Je hebt een talenknobbel: Wat kun je hiermee doen?

min. lezen
talen-studeren

Als je een talenknobbel hebt dan is het aantrekkelijk om een talenstudie te gaan doen. Populaire talenstudies, zoals de lerarenopleiding Engels, Duits of Nederlands, zijn voor de hand liggende keuzes. Maar je kunt ook kiezen voor een andere taal. In deze blog lichten we een paar opties voor je uit.

Meer dan Engels

Met een alsmaar groeiende internationale wereldeconomie is het handig als er mensen zijn die een ‘woordje over de grens’ spreken. Want in veel landen is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat men Engels spreekt. Welke taal je uiteindelijk kiest, hangt van een paar dingen af. Een aantal overwegingen die je kunt maken voor je voor een talenstudie kiest, zijn:

  • Hoe groot is de taal?
    Een taal als Spaans, Chinees of Arabisch wordt door honderden miljoenen mensen gesproken: nuttig om te leren dus. Maar zie jij een zeer specifiek toekomstplan voor jezelf in -bijvoorbeeld- Denemarken? Dan is de keuze voor een kleinere taal voor jou ook goed te verantwoorden.

  • Wat wil ik met mijn talenstudie gaan doen?
    Wil je vertaler worden, of wil je het bedrijfsleven in? Misschien wil je wel les gaan geven: allemaal verschillende opties die je met een afgeronde talenstudie kunt overwegen.

  • Ben je bereid om langere tijd naar het buitenland te gaan?
    Veel studenten die een talenstudie volgen, vertrekken een tijdje naar het land van hun studie. Niet alleen omdat ze dan de taal beter leren, maar ook om de cultuur te leren kennen.

 

Chinees (Mandarijn) of Japans studeren

Met een wereldeconomie die steeds meer om producten uit Azië draait, is de interesse in een studie Chinees of Japans de afgelopen jaren toegenomen. Deze beide landen hebben een enorm rijke en oude cultuur, waarbij eeuwenoude traditie en de nieuwste technologieën op verrassende wijze hand in hand met elkaar gaan.

Chinees of Japans kun je zowel op het hbo (Hogeschool Zuyd) als op het wo studeren. Kies je voor een wo-opleiding, dan vallen de talen doorgaans onder de noemer Chinastudies of Japanstudies. In Nederland studeer je dit aan de Universiteit van Leiden.

Spaans studeren

Dan is er nog die ene, grote wereldtaal die in ontzettend veel landen gesproken wordt: Spaans. Niet alleen in Spanje, maar ook in (zo’n beetje) geheel Latijns-Amerika kun je terecht met deze taal. En ook sommige middelbare scholen bieden Spaans aan, waardoor je ook een hbo Lerarenopleiding Spaans kunt volgen. De universiteiten van Leiden, Amsterdam en Utrecht bieden een WO-opleiding Spaanse Taal en Cultuur aan.

Arabisch studeren

Een andere studie die je kan overwegen is Arabisch. Ook dit is een taal die in veel landen gesproken wordt. Daarnaast is het ook nog eens belangrijke minderheidstaal in Nederland, dus als vertaler zijn er ook baankansen. Ook voor Arabisch zijn er verschillende opties, zoals Oriëntaalse Talen & Communicatie (hbo, Hogeschool Zuyd Maastricht), Arabische Taal en Cultuur (wo, UVA), Midden-Oostenstudie (wo, Universiteit Leiden) of Islam en Arabisch (Universiteit Utrecht).

Pools of Russisch studeren

Misschien een taal waar je niet direct aan gedacht hebt, maar die wel kansen biedt met betrekking tot de toekomst. De Poolse minderheid in Nederland neemt al jaren toe, en ook Russisch is een taal die internationaal goed van pas komt. Met name in Oost-Europa en Centraal-Azië wordt Russisch veel gesproken. Pools en Russisch kun je in Nederland (vooralsnog) niet op hbo-niveau studeren, maar wel als universitaire bachelor. In Groningen (RUG), Amsterdam (UVA) en aan de Universiteit Leiden studeer je Slavische Talen en Culturen.

Een talenstudie verrijkt je kennis van taal en cultuur

Door een talenstudie te doen leer je niet alleen een taal, maar doe je ook kennis op van de cultuur van een land of werelddeel, en verbreed je dus letterlijk je horizon. En natuurlijk is het ook super cool wanneer jij vloeiend een taal spreekt die niemand anders in je omgeving beheerst. Last but not least: Wanneer je één vreemde taal goed leert, zet dat vaak de deuren open om een andere, gerelateerde taal gemakkelijker te kunnen leren.

Al met al is een talenstudie dus echt het overwegen waard. Voor je verdere zoektocht kun je op de websites van de hierboven genoemde hogescholen en universiteiten kijken. Of ga je naar je decaan of studiekeuzebegeleider voor een gericht advies.

Veel succes!
倖運
Buena suerte!
حظا سعيدا
Powodzenia!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.