Op kamers: koken voor je huisgenoten

min. lezen
koken-voor-huisgenoten

Zit je op kamers, of ben je van plan op kamers te gaan? Top! Nieuwe stad, nieuwe ervaringen en bovenal: nieuwe huisgenoten. Hoe zorg je ervoor dat je die te vriend houdt? Door af en toe voor ze te koken. Daar horen wat ongeschreven regels bij. Hier heb je wat tips en tricks zodat jij de sterrenchef van het huis wordt!

Samen koken en eten is leuk, maar er komt meer bij kijken dan af en toe een lekker gerechtje voor ze maken. Het is een sociaal gebeuren, een moment om elkaar te leren kennen. Vaak zijn er vaste momenten om samen te eten en een wie betaalt wat. Wat? Ja, dat. Laten we daarom eerst even naar de ongeschreven regels gaan.

Zet je naam op de kooklijst

In veel studentenhuizen worden vaste momenten gekozen om samen te eten. Dat komt omdat studenten een druk leven leiden. Dan kun je het dus maar beter vastleggen. Een echte kooklijst bestaat niet altijd. Dus als je mee wilt eten, laat het in de groepsapp weten. Laat ook vooral weten dat je graag een keertje kookt.

Dit is vooral belangrijk wanneer je er net komt wonen. Zo laat je zien dat je lekker actief bent en graag meedoet met het huisleven. Het maakt niets uit als je niet zo goed kunt koken, dat kunnen de meeste studenten niet, als je maar een beetje initiatief neemt.

Je kan gelukkig nooit zo slecht zijn als deze 'chef' 😉

Wist je dat je kunt zien hoe hecht je huis is door te kijken naar hoe vaak jullie samen eten?

Wie betaalt wat?

Zoals je misschien wel weet, zijn studenten over het algemeen niet zo rijk. We zijn niet allemaal als Prinses Amalia die laatst nog besloot haar 1,6 miljoen terug te geven omdat ze het niet eerlijk vond tegenover andere studenten. Toffe actie, natuurlijk!

Omdat de meeste studenten best skeer zijn, bestaan er ‘wie betaalt wat’ lijstjes. Daarop noteert iedereen de kosten die ze hebben gemaakt voor het huis, zoals wc papier, afwasmiddel, het internet en eten dat je voor iedereen koopt. Als je zwaar achterloopt op die lijst, kun je het nog wel eens afkopen met een lekker dinertje voor je huisgenoten. Maar meestal moet je gewoon dokken. Zorg dus dat je niet degene wordt die altijd achterloopt.

In sommige huizen worden de standaard eetavonden ook doorberekend op ‘wie betaalt wat’. Dus, mocht je gaan koken voor je huisgenoten, check dan even of dat gebruikelijk is bij jullie in huis. Want het is een beetje ongemakkelijk als je vrolijk jouw kosten op de lijst zet, terwijl eigenlijk niemand dat doet.

wiebetaaltwat-e1542807380406
wiebetaaltwat.nl Wie betaalt wat?

Hier hou je makkelijk bij wie wat heeft betaald.

Maar… wat kook je dan?

Gewoon, iets simpels. Het hoeft niet moeilijk te zijn! Wel lekker. Om je vooruit te helpen, hebben we een aantal lekkere en makkelijke recepten voor je verzameld die ook nog eens vegetarisch zijn. Die vind je hier. Wil je nog meer inspiratie en heb je niet zoveel budget? Klik dan hier. Wil je liever kijken dan lezen en heb je zin in een wrap? Check dan deze video.

Voordeel: jij hoeft niet af te wassen!

Koken is automatisch een vrijstelling van afwassen. Maar, ben geen d*ck: maak er geen zooi van. En zorg ervoor dat iemand het doet, want voor je het weet ligt het er een week later nog. Dan kan de afwas zelf teruglopen naar de kast... Goor.

 

Wil je voor je huisgenoten koken? Dan is het natuurlijk handig om op kamers te gaan. Dus, ga je hospiteren voor een studentenkamer? Lees deze tips!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.