Op kamers gaan, hoe doe je dat? #2 de was doen

min. lezen
de-was-doen

Oke, je gaat studeren en hebt besloten om op kamers te gaan! Hell yeah. Vrijheid blijheid. Doen wat je wilt enzo. Maar er zijn toch een paar dingen die belangrijk zijn om te weten. Schone kleren horen daarbij, tenzij je het niet erg vindt om stinkend door het leven te gaan. Daarom hier een aantal tips over het doen van de was.

Misschien dacht je vroeger dat je kleren iedere week op magische wijze weer schoon en opgevouwen in je kast terecht kwamen. Niets is minder waar. Dus voordat we naar tip 1 gaan, is het misschien goed om je ouders op je blote knieën te bedanken dat zij er iedere keer voor zorgden dat jij er een beetje netjes bij liep.

Want wanneer je op kamers gaat, zal je al gauw merken dat die berg was zich echt niet vanzelf schoon wast. Laten we daarom snel beginnen met tip 1.

Tip 1: Doe de was bij je ouders

Haha! Deze is makkelijk. De meeste studenten gaan in het weekend gewoon naar huis om hun vuile was te laten wassen door hun ouders – en om ze even gedag te zeggen – maar dat is bijzaak. Ben jij van plan dit ook te doen, dan heb je het volgende nodig: een grote weekend- of sporttas waar je vuile was in kan en stap de trein in. That’s it!

Mocht je toch zelf de uitdaging willen aangaan, volg dan deze basisstappen: je doet je vuile kleren in de wasmachine, doe wasmiddel in het bakje en zet het apparaat aan. Klinkt simpel toch? Er zitten alleen wel wat haken en ogen aan.

Tip 2: Sorteer je was

Dit is een van de meest waardevolle tips die je kunt krijgen. De was scheiden is heel belangrijk. Zorg er altijd voor dat de witte-, de bonte- (jargon voor gekleurde was) en donkere was gescheiden is. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je met een totaal verkleurd t-shirt over straat gaat of – als het weer mag – in de collegebank zit. Beetje gênant, tenzij je dat niks boeit natuurlijk.

Tip 3: Gebruik het juiste wasmiddel


Met deze tip maak of breek je het succes van jouw wasbeurt. Wanneer je namelijk het verkeerde wasmiddel in het verkeerde bakje doet, kan het zomaar zijn dat jouw kleren er heel anders uitkomen dan dat ze erin gingen. Let dus heel goed op en maak desnoods aantekeningen.

Er is dus voor ieder type was een verschillend type wasmiddel. Zo heb je voor witte was witwasmiddel, voor bonte was bontwasmiddel, wolwasmiddel voor wol, enzovoort. Maar je hebt ook nog verschillende middelen, namelijk vloeibaar, poeder, tabletten, bollen en wasverzachter (dat zorgt voor een lekker zacht gevoel). Ieder middel heeft natuurlijk een ander prijskaartje en elk wasmiddeltje heeft weer zijn voordeel, meer weten? Bekijk de pagina van De Consumentenbond.

Dan heb je nog het laatje met de vakjes waar het wasmiddel en de wasverzachter in moet. Dat is eigenlijk vrij makkelijk. Links = wasmiddel (hoofdwas, in jargon) en rechts = wasverzachter (het bakje met een bloemetje of sterretje). Er is geen ezelsbruggetje voor dus je moet het gewoon uit je hoofd leren.

Tip 4: Was niet te heet

Let er ook op dat je je beddengoed en handdoeken enzo ook apart wast en dat je niet zomaar je wollen trui erbij mikt. Tenzij je een nieuw naveltruitje wilt, natuurlijk, maar daar zijn winkels voor. Dat heeft allemaal te maken met het materiaal. Wol krimpt namelijk als het te heet gewassen wordt en kan dus niet zomaar bij het beddengoed.

Waarom moet beddengoed dan heter worden gewassen? Kijk, beddengoed wordt intensief gebruikt. Je zweet best wat af in bed. Dat spul moet dan ook op 60 graden gewassen worden. Wol daarentegen is gevoelig spul. Dat geldt trouwens niet alleen voor wol, maar ook voor andere materialen zoals zijde. Om erachter te komen hoe heet je iets mag wassen, kun je het beste kijken in het waslabel van je kleren. De meeste kleren kunnen op 30-40 graden gewassen worden.

Wil je ook een beetje aan het milieu denken? Was dan koud! Dan wordt het ook schoon, maar kost het minder energie en stoot je minder CO2 uit.

Tip 5: Kies het juiste wasprogramma

Tot slot: kies het juiste wasprogramma. Dat is heel makkelijk, want de meeste wasmachines hebben vooringestelde programma’s. Je kan dan bijvoorbeeld voor ‘beddengoed’ kiezen. Je machine zorgt ervoor dat het juiste programma wordt gedraaid. Dikke tip: ben geen slimmerik en ga niet zelf experimenteren. Dat kan je jouw kleren kosten. Volg dus gewoon de programma's die op het apparaat staan.

Ga zelf aan de slag!

Makkelijk toch? Je hoeft maar op een paar dingen te letten: was scheiden, het juiste wasmiddel, niet te heet wassen en het juiste programma kiezen. Nog 1 tip: haal je was er op tijd uit. Doe je dit niet en laat je het een hele dag – of zelfs twee dagen – zitten, stinkt alles en kun je opnieuw beginnen. Haal het er op tijd uit en hang het uit.

Ohja, de aanschaf van een wasmachine is best prijzig. Maar gelukkig zijn daar oplossingen voor, zo kun je voor een laag bedrag een wasmachine leasen! Klinkt dit interessant? Check dan hier de opties.

Natuurlijk is het wel handig om een kamer te hebben als je op jezelf wilt wonen. Lees hier hoe je aan een kamer komt door te hospiteren.

Klik hier voor een dikke tip

Oefen alvast thuis!

Probeer het eerst met de kleren van je ouders, broer(tje) of zus(je). Zo blijven jouw kleren ongeschonden als het toch fout gaat.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.