Ga jij meteen studeren, of neem je eerst een tussenjaar?

min. lezen
studeren-of-tussenjaar

Het is bijna zover: je gaat je middelbare school gedag zeggen en het is tijd om aan een studie te beginnen. Maar is nu al studeren de enige mogelijkheid? Soms kan het juist goed zijn om een tussenjaar te nemen.

Voltijd studeren of niet?

Voltijd studeren is het begin van een geweldige nieuwe fase in je leven. Maar weet je na alle studiekeuzetoetsen, persoonlijkheidstesten en open dagen nog steeds niet wat je wil gaan studeren? Dan kun je er ook bewust voor kiezen om het voltijd studeren nog even uit te stellen. Een tussenjaar biedt dan uitkomst, steeds meer studenten kiezen hiervoor. Wist je dat zo’n 15 procent van de jongeren kiest voor een tussenjaar? Zo leer je tijdens een tussenjaar vaak meer over jezelf waardoor je uiteindelijk te weten komt wat jij écht wilt.

Wat doe jij met je tussenjaar?

Stel, je kiest ervoor om komend schooljaar nog niet te gaan studeren. Dan zijn er verschillende mogelijkheden om je tussenjaar nuttig te besteden. Een zeer populaire optie is om een verre reis te gaan maken, backpacken in Australië of Nieuw-Zeeland. Helaas ligt die optie door de coronacrisis niet voor de hand, maar er zijn genoeg manieren om je tussenjaar leuk én nuttig te besteden.

Het belangrijkste is misschien wel om ervoor te zorgen dat je iets te doen hebt: zoek een leuk baantje waar je het naar je zin hebt. Je zult zien dat je ook op de werkvloer heel veel leert. En terwijl je dat doet, verdien je ook nog eens je eigen geld. Mooi toch?

Werk aan je toekomst tijdens je tussenjaar

Een tussenjaar nemen betekent helemaal niet dat je stilzit, dat zou namelijk zonde zijn. Maar je hebt nu wel de luxe positie om even zonder stress goed naar jezelf te kijken. Wat wil je uiteindelijk gaan studeren? Misschien weet je het antwoord op die vraag nog niet, misschien ook wel. Wanneer je hebt bepaald welke richting je uit wilt, kun je ervoor kiezen om je alvast voor te bereiden op je studie.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een passende cursus of vooropleiding te doen. Denk bijvoorbeeld aan een taalcursus of een avondopleiding. Zo krijg jij alvast een goed beeld van je toekomstige studie en begin je goed voorbereid. Een mooi voorbeeld van hoe een tussenjaar op deze manier in je voordeel kan werken, is het verhaal van Victor. Hij werkte in zijn tussenjaar aan een portfolio waardoor hij uiteindelijk aan de Kunstacademie in Rotterdam mocht gaan studeren.

top-9-studiekeuze-tips
Wat kun je in een tussenjaar doen?

Victor had een onverwacht tussenjaar en dat pakt goed uit! Lees het verhaal.

Voltijd studeren of een tussenjaar nemen?

Uit onderzoeken blijkt dat een goed besteed tussenjaar een positieve invloed heeft op je latere resultaten tijdens een mbo, hbo of wo-studie. Dat komt omdat veel studenten gemotiveerder aan een studie beginnen en de kans op een verkeerde studiekeuze kleiner is.

Kortom: twijfel jij nog over voltijd studeren of een tussenjaar? Kijk dan goed wat de voordelen en nadelen van beide opties zijn en weeg ze tegen elkaar af. Door bewust even tijd en afstand te nemen kun jij bepalen wat voor jou de juiste richting is voor de toekomst. Juist daarom kan een tussenjaar ontzettend nuttig zijn.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.