Wat zegt jouw social feed over jou en je studiekeuze?

min. lezen
social-media-studiekeuze-1

Welke social content vind je leuk? Waar reageer je op? Wanneer swipe je door? Welke dingen vind je belangrijk en waar post jij graag over? De antwoorden op deze vragen vertellen (indirect) iets over jezelf, maar wat? Dat zoeken we in deze blog voor je uit.

De juiste studiekeuze match

Het is wel zo fijn dat jouw interesses, en waar jij goed in bent, zoveel mogelijk matchen met jouw studiekeuze. Want als jij de juiste studie vindt, is de kans kleiner dat je in het eerste jaar uitvalt.

Maar hoe maak je de juiste match? Er zijn heel veel manieren om dat te doen. Je begint bij jezelf. Je kunt bij jezelf nagaan waar je goed in bent? Waar word je bijvoorbeeld vrolijk van? Welke sport beoefen je? Zo kun je testjes doen, of in gesprek gaan met je decaan, mentor of familie. Je kunt met een coach in gesprek of je aan de slag gaan met het Studiekeuzelab werkboek.

Studiekeuze op basis van data?!

Kortom, er zijn zoveel opties. Maar wist je dat je ook op basis van data kunt nagaan waar je interesses liggen? Dat klinkt ingewikkeld, al valt het best wel mee. Het kan heel makkelijk via social media. En het werkt! Er is namelijk onderzoek gedaan naar de link tussen het social media gedrag van mensen en welke baan het beste bij hen zou passen.

Er werd onder andere gekeken naar wat iemand leuk vindt, wat iemand post en wat in de feed verschijnt. Daar zijn hele moeilijke modellen van gemaakt die veel te lastig zijn om uit te leggen, maar in een hele simpele variant kun jij dat zelf ook doen met je studiekeuze. Hoe? Kijk naar welke content jij leuk vindt (en wat er in je feed verschijnt) en wat je post. Dat wordt hier verder uitgelegd.

Welke content vind je leuk?

Laten we beginnen bij de content die je leuk vindt. Ga eens na bij jezelf welke content jij een duimpje, hartje of wat dan ook geeft en welke content jij met je vrienden deelt. Dit zegt namelijk best veel over jou als persoon.

Kijk je graag sportfilmpjes? Dan ben je waarschijnlijk competitief of ben je strategisch ingesteld (hoe kan ik een wedstrijd winnen of beter worden?). Hou je van dansjes, dan kan het zijn dat je creatief bent. Feelgood content kan erop wijzen dat je sociaal bent en mensen graag blij maakt en inhoudelijke content kan erop wijzen dat je juist graag leert en dingen van meerdere kanten wilt bekijken.

Wat plaats jij over jezelf?

Hoe presenteer jij jezelf online? Maak jij jezelf een beetje mooier dan in het echt met een filter? Ben je down to earth of plaats jij helemaal niets van jezelf en kijk je liever mee op de achtergrond? Deel jij alles op social media? Bedenk jij de gekste dansjes, of deel jij jouw zelfgemaakte kookcreaties met jouw volgers? Met andere woorden: ben je extravert (naar buiten gekeerd/ kijk wereld, hier ben ik) of juist introvert (ik bemoei me liever met mezelf en ontwijk grote groepen).

Alles wat je deelt, of juist niet deelt, zegt iets over jou. Ook hoe jij een post opmaakt (filtertje hier, leuke tekst daar, paar goede tags en klaar!) zegt veel over jou. Maar misschien doe je dat wel onbewust. Swipe dus eens door je eigen posts en probeer een patroon te herkennen en bedenk wat dat over jou als persoon zegt.

Een voorbeeld: ik hou van kook-content en post er graag over.

Laten we er het kook voorbeeld bijhalen. Stel, je post veel zelfgemaakte gerechten, betekent het dan dat je kok moet worden? Nee, dat gaat een paar stappen te ver. Het gaat erom dat je er een aantal kernwaarden uit kunt halen over jezelf. Probeer dus verder te kijken.

Dus, wat kun je er nog meer uithalen? Kook je bijvoorbeeld graag uit kookboeken, dan kun je waarschijnlijk goed recepten volgen, goed lezen en ben je precies. Als je juist goed weet welke smaken bij elkaar passen en zelf een (nieuw) gerecht maakt, ben je waarschijnlijk creatief en ben je ondernemend (je zoekt naar nieuwe manieren om iets lekkerder te maken). Kijk en denk dus een stapje verder.

foodie

Gebruik jij social media voor jouw studiekeuze?

Dan is er nog een derde ding om naar te kijken: social media om je studiekeuze te maken. Dat wil zeggen: volg jij scholen, opleidingen, studiekeuzewebsites als Studiekeuzelab en bijvoorbeeld studiekeuzecoaches?

Dit zegt niet zoveel over wie jij als persoon bent, maar meer over hoe je social media nog meer kunt gebruiken. Elke school, opleiding, platform of coach heeft een social account vol met leerzame content. Volg er dus vooral een paar. Deze kunnen je ook helpen bij het maken van studiekeuze.

Waar gaat het nou eigenlijk om?

Het gaat erom dat je aan de hand van jouw social media gedrag een aantal kernwaarden kunt achterhalen over jezelf. Wil je meer weten over wat kernwaarden zijn en welke er allemaal zijn? Download dan dit werkboek.

Misschien lees je dit en denk je: waarom zou ik dit doen? Waarom zou ik mijn hele insta of TikTok account gaan uitpluizen om erachter te komen wie ik ben en hoe helpt dit in het maken van mijn studiekeuze?

Het maken van een studiekeuze is gebaseerd op een goede match tussen jou en je vervolgstudie. Om een goede start te maken met jouw studiekeuze is het handig om jezelf goed te (leren) kennen. Daar kunnen je social accounts bij helpen. Het is een stuk leuker om weer eens door je feed te swipen dan een moeilijk gesprek met je ouders aan te gaan, toch? Check daarom eens je feed en kijk wat je kunt ontdekken over jezelf. 😉

Heb je nog vragen of wil je jouw uitkomsten met ons delen? Mail dan naar info@studiekeuzelab.nl 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.