- Wat is een studentenvereniging
- Wat is een studievereniging
- Voordelen
- Nadelen
- Keuze uit studentenverenigingen
Studentenverenigingen zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht welke studie je volgt of aan welke hogeschool of universiteit je studeert. Ze richten zich vooral op gezelligheid en saamhorigheid. Denk hierbij aan gezamenlijke borrels, feesten en andere sociale activiteiten die het studentenleven net wat leuker maken.
Studieverenigingen daarentegen zijn altijd verbonden aan een specifieke studie of faculteit. De leden zijn dus medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Naast sociale activiteiten, bieden studieverenigingen vaak studiemateriaal, oefententamens en hulp bij je studie. Sommige studieverenigingen hebben ook commissies die studiegerelateerde activiteiten organiseren, zoals excursies of studiereizen.
Nieuwe mensen leren kennen: Veel studenten verhuizen voor hun studie naar een nieuwe stad. Lid worden van een vereniging kan je helpen om snel nieuwe mensen te leren kennen en een vriendenkring op te bouwen. Dit geldt zowel voor studenten- als studieverenigingen.
Vrienden voor het leven: Door de intensieve tijd die je samen doorbrengt, ontstaan er vaak hechte vriendschappen. Zeker bij verenigingen met jaarclubs of disputen bouw je sterke banden op én een netwerk die van pas kan komen tijdens je carrière.
Je leert de stad kennen: Via een vereniging ontdek je snel de leukste plekken in de stad. Je leert niet alleen de stad beter kennen, maar voelt je er ook sneller thuis.
Kosten: Het lidmaatschap van een vereniging kost geld. Dit kan variëren van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s per jaar. Daarnaast komen er vaak extra kosten bij voor activiteiten, zoals feesten en reizen.
Tijd: Een vereniging kost niet alleen geld, maar ook tijd. Zeker als je actief wordt in een commissie of het bestuur. Dit kan ten koste gaan van je studie of andere verplichtingen.
Imago: Studentenverenigingen komen niet altijd positief in het nieuws. Verhalen over ontgroeningen en excessen hebben we de afgelopen jaren vaker voorbij zien komen. Het is belangrijk om zelf goed te onderzoeken welke vereniging bij je past en of je je daar prettig bij voelt.
Verdeeld over heel Nederland zijn er wel 600 verschillende studentenverenigingen om uit te kiezen. Het studentencorps is de oudste en meest traditionele vorm van een studentenvereniging, en is te vinden in universiteitssteden als Groningen, Amsterdam en Leiden. Deze verenigingen hebben een sterke focus op tradities en rituelen.
Maar lang niet alle studentenverenigingen zijn corpora, of doen zich voor als een traditionele studentenvereniging. Bij sommige verenigingen hangt er een meer vrijblijvende sfeer en zijn er minder extreme, of zelfs geen ontgroeningen. Ook zijn er nog sportieve studentenverenigingen zoals een studenten roei- voetbal- of hockey vereniging. Soms is het even zoeken, maar er is altijd een plek te vinden die bij je past.
Ben jij van plan om je aan te sluiten bij een studenten- of studievereniging? Maak dan een mental note van deze begrippen!
Binnen een studentenvereniging kun je je aansluiten bij verschillende commissies. Deze zijn verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten zoals feesten, reizen of sporttoernooien. Het deelnemen aan een commissie kan veel tijd kosten, maar is ook een manier om ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden.
Ontgroeningen zijn vaak de meest besproken onderdelen van het lidmaatschap. Het doel van de ontgroening is om een hechte band te creëren tussen nieuwe leden. Ontgroeningen zijn tegenwoordig steeds beter gereguleerd om gevaarlijke situaties te voorkomen. Niet iedere vereniging heeft een ontgroening; sommige organiseren alleen een introductieperiode waarin je de vereniging en je medestudenten leert kennen.
Meer studentenjargon? Bekijk het studentenwoordenboek!
Of je nu kiest voor een studenten- of studievereniging, het is een beslissing die je studietijd kan verrijken. Het belangrijkste is om goed te overwegen wat bij jou past: Wil je vooral gezelligheid en een breed netwerk, of zoek je meer studiegerelateerde ondersteuning en contacten? Bedenk ook hoeveel tijd en geld je bereid bent te investeren en welke sfeer je prettig vindt. Uiteindelijk draait het erom dat je je thuis voelt en kunt genieten van je studententijd. Dus neem de tijd om te ontdekken welke vereniging bij jou past!
3 september 2024 geschreven door de redactie