeleiders het niet aanmoedigen om verder te leren, terwijl iemand dat wel graag wil.

Dat is natuurlijk jammer, want uiteindelijk is het belangrijk dat je iets doet wat jij leuk vindt en waar jij je goed bij voelt. Je bent echt geen mindere vriend of vriendin als je iets anders doet dan de rest van je vriendengroep. En het is juist goed om op te komen voor wat je wil, helemaal als je het hbo niveau prima aan kan.

Lang studeren

Als je na het mbo doorstudeert ben je natuurlijk wat langer bezig, minimaal vier jaar. Voor veel mbo’ers die niet verder gingen, bleek dit een van de belangrijkste redenen te zijn. Dit komt vooral voor bij studenten die nooit echt hebben nagedacht over een vervolgstudie, examenstress hebben of niet graag risico’s lopen.

Hoge kosten

Tja, vier jaar extra studeren kost wat extra geld. Je moet dan vier jaar gaan lenen bij DUO, of een baantje nemen. Want, vier jaar extra studeren is vier jaar extra lenen. Je zit na vier jaar dus meestal met een hoge studieschuld. En misschien vind je dat helemaal niet fijn.

Zelfvertrouwen

Wat misschien wel het meest opvalt aan het onderzoek, is het gebrek aan zelfvertrouwen bij mbo studenten. Want een belangrijke reden die mbo studenten opgeven waarom zij niet doorstuderen is omdat ze bang zijn dat het hbo te moeilijk zou zijn. Of dat je veel harder moet werken dan iemand die van de havo komt.

Dit is een misvatting. Als je als mbo student het hbo aankan, hoef je echt niet harder te werken. Het kan zelfs zo zijn dat je het beter doet dan een havist omdat je simpelweg meer ervaring hebt. Misschien dat je even moet wennen aan de manier van lesgeven, maar dat is een kwestie van tijd.

Mocht jij dit ook denken, bedenk dan dat je, als je klaar bent met je mbo 4 opleiding, je veel verder bent dan iemand die net van de havo afkomt. Je hebt namelijk al een hele studie achter de rug!

Natuurlijk, als je niet door wilt studeren is dat helemaal prima, maar als je eigenlijk wel door wilt, maar bang bent dat je het niet aankan, of je vrienden zijn het er niet mee eens, of je bent bang dat het te duur is, bedenk dan dit: doe wat jij denkt wat goed is! Laat je niet afleiden door iets of iemand. Iedereen die door wil leren moet dat ongehinderd kunnen doen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.