Switchen, stoppen of toch doorgaan met je studie? Zo ga je met je twijfels om.

min. lezen
Switchen, stoppen of toch doorgaan met je studie?

Beginnen aan een nieuwe studie is een belangrijke stap in je leven. Maar wat als die stap niet precies gaat zoals je had gehoopt? Misschien ga je wel twijfelen tussen switchen, stoppen of toch doorgaan met je studie. Voor alle drie de opties zijn best wat argumenten te bedenken. In deze blog lees je wat de gevolgen zijn van iedere keuze, en hoe je een goede, weloverwogen beslissing maakt.

Zet je twijfels over switchen, stoppen of doorgaan met je studie op een rijtje

Vooropgesteld: tijdens (bijna) iedere studie doe je dingen of ga je dingen tegenkomen die je lastig of minder leuk vindt. Natuurlijk moet je je daar niet door uit het veld laten slaan, maar het kan voorkomen dat jouw studie toch niet helemaal is wat je ervan verwacht had. Voordat je de knoop doorhakt is het belangrijk dat je je twijfels op een rijtje zet en bedenkt waarom je je zo voelt.

Een eerste manier om erachter te komen of je wel of niet de verkeerde keuze is erover praten! Dit klinkt simpel, maar kan natuurlijk lastig zijn.

Neem iemand in vertrouwen die dicht bij je staat (bijvoorbeeld je ouders of vrienden) en deel je twijfels. Het is ook nuttig om contact te zoeken met een student uit een hoger jaar of te spreken met je vertrouwenspersoon of studieloopbaanbegeleider op je opleiding. Zo kom je erachter of de onderdelen van je studie die jij minder vindt echt bij de studie horen, of dat deze slechts tijdelijk zijn. 

Ook is het hebben van een plan b belangrijk. Tenslotte gaat het wel om jouw toekomst. Misschien is er wel een andere studie die je graag wilt doen en wil je switchen, of misschien wil je een tussenjaar nemen, wat ook een heel nuttige volgende stap kan zijn. Bedenk goed wat de gevolgen van iedere keuze zijn.

Hieronder vertellen we je daar graag meer over de mogelijkheden.

Studiekeuze e-book
Aan de slag met je studiekeuze?

Wij gaan je helpen! Download hier het gratis online werkboek 'In 4 stappen naar een passende studiekeuze'.

Mogelijkheid #1: doorgaan met je studie

Twijfels kunnen altijd ontstaan bij een student (zeker in het eerste jaar als je veel nieuwe dingen voor je kiezen krijgt). Daar hoef je je niet voor te schamen. Wel is het aan jou om te bedenken of je hierdoor met je studie stopt of dat je doorgaat. Zie jij jezelf écht in dat ene droomberoep en in hoeverre moet je jezelf daarvoor door een aantal pittige vakken heen worstelen? Dat zijn belangrijke vragen waarop je bij twijfel antwoord op wil krijgen.

Goed om te weten: bij veel HBO- en WO-opleidingen is de eerste helft van de opleiding extra zwaar, omdat je dan de meeste theorie moet leren.

Mogelijkheid #2: switchen van studie

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om van studie te wisselen, oftewel om te switchen. Hier zijn vaak verschillende mogelijkheden voor. Je kunt soms zelfs switchen tijdens het schooljaar, zo kun je direct in februari al meteen beginnen aan een nieuwe opleiding. Dit is vooral erg handig als je al een plan b in gedachten hebt. 

In dit artikel lees je alles over waar je rekening mee moet houden als je je huidige studie stopzet.

Tip: informeer ook op je school of universiteit wat de mogelijkheden om te switchen zijn en hoe dat proces precies verloopt.

Mogelijkheid #3: (tijdelijk) stoppen met je studie en een tussenjaar nemen

Na een verkeerde studiekeuze kan het wellicht een beter idee zijn om te stoppen en een tussenjaar te nemen: eventjes rust en voor jezelf ontdekken wat je écht leuk vindt. In je tussenjaar kun je ervoor kiezen om te gaan reizen, om een baantje te nemen of om vrijwilligerswerk te gaan doen. Tijdens een tussenjaar kun je verder ontdekken hoe jij je toekomst precies voor je ziet. .

Stoppen met je studie betekent wel dat je wat dingen moet regelen:

  • Schrijf je uit bij je (hoge)school of universiteit. Dit doe je via Studielink of, bij een mbo-opleiding, via de school zelf.
  • Zet je studiefinanciering en studenten OV stop. Voorkom boetes en terugbetalingen door deze twee dingen tijdig door te geven. Je studiefinanciering stopzetten regel je via DUO, je studenten OV kun je stopzetten bij een ophaalautomaat van de NS.
  • Controleer of je collegegeld kunt terugkrijgen. In sommige gevallen is het mogelijk om je betaalde collegegeld terug te krijgen. Informeer of dit mogelijk is bij je opleidingsinstituut.

Denk jij er over na om te stoppen met je studie? Check dan ook eens deze blog over praktische tips: stoppen met studie.

Wat te doen met je tussenjaar?
Victor had een onverwacht tussenjaar

Lees zijn verhaal en ontdek hoe dat voor hem uitpakte

Weet je zeker wat je wilt?

Switchen, stoppen of doorgaan met je studie; zoals je ziet hebben alle drie de opties hun voor- en nadelen. Weet dat er geen goede of verkeerde studiekeuze.

Wel is het belangrijk dat jij voor de volle honderd procent achter de keuze staat die je maakt. Hopelijk heeft deze blog je daar een klein beetje verder mee kunnen helpen en wat twijfels weggenomen. Wij wensen je veel succes met je volgende keuze!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.