Het is natuurlijk allemaal even raar met corona. Het is dan ook goed te begrijpen dat je liever nog even thuis woont als je volgend jaar gaat studeren. Aan de andere kant: als je in een andere stad gaat studeren, is op kamers gaan wel het makkelijkst. En ondanks de corona vaak ook leuker, je bent dan niet helemaal alleen. Wie weet staan we er de komende zomer al een stuk beter voor! Dus snel naar tip 1.
Je kunt je huisgenoten wel een beetje uitzoeken natuurlijk. Tijdens de hospiteeravonden bijvoorbeeld. Je ziet dan al een beetje hoe het huis is en wie er wonen. Maar hoe het er echt aan toe gaat, daar kom je pas echt achter als je er eenmaal bent ingetrokken.
Zorg er daarom voor dat je je huisgenoten goed leert kennen als je er eenmaal woont. Zoek naar dingen die jullie gemeen hebben. Ga samen iets leuks doen, organiseer bijvoorbeeld een film/serie avond of een uitgebreid etentje. Zo leer je elkaar kennen en weet je goed met wie je samenwoont. Probeer in ieder geval niet teveel in je eigen hok te zitten, daar word je eenzaam van.
Samen dingen doen is natuurlijk leuk en je leert elkaar goed kennen, maar ga ook weer niet niet teveel op elkaars lip zitten. Sommige mensen hebben wat meer behoefte om af en toe op zichzelf te zijn, terwijl anderen dat juist niet hebben. Waarschijnlijk herken jij je hier wel in. Zorg er daarom voor dat het leuk blijft met elkaar door elkaar wat ruimte te geven.
Je gaat waarschijnlijk ook niet met iedereen beste vrienden worden, dus hoef je de deur ook niet bij elkaar plat te lopen. Maar zorg er wel voor dat je met iedereen overweg kunt. Het is namelijk super zuur als je straks een huisgenoot hebt waar je het niet mee kan vinden. Dat levert ongemakkelijke situaties op.
Om dat soort situaties te voorkomen, kun je het beste afspraken maken met elkaar. Vaak zijn die er al wanneer je in het huis gaat wonen. Als dat zo is, zorg er dan voor dat je deelgenoot wordt van de afspraken. Trek ook je mond open als je het ergens niet mee eens bent of wanneer je ziet dat iemand zich duidelijk niet aan de afspraken houdt. Bijvoorbeeld als iemand nooit nieuw wc-papier ophangt, of als iemand nooit zijn zooi in de keuken opruimt, of als iemand nooit bijdraagt aan de huisrekening. Dit kan zwaar irritant zijn, maak daar dus goede afspraken over, maar communiceer er ook open over als iemand (ook jij!) zich daar niet aan houdt.
Delen is leuk! Het kan een echte band scheppen met je toekomstige huisgenoten. Maar laat je niet het kaas van het brood eten (letterlijk). Het is best vervelend als je een lekker stuk kaas hebt gekocht en iemand anders denkt: “Hé, dat ziet er lekker uit. Laat ik dat opeten.” Het is ook niet fijn als iemand telkens binnenvalt omdat jij toevallig een PS5 hebt en jij wilt zelf een avondje gamen. Andersom werkt het natuurlijk ook zo 😉
Delen is dus top! Maar wel als iemand het zelf aangeeft, of wanneer er goede afspraken over zijn gemaakt.
Het blijft natuurlijk een klotesituatie, die corona – en we zijn er nog niet vanaf. Daarom kiezen veel aanstaande studenten om nog even thuis te blijven wonen. Heel begrijpelijk natuurlijk! Mocht je toch op kamers willen volgend jaar, dan is het goed om te beseffen dat het zomaar kan zijn dat er een uitbraak is in je studentenhuis. Dan kan het wel even eenzaam zijn. Je kunt dan ook niet gaan stappen of naar de vereniging.
Gelukkig gaat dit niet voor altijd zo zijn. Het houdt een keer op (hopelijk snel!) en dan gaan er waarschijnlijk veel anderen ook kamers zoeken. Dan kan het wel even duren voordat je iets vindt. Als je dus van plan bent om tijdens je studie op kamers te gaan, laat je zeker niet tegenhouden door corona.
Wat er ook gebeurt, zorg ervoor dat wanneer je gaat studeren je er een geweldige tijd van maakt, corona of niet.
15 februari 2021 geschreven door Boy Cornelissen