Hospiteren omdat je binnenkort op kamers gaat? Lees deze tips!

min. lezen
hospiteren

Heb je een leuke studentenkamer op het oog? En ben je uitgenodigd om te komen hospiteren? Top! Een hospiteeravond kan best spannend zijn. Met onderstaande tips ga je een stuk zelfverzekerder op pad.

Hospiteren, wat is dat?

Maar eerst: wat is hospiteren eigenlijk? Dat is (meestal) een avond waarop iedereen die interesse heeft in de kamer langsgaat bij het studentenhuis om kennis te maken met de bewoners. Ieder huis organiseert de hospiteeravond (ook wel hospi avond genoemd) op z’n eigen manier, maar één ding staat vast: aan het eind van de avond krijgt één van de hospitanten te horen dat hij of zij in het huis mag komen wonen!

Hospiteren, hoe werkt dat? 

Studentenhuizen hebben vaak hun eigen manier van hospiteren. Het ene studentenhuis houdt een open avond waar iedereen in een kringetje zit en wat mag vertellen over zichzelf. In een ander huis spreek je iedereen apart. Je zit dan niet in een groep. En weer andere huizen houden een avond die meer lijkt op een feest. Deze zijn vrij berucht en kunnen tot diep in de nacht doorgaan.

Er zijn een aantal ongeschreven regels voor hospiteren. Zo nemen veel mensen drank mee als ze op bezoek gaan. Dat hoeft niet, maar wordt wel gewaardeerd door de bewoners. Een andere regel is dat je niet teveel je best moet doen. Soms denken mensen wel eens dat je zo hard moet schreeuwen dat de bewoners niet om je heen kunnen. Maar zoals je zometeen leest in de tips is dat helemaal niet slim of nodig.

Maak hospiteren vooral niet te spannend voor jezelf. Klopt, het is soms weleens ongemakkelijk en het is vrij normaal dat je een beetje nerveus bent – want ja, er zitten dalijk nog een aantal mensen die dezelfde kamer willen –, maar probeer het vooral te zien als een leuke avond.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jij eruit wordt gepikt tussen de andere gegadigden? De SSH heeft een aantal tips voor Studiekeuzelab op een rijtje gezet. Hiermee ben jij het baasje tijdens de hospiteeravonden. 

Tip 1: kom op tijd

De eerste indruk is een hele belangrijke, en te laat komen is natuurlijk een no-go. Veel te vroeg voor de deur staan is trouwens ook niet handig. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd vertrekt, loop eventueel nog een rondje door de straat, en bel precies op tijd bij het huis aan! 

Tip 2: bereid je voor

Hospiteren lijkt een beetje op een sollicitatie. Bedenk dus van te voren wat je over jezelf wil vertellen én wat je van je toekomstige huisgenoten wil weten. Waarschijnlijk vinden de bewoners het leuk om te horen wat je studeert, wat je in je vrije tijd doet en waarom je juist in dít studentenhuis wil wonen. En andersom wil jij misschien weten of er vaak samen wordt gegeten, of de bewoners in het weekend naar huis gaan (of juist niet) en hoe het zit met de schoonmaak. Oprechte interesse zal het huis zeker waarderen!

Tip 3: doe onderzoek op social media

Weet je wie er in het huis wonen en wil je een beetje indruk maken? Kijk dan of je iets over de huisgenoten, of het huis zelf, kunt vinden op social media. Kijk wat hun hobby's zijn, welke sporten ze beoefenen, of ze ergens nog lid zijn van een (studenten)vereniging, wat ze studeren etc.

Hoe beter je weet wie je potentiële huisgenoten zijn, hoe beter beslagen je ten ijs komt. Waarschijnlijk hebben zij het ook al bij jou gedaan. Dus je kun het net zo goed ook doen. En als er raakvlakken zijn met jou, dan heb je in ieder geval een aanknopingspunt en kun je meteen een gesprek beginnen.

Bedenk goed wat je wil vertellen en welke vragen je wil stellen. Het is bijvoorbeeld helemaal top als je er tijdens het hospiteren achter komt dat je gezamenlijke vrienden hebt! Zie je? Een rondje socials doen voor het hospiteren kan nooit kwaad.

Tip 4: wees jezelf

Het is verleidelijk om mee te gaan in de hectiek van een hospiteeravond, maar probeer toch jezelf te blijven!

Vind jij het bijvoorbeeld leuk om te koken? Vraag dan of je voor je toekomstige huisgenoten mag koken of neem iets lekkers mee. Ben jij super creatief? Maak dan iets tofs voor je nieuwe roomies. Probeer ze vooral te verrassen.

Wat je vooral niet moet doen is het volgende. Zet het bijvoorbeeld niet op een zuipen als je dat helemaal niet wil, ga jezelf niet overschreeuwen als dat niet bij jou past, en maak je verhalen niet mooier dan dat ze zijn. Je bent wie je bent!

En als er geen klik is met het huis, dan is dat zo.. Natuurlijk is dat heel jammer, maar er is ongetwijfeld een ander huis op deze aardbol waar jij wél goed mee matcht.

Tip 5: spreek iedereen

In sommige studentenhuizen wonen wel vijftien studenten. Doe ondanks de beperkte tijd tóch een poging om iedereen even te spreken, want uiteindelijk brengen ze allemaal een stem uit op hun favoriete nieuwe huisgenoot! Als jij dan maar drie van de twaalf bewoners gesproken hebt, wordt het lastig om veel vinkjes achter je naam te krijgen..

Lukt het niet om iedereen te spreken tijdens het hospiteren? Zeg op z’n minst persoonlijk gedag als je vertrekt. Op die manier hebben ze toch een gezicht bij je naam!

En ben je leuk in gesprek met je toekomstige nieuwe huisgenoot. Let dan op het volgende. Stel veel vragen, zorg voor een actieve houding, maak oogcontact, ben oprecht en maak er vooral gewoon een gezellige avond van. Zie het eigenlijk gewoon als een leuke avond waarop je een heleboel nieuwe mensen leert kennen. Er zitten altijd mensen bij waar je een goede klik mee hebt.

Hospiteren en studentenhuizen

Voor veel studentenhuizen is hospiteren heel gewoon; ook bij de huizen die woningcorporatie SSH in o.a. Utrecht, Rotterdam, Zwolle en Tilburg verhuurt. De SSH gelooft dat het kiezen van je eigen huisgenoten positief is voor de sfeer in huis. 

Alle hospiteren tips op een rij

Hier vind je alle tips nog even kort onder elkaar.

  • Tip 1: Kom op tijd als je gaat hospiteren
  • Tip 2: Bereid je voor
  • Tip 3: Doe onderzoek op social media
  • Tip 4: Wees jezelf
  • Tip 5: Spreek alle huidige bewoners
Een kamer vinden

Hoe vind je een kamer? Dat en meer vind je op Studiekeuzelab.

Het vinden van een kamer is nog niet zo makkelijk, blijkt wel. Zeker met de krapte op de huizenmarkt is het voor veel (aanstaande) studenten een hele opgave om een betaalbare kamer te vinden in een beetje een leuk deel van de stad waarin zij studeren.

Het is soms zo lastig dat steeds meer studenten besluiten om (een deel van) hun studie bij hun ouders te blijven wonen. Dat komt mede omdat studeren zo duur is geworden. Sinds de studiefinanciering niet langer een gift maar een lening is, is het voor sommige studenten simpelweg niet meer betaalbaar om ook nog op kamers te gaan.

Dat is jammer, vinden wij, want van op kamers gaan leer je heel veel en het is nog leuk ook. Zo leer je onafhankelijk te worden en is het enorm goed voor je sociale vaardigheden. Daarnaast leer je de studentenstad kennen en heb je meer tijd voor jezelf.

Daarom wijden we er bij Studiekeuzelab best wat aandacht aan. We spreken veel studenten die ook moeite hebben met het vinden van een kamer, maar we spreken ook studenten die juist hierom voor een andere oplossing hebben gekozen. Zo is er een student in een tijdje de de tuin van zijn ouders in een oude caravan heeft gewoond. Een andere studente is op zoek gegaan naar een antikraak woning.

We geven op ons platform dus tips over het vinden van een kamer en over hospiteren. Maar we vinden het ook belangrijk dat wanneer je eenmaal op kamers woont, je het naar je zin hebt – en dat je jezelf in leven kunt houden. Zo hebben we blogs over studentenmaaltijden en over hoe je de was moet doen

Tot slot hebben we content over je studententijd zelf. Daar krijg je bijvoorbeeld info over waarom je juist wel, of niet bij een studentenvereniging moet gaan, wat het is en hoe jij je tijd als student het beste kunt doorbrengen.

Zo zie je, er is genoeg content te vinden op Studiekeuzelab om jouw te helpen een kamer te vinden, en als je eenmaal een kamer hebt, hoe je dan het beste uit je studententijd kunt halen. 

Ga er vooral mee aan de slag, check de content en dan zul je merken dat het allemaal zo erg niet is. Je vindt heus wel die ene topkamer. Succes.