Switchen, stoppen of toch doorgaan met je studie? Zo ga je met je twijfels om!

min. lezen
Switchen, stoppen of toch doorgaan met je studie?

Beginnen aan een nieuwe studie is een belangrijke stap in je leven. Maar wat als die stap niet precies gaat zoals je had gehoopt? Misschien ga je wel twijfelen tussen switchen, stoppen of toch doorgaan met je studie. Voor alledrie de opties zijn argumenten te bedenken. In deze blog lees je wat de gevolgen zijn van iedere keuze, en hoe je een weloverwogen beslissing maakt.

Vooropgesteld: tijdens (bijna) iedere studie ga je dingen tegenkomen die je minder leuk vindt. Natuurlijk moet je je daar niet door uit het veld laten slaan, maar het kan voorkomen dat jouw studie toch niet helemaal is wat je ervan verwacht had. Voordat je de knoop doorhakt is het belangrijk dat je op een rijtje zet waarom je je zo voelt. 

Een manier om erachter te komen of je wel of niet de verkeerde keuze gemaakt hebt klinkt heel simpel: praat erover! Neem iemand in vertrouwen die dicht bij je staat en deel je twijfels. Het is ook nuttig om contact te zoeken met een student uit een hoger jaar of je vertrouwenspersoon of studieloopbaanbegeleider op je opleiding. Zo kom je erachter of de onderdelen van je studie die jij minder vindt echt bij de studie horen, of dat deze slechts tijdelijk zijn. 

Ook is het hebben van een plan b belangrijk, het gaat tenslotte wel om jouw toekomst. Misschien is er wel een andere studie die je graag wilt doen en wil je switchen, of misschien wil je een tussenjaar nemen, wat ook heel nuttig kan zijn. Bedenk goed wat de gevolgen van iedere keuze zijn. Hieronder vertellen we je daar graag per mogelijkheid meer over.

Studiekeuze e-book
Aan de slag met je studiekeuze?

Wij gaan je helpen! Download hier het gratis online werkboek 'In 4 stappen naar een passende studiekeuze'.

Mogelijkheid #1: Doorgaan

Twijfels kunnen altijd ontstaan, en het is aan jou om te bedenken of je hierdoor met je studie stopt of dat je doorgaat. Zie jij jezelf écht in dat ene droomberoep en moet je jezelf daarvoor door een aantal pittige vakken heen worstelen? Dan kun je ervoor kiezen om de tanden op elkaar te zetten en door te gaan. Een schrale troost: bij veel HBO- en WO- opleidingen is de eerste helft van de opleiding extra zwaar, omdat je dan de meeste theorie moet leren.

Mogelijkheid #2: Switchen

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om van studie te wisselen, oftewel om te switchen. Hier zijn vaak verschillende mogelijkheden voor. Je kunt soms zelfs switchen tijdens het schooljaar, zo kun je direct in februari al meteen beginnen aan een andere opleiding. Dit is vooral erg handig als je al een plan b in gedachte hebt. Informeer op je school of universiteit wat de mogelijkheden om te switchen zijn. 

Mogelijkheid #3: (Tijdelijk) stoppen met je studie en een tussenjaar nemen

Na een verkeerde studiekeuze kan het ook een idee zijn om een (gedeeltelijk) tussenjaar te nemen: eventjes rust en voor jezelf ontdekken wat je écht wilt. In je tussenjaar kun je ervoor kiezen om te gaan reizen, een baantje te nemen of vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit is vaak een goed idee wanneer je even goed voor jezelf wilt nagaan hoe jij je toekomst precies ziet.

Stoppen met je studie betekent wel dat je wat dingen moet regelen: 

  • Schrijf je uit bij je school of universiteit. Dit doe je via Studielink of via de school zelf.
  • Zet je studiefinanciering en studenten OV stop. Voorkom boetes en terugbetalingen door deze twee dingen tijdig door te geven. je studiefinanciering zet je stop via DUO, je studenten OV kun je stopzetten bij een ophaalautomaat van de NS. 
  • Controleer of je collegegeld kunt terugkrijgen. In sommige gevallen is het mogelijk om je betaalde collegegeld terug te krijgen. Informeer of dit mogelijk is bij je opleidingsinstituut.

Denk jij er over na om te stoppen met je studie? Check dan ook eens deze blog over praktische tips: stoppen met studie.

Wat te doen met je tussenjaar?
Wat te doen met je tussenjaar?

Victor had een onverwacht tussenjaar en dat pakt goed uit! Lees het verhaal.

Weet je zeker wat je wilt? 

Alledrie de hierboven genoemde opties hebben hun voor- en nadelen, en er is dus geen goede of foute keuze. Wel is het belangrijk dat jij voor de volle honderd procent achter de keuze staat die je maakt. Hopelijk heeft deze blog je daar een klein beetje mee kunnen helpen. Wij wensen je veel succes met je volgende keuze!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.