Vooropgesteld: tijdens (bijna) iedere studie doe je dingen of ga je dingen tegenkomen die je lastig of minder leuk vindt. Natuurlijk moet je je daar niet door uit het veld laten slaan, maar het kan voorkomen dat jouw studie toch niet helemaal is wat je ervan verwacht had. Voordat je de knoop doorhakt is het belangrijk dat je je twijfels op een rijtje zet en bedenkt waarom je je zo voelt.
Een manier om erachter te komen of je wel of niet de verkeerde keuze gemaakt hebt klinkt heel simpel: praat erover! Neem iemand in vertrouwen die dicht bij je staat (bijvoorbeeld je ouders of wat vrienden) en deel je twijfels. Het is ook nuttig om contact te zoeken met een student uit een hoger jaar of te spreken met je vertrouwenspersoon of studieloopbaanbegeleider op je opleiding. Zo kom je erachter of de onderdelen van je studie die jij minder vindt echt bij de studie horen, of dat deze slechts tijdelijk zijn.
Ook is het hebben van een plan b belangrijk, het gaat tenslotte wel om jouw toekomst. Misschien is er wel een andere studie die je graag wilt doen en wil je switchen, of misschien wil je een tussenjaar nemen, wat ook een heel nuttige volgende stap kan zijn. Bedenk goed wat de gevolgen van iedere keuze zijn. Hieronder vertellen we je daar graag meer over de mogelijkheden.
Wij gaan je helpen! Download hier het gratis online werkboek 'In 4 stappen naar een passende studiekeuze'.
Twijfels kunnen altijd ontstaan bij een student (zeker in het eerste jaar als je veel nieuwe dingen voor je kiezen krijgt), en het is aan jou om te bedenken of je hierdoor met je studie stopt of dat je doorgaat. Zie jij jezelf écht in dat ene droomberoep en moet je jezelf daarvoor door een aantal pittige vakken heen worstelen? Dan kan dit de motivatie zijn om om de tanden op elkaar te zetten en door te gaan. Een schrale troost: bij veel HBO- en WO-opleidingen is de eerste helft van de opleiding extra zwaar, omdat je dan de meeste theorie moet leren.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om van studie te wisselen, oftewel om te switchen. Hier zijn vaak verschillende mogelijkheden voor. Je kunt soms zelfs switchen tijdens het schooljaar, zo kun je direct in februari al meteen beginnen aan een nieuwe opleiding. Dit is vooral erg handig als je al een plan b in gedachten hebt. Informeer op je school of universiteit wat de mogelijkheden om te switchen zijn.
Na een verkeerde studiekeuze kan het wellicht een beter idee zijn om te stoppen en een (gedeeltelijk) tussenjaar te nemen: eventjes rust en voor jezelf ontdekken wat je écht leuk vindt. In je tussenjaar kun je ervoor kiezen om te gaan reizen, of om een baantje te nemen of vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit is vaak een goed idee wanneer je even goed voor jezelf wilt nagaan hoe jij je toekomst precies ziet.
Stoppen met je studie betekent wel dat je wat dingen moet regelen:
Victor had een onverwacht tussenjaar en dat pakt goed uit! Lees het verhaal.
Switchen, stoppen of doorgaan met je studie; zoals je ziet hebben alle drie de opties hun voor- en nadelen, en er is dus geen goede of verkeerde studiekeuze. Wel is het belangrijk dat jij voor de volle honderd procent achter de keuze staat die je maakt. Hopelijk heeft deze blog je daar een klein beetje verder mee kunnen helpen en wat twijfels weggenomen. Wij wensen je veel succes met je volgende keuze!
10 oktober 2022 geschreven door Redactie