Van scholier naar student in no time!

min. lezen
scholier-naar-student-no-time

Wanneer je van de middelbare school naar een vervolgopleiding gaat, zal er een hoop voor je veranderen. Een student heeft veel meer verantwoordelijk-heden en moet meer zelfstandig oppakken om goed door zijn studie te komen. Misschien kijk je hier tegenop, maar geen zorgen. Met behulp van onze tips verander jij van scholier naar student in no time!

De verantwoordelijkheid ligt helemaal bij jou

Voordat we je inspiratie gaan geven om een echte student te worden, geven we je eerst mee wat er allemaal verandert als jouw tijd als scholier ten einde komt. Het grootste verschil is dat er op de middelbare school veel meer controle is dan op het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Er is een aanwezigheidsplicht en meestal checken docenten of jij jouw huiswerk hebt gemaakt. Op het hbo of de universiteit heb je meer vrijheid hierin, dit valt onder eigen verantwoordelijkheid. Als jij jouw huiswerk niet maakt, heb je hier alleen jezelf mee, zo is de strekking.

Misschien ga je wel op kamers en moet je dus zelf wassen, koken en andere huishoudelijke taken op je nemen. Ook dit is een mooi voorbeeld van zelfstandigheid en het is een duidelijk verschil tussen scholieren en studenten.

Je zult dan zelf de motivatie moeten vinden om te studeren, want je ouders gaan jou meer en meer loslaten. Maar geen nood: you got this. Laten we eens kijken hoe jij je snel aan kunt passen van scholier naar student.

op-kamers-gaan-hoe-vind-ik-een-kamer
Heb jij nog geen kamer?

Wij helpen je met onze tips!

Bereid je voor

Je weet nog wel hoe jij als een echte brugpieper door het schoolgebouw liep tijdens de eerste weken van de middelbare school. Hoewel je inmiddels niet meer omvalt door de grote tas op je rug, wil je echt niet met een verdwaalde blik rondjes lopen op jouw nieuwe studie. Zorg er daarom voor dat je alvast een idee hebt waar je ongeveer moet zijn. Uiteraard zal je niet alle looproutes meteen uit je hoofd kennen, maar uitzoeken hoe het gebouw ongeveer is ingedeeld, is wel zo verstandig.

Know your language

Nee, we bedoelen niet dat je vloeiend buitenlandse talen moet kunnen spreken (al kan dit best handig zijn ;)). Het gaat erom dat jij weet welke afkortingen en termen studenten gebruiken. Studenten op het hoger onderwijs zijn efficiënt en gebruiken daarom veel afkortingen, de een nog creatiever dan de ander.

Met ons studentenalfabet heb jij alle begrippen overzichtelijk op een rijtje. De UB, prela, de burgerrups? Allemaal gesneden koek voor jou!

Gezelligheid op z'n tijd

Natuurlijk denk je bij het studentenleven al snel aan de feestjes die hierbij horen. Al bij de introweek worden de eerste feesten georganiseerd, met als doel om elkaar beter te leren kennen. Niet alle studenten zijn echte party animals. Voel je zeker niet verplicht om erbij te zijn, al is het wel een ideale manier om nieuwe mensen te ontmoeten. En nieuwe vrienden maken, dat wil jij als nieuwbakken student toch?

We noemden eerder de toenemende zelfstandigheid nu je van scholier naar student gaat. Dit is ook het geval als het op feesten aankomt. Een avondje de kroeg in met klasgenoten is leuk en zeker na jouw laatste tentamen geen gek idee, maar er zijn dagen dat je wél moet studeren. Houd dan ook je rug recht en zeg nee tegen je vrienden of de medeleden van je studentenvereniging. Je studie gaat altijd voor, maar dat had jij als echte student natuurlijk al door.

Doe inspiratie op

Studenten hebben een druk leven en doen veel nieuwe ervaringen op. Om jezelf hierop een goede manier voor te bereiden, is het fijn als je weet wat je kunt verwachten. Lees hiervoor relevante content over topics die jou interesseren of volg bloggers en vloggers die over het studentenleven praten. Ook interessant: luister eens een podcast. De podcast Studententijd behandelt een heleboel relevante thema's voor studenten, het is dus zeker aan te raden om deze te luisteren.

Ontdek de beste manieren om te studeren

Uiteindelijk wil jij dolgraag jouw diploma halen. Maar het kan, als kersverse student, lastig zijn om in te zien hoe je het best kunt leren voor een tentamen op het hbo of de universiteit. Je krijgt nóg meer lesstof dan op de middelbare school, het is ingewikkelder én je moet het helemaal zelf uitvogelen. Nou ja, niet helemaal dan. Er staat veel content op internet met tools om optimaal te studeren voor een tentamen. Denk hierbij aan ons artikel over plannen als een pro en andere artikelen, maar ook TikTok accounts met gouden tips om te studeren zoals Dr. Sarah Rav en studytips.nl.

Begrijp studentenhumor

Een lastige, want die humor wordt jou niet 1, 2, 3 uitgelegd. Gelukkig kun je op social media verschillende accounts volgen die standaardgrappen maken die betrekking hebben op het studentenleven. Volg een van de volgende accounts en je hebt de nodige basic knowledge als het op studentenhumor aankomt:

Neem het allemaal niet té serieus

Je studie is belangrijk en je gaat natuurlijk keihard werken om jouw papiertje binnen te halen. Vergeet alleen niet om af en toe ook een beetje te ontspannen, want dat hoort er helemaal bij als student zijnde. Ga leuke dingen doen in je vrije tijd en zorg dat je studie niet je volledige leven opslokt. Als jij je colleges bijwoont en volledig op schema loopt met je studie, houd je vrije tijd genoeg over!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.