Aan het einde van het jaar zijn daar natuurlijk je examens. Misschien zie je hier als een berg tegenop, of denk je dat het allemaal appeltje-eitje gaat worden. Dat is meteen het eerste advies: onderschat of overschat jezelf niet. Een goede voorbereiding is wat dat betreft echt het halve werk.
Ter voorbereiding op de examenperiode kun je alvast in kaart brengen wat je nog allemaal moet gaan doen en waar je sterktes en zwaktes precies liggen. Hierbij kun je ook hulp vragen. Zowel op school, bij je decaan of mentor, of bij je persoonlijke netwerk. Je ouders, broers, zussen of vrienden kennen je het beste. Extra handig als je vrienden of familieleden recent ook examen hebben gedaan, zo kunnen ze je helpen en geruststellen. Eigenlijk kun je hier niet vroeg genoeg mee beginnen.
Misschien weet je al precies waar je volgend jaar gaat studeren en welke studie dat wordt, misschien heb je nog totaal geen idee of twijfel je nog sterk. Hoe je situatie ook is: het is altijd goed om je te oriënteren. Weet je al welke studie je wil gaan volgen? Dan kun je gaan kijken welke hogeschool, mbo-opleiding of universiteit die de studie aanbiedt het beste bij je past. En welke studentenstad vind je het leukst?
Twijfel je nog of heb je totaal geen idee wat je volgend jaar wil gaan doen? Dan is er wat meer werk aan de winkel. Bezoek studiekeuzebeurzen, open dagen en doe studiekeuzetests. Zo kom je langzaam maar zeker bij jouw perfecte studie uit. Nog een handige tip: neus eens rond in de artikelen op deze site voor inspiratie, tips of verhalen van leeftijdsgenoten die in hetzelfde schuitje zitten.
Wil jij je beter oriënteren op alle mogelijke studies. Kom naar de Onderwijs- of Studiekeuzebeurs!
Zonder overdreven dramatisch te gaan doen (we zijn immers geen drama queens), ga je volgend jaar wel een nieuwe levensfase tegemoet. Van scholier ga je naar student. Daar komen nieuwe indrukken, meer vrijheid, maar ook verantwoordelijkheden bij kijken.
Het grootste verschil? Als student wordt er van je verwacht dat je veel zelfstandiger bent. Dat is fijn, maar kan ook problemen opleveren. Misschien ga je volgend jaar wel op kamers, dan is het handig om eens na te gaan wat je financiële situatie gaat zijn. Ga je naast je studie ook een bijbaantje nemen? Altijd handig om hier alvast over na te denken.
Uiteindelijk zul je je jezelf ook inschrijven op je nieuwe school. Ga dus goed voor jezelf na voor welke datum dat moet en schrijf dit in je agenda (of zet het in je telefoon), zodat je het niet vergeet. Ook is het belangrijk om te kijken naar aanvullende eisen die je opleiding eist. Moet je een toelatingstoets doen? Is er een loting (numerus fixus)? Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, is het goed om dit allemaal op een rijtje te zetten.
Het laatste jaar op de middelbare school is ook een emotionele rollercoaster, vooral als je bedenkt dat je sommige vrienden minder vaak zult zien. Maar besef dit: echte vriendschappen zul je behouden, en daarnaast maak je een hoop nieuwe vrienden voor het leven. Om een vliegende start te maken, kun je je alvast gaan oriënteren op de mogelijkheden. Wil je bij een studie- of studentenvereniging? Ook een sport- of hobbyclub is een goede ingang om nieuwe vrienden te maken.
En zo, beste examenkandidaten, is het laatste jaar op de middelbare school niet alleen een tijd van hard werken en belangrijke keuzes maken, maar ook van persoonlijke groei. Dit is jouw jaar! Maak onvergetelijke momenten met vrienden en vriendinnen en geef een kick ass afscheid op school. Inspiratie nodig voor je examenstunt kijk dan hier!
Durf fouten te maken, geniet van je vrienden, en vier de successen – groot of klein. Voor je het weet, ben je klaar met de middelbare school en sta je aan de start van een nieuw, spannend hoofdstuk. Dus adem in, neem die laatste sprint, en maak er een fantastisch jaar van. Succes!
14 oktober 2024 geschreven door de redactie