Op kamers: dit zijn je rechten (en plichten)

min. lezen
studentenkamer rechten en plichten

Voor veel studenten is op kamers gaan hét startpunt van een grandioos studentenleven: hallo ultieme vrijheid! Tegelijkertijd komt er ook wat kijken bij het huren van een kamer in een studentenhuis. Wat zijn je rechten en plichten als huurder van een studentenkamer?

Je huurcontract

Om maar bij het begin te beginnen: iedere huurder in Nederland is verplicht om een huurcontract te hebben. Dit sluit je af met je huurbaas. In je huurcontract staan de bijzonderheden van de huur beschreven, zoals prijs per maand, huisregels en de faciliteiten van je huis. Voordat je je huurcontract ondertekent is het altijd handig om het aan iemand met wat meer levenservaring te laten zien. Misschien je vader of moeder, of oudere broer of zus.

Jouw plichten als huurder

Na het ondertekenen van je huurcontract ga je de huurverplichting aan. In principe is dan het contract bindend, wat wil zeggen dat de regels in het contract opgevolgd moeten worden. Je plichten als huurder verschillen per contract een beetje, maar in het algemeen word je geacht een goede huurder te zijn. Dat betekent: niet iedere dag een luidruchtig feestje, je huur op tijd betalen en geen schade veroorzaken. Ook mag je meestal je kamer niet onderverhuren, mits je daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt in je huurcontract.

Jouw rechten als huurder

Naast al die verplichtingen heb je natuurlijk ook een hoop rechten als hurend student. Je huurrecht als student staat ook in je huurcontract, maar ook hier zijn weer een aantal dingen die altijd in orde moeten zijn. Zo mag je verhuurder nooit onaangekondigd je kamer binnenlopen, dit mag alleen op afspraak. Verder moet je huurder grote reparaties verrichten en doe je zelf de kleine dingetjes. Met andere woorden: een kapotte vaatwasser is voor de huurbaas, je gloeilamp vervang je zelf.

Betaal je niet teveel?

Iedereen heeft graag een fijn gespekte bankrekening, huisbazen zijn daarop geen uitzondering. Maar het maximale bedrag dat gevraagd mag worden zit wel aan regeltjes gebonden. Hiervoor bestaat een puntensysteem. Wil jij weten of je niet teveel betaalt? Dan kun je de huurprijscheck doen, waarin je kunt bepalen wat de maximale huurprijs voor jouw kamer zou moeten zijn.

onderzoek-studie-werk
huurcommissie.nl Doe de huurprijscheck

Wil je weten wat een kamer mag kosten? Zoek het uit!

Een conflict met de verhuurder, wat nu?

Helaas komt het soms voor dat studenten om verschillende redenen in conflict raken met de huisbaas. Achterstallig onderhoud, teveel huur betalen of het niet nakomen van het huurcontract zijn veelvoorkomende problemen. Gelukkig kun je als student bij meerdere instanties terecht voor advies en hulp. Zo is er de Rechtswinkel en het Juridisch Loket, waar je heen kunt voor gratis juridische bijstand. Loopt dat allemaal nergens op uit, dan kun je naar de huurcommissie. Zij bemiddelen bij een conflict tussen huurder en huurbaas.

Misschien denk je dat er een heleboel komt kijken bij op kamers gaan of om te hospiteren en overweeg je om toch nog een jaartje in ‘Hotel papa & mama’ te verblijven. Laat het officiële gedeelte je vooral niet afschrikken: het overgrote deel van de huisbazen is zeer schappelijk en je gaat op kamers een prachtige, onbezorgde tijd tegemoet waarin je nieuwe vrienden voor het leven maakt. Zolang jij weet wat je rechten en plichten als student zijn zit je goed.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.