Alles over tussenjaar ideeën voor een perfecte tijd

min. lezen
Alles over een tussenjaar. 7 Tussenjaar ideeën voor jou!

Weet jij nog niet wat je na de middelbare wilt gaan doen? Misschien een studie, of er een tijdje tussenuit. Even geen school, maar een tussenjaar zoals reizen bijvoorbeeld. Daar gaat deze blog over. Alles over een tussenjaar vind je hier.

Wat is een tussenjaar?

Wat is een tussenjaar eigenlijk? Dit is een jaartje iets anders doen dan school. Iets doen wat jij zelf wilt. Er zijn verschillende redenen waarom iemand na zijn middelbare school kiest voor een tussenjaar. Zo kan het zijn dat je nog geen studiekeuze hebt gemaakt, of juist even wat adempauze wilt en nog niet klaar bent om meteen weer in de studieboeken te duiken.

Wat de reden ook is, een tussenjaar is een periode waarin je tot jezelf komt, jezelf beter leert kennen en meer zelfstandigheid ontwikkelt. Het is een moment om nieuwe ervaringen op te doen en om je klaar te maken voor de volgende stap: studeren.

Het is niet de bedoeling dat je een jaar uit je neus gaat zitten eten, dan loop je kans dat je aan het einde van dat jaar zo verveeld bent dat je ook geen motivatie meer hebt om te studeren. Zoek dus iets wat je kunt gaan doen zodat je bezig blijft en je ontwikkelt. Zo'n jaar is dus echt wel heel nuttig en leerzaam, mits je het goed invult.

Is een tussenjaar verstandig?

Een tussenjaar kan verstandig zijn. Maar het is wel belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Wil jij een nieuwe taal leren, of wil je een andere cultuur leren kennen door te gaan reizen? Ben je van plan een opleiding te doen waarvoor je een selectieprocedure moet volgen, wil je au pair worden, of ga je een cursus volgen? Wat het ook gaat zijn, doelen stellen is verstandig om van tevoren te doen. Zo heeft jouw tussenjaar zin en voelt het niet als een 'weggegooid jaar'. Daarnaast is het ook makkelijker te verkopen aan je ouders als je een goed plan hebt.

Bedenk dus wat je wilt doen en bereiken in jouw tussenjaar, hoe lang het jaar mag duren (één jaar, of een half jaar). Een goede voorbereiding zorgt voor een geslaagd tussenjaar en is dus erg belangrijk. Wat de beste invulling is voor jouw tussenjaar, hangt natuurlijk van jou als persoon af.

Wat zijn de nadelen van een tussenjaar?

Er is één (groot) nadeel waar je wel rekening mee moet houden. Door een tussenjaar te nemen, is de kans aanwezig dat je uit het studieritme raakt. Als je na je vmbo-, havo of vwo diploma meteen een studie gaat volgen, blijf je in dat ritme. Dat is niet het geval als je er een jaartje tussenuit gaat. Als je dan na je tussenjaar begint met studeren, kan het zijn dat je enorm je best moet doen om er weer in te komen. De vraag is dus of dit nadeel opweegt tegen de voordelen. Laten we daar eens naar kijken.

Wat zijn de voordelen van een tussenjaar?

Na het examenjaar kun je het gevoel hebben dat je even op adem moet komen. Een tussenjaar biedt dan een uitkomst. Zo stel je jouw studiekeuze even uit en ga je aan je persoonlijke ontwikkeling werken. Dat kan heel leerzaam zijn.

Je kunt wat extra geld sparen voor een reis, of gaan werken voor een extra zakcentje tijdens je studie. Een ander idee is stage lopen om je alvast de verdiepen in de studie of werkgebied waar je in terecht wilt komen.

Mocht je nog niet weten wat je wilt studeren, gebruik dan je tussenjaar om te onderzoeken waar jouw interesses liggen. Wat past het beste bij jou? Heb het daar met verschillende mensen over hebben, zoals je ouders.

Wat tijd nemen om te onderzoeken welke studie je wilt gaan doen, is helemaal niet verkeerd. Veel jongeren die een tussenjaar namen, geven zelfs aan meer motivatie te hebben als ze aan hun eerste jaar van hun studie beginnen. Zij halen vaak ook betere studieresultaten.

Zie je, zo heeft een tussenjaar vele mogelijkheden én voordelen. Waar wacht je nog op?

Tussenjaar tussen twee studies

Het komt regelmatig voor dat studenten ervoor kiezen om hun opleiding te onderbreken om een tussenjaar te nemen. Sommigen doen dat omdat ze toch liever een andere studie willen doen, of omdat ze eerst naar het buitenland willen gaan, of een buitenlandstage lopen en aansluitend gaan reizen.

Mocht je een tussenjaar tussen je studies willen doen, houd dan rekening met een aantal praktische zaken, zoals het stopzetten van je studiefinanciering en je studenten ov.

Wat moet ik doen met mijn studiefinanciering?

Als je tussen twee studies een tussenjaar neemt, dan heeft dat gevolgen voor je studiefinanciering. Die moet je stopzetten, anders krijg je gezeik. Je moet dan alles wat je teveel hebt gekregen terugbetalen. Hetzelfde geldt voor je studenten ov. Doe dat dus op de dag dat je stopt met studeren.

Als je na de middelbare besluit een tussenjaar te nemen, dan kun je geen studiefinanciering aanvragen. Daarvoor moet je namelijk ingeschreven staan bij een opleiding.

Mocht je in je tussenjaar een jaartje in het buitenland gaan studeren, dan kun je wel studiefinanciering aanvragen. Het maakt niet uit waar in het buitenland je een studie volgt, al is het in Costa Rica, zolang de opleiding maar in Nederland erkend is. Dat gebeurt door Nuffic. Check daarom vooral hun website als je dit van plan bent.

onverwacht tussenjaar
Een onverwacht tussenjaar?

Dat overkwam Victor. Lees hier zijn verhaal.

Vanaf welke leeftijd kan ik een tussenjaar nemen in het buitenland?

Er bestaat zoiets als leerplicht. Dat betekent dat je als je nog geen 18 bent je minimaal je havo, vwo, of mbo (minimaal niveau 2) op zak moet hebben. Heb je dat niet, dan moet je minstens 18 jaar oud zijn.

Ben je geen 18 en heb je niet de juiste diploma's dan mag je geen tussenjaar nemen, want dan ben je officieel leerplichtig en heb je géén startkwalificatie.

Tussenjaar na je middelbare school?

Heb je moeite met een goede studiekeuze maken, lukt het niet om de juiste studie te vinden? Ga dan voor het perfecte tussenjaar. Tijdens een tussenjaar kun je van alles doen om daarachter te komen. Ga naar het buitenland, doe een taalcursus, loop stage: zorg in ieder geval dat je alles uit je tussenjaar haalt. Kies desnoods voor persoonlijke begeleiding, iemand die je helpt een studiekeuze te maken waar jij echt achter staat.

Een tussenjaar na de middelbare kan dus heel leerzaam zijn. Maar zoals gezegd, zorg voor een goed plan. Alleen dan kan zo'n jaar ontzettend belangrijk zijn voor je.

Hoe duur is een tussenjaar?

Hoe duur een tussenjaar is, hangt helemaal af van wat je wilt gaan doen. Ga je tijdens je tussenjaar naar het buitenland om een taalcursus te doen of bijvoorbeeld een tijdje op een Amerikaanse college te studeren? Dat gaat je knaken kosten. Maar ga je vrijwilligerswerk doen, dan kan het zijn dat je onderkomen geregeld is. En als je als au pair gaat werken, dan hoef je meestal helemaal niets te betalen, sterker nog, dan krijg je vaak salaris.

De kosten hangen dus af van wat je tijdens een tussenjaar wilt gaan doen. Voor elk idee zijn er verschillende organisaties die jouw tussenjaar ideeën helpen verwezenlijken. Zoek dus goed online naar wat jij wilt gaan doen tijdens je tussenjaar en wat dat gaat kosten.

Tussenjaar ideeën

We hebben het nu gehad over wat een tussenjaar is, of het verstandig is en vanaf welke leeftijd je een tussenjaar kunt nemen. Maar waar we het nog niet echt over hebben gehad, zijn tussenjaar ideeën. Er zijn namelijk ontzettend veel tussenjaar mogelijkheden. Hier zijn 7 ideeën die je kunt gaan uitvoeren tijdens je tussenjaar:

7 tussenjaar ideeën voor jou

7 tussenjaar ideeën voor jou

1. Werkervaring opdoen

Wil jij een opleiding volgen waarbij het handig is dat je al wat vakkennis hebt? Dan is het slim op werkervaring op te doen. Zoek iets dat in lijn ligt van de studie. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld bij een callcenter werken, in de horeca, de detailhandel of iets in de techniek. Het hoeft niet letterlijk het vak te zijn waarvoor je wilt gaan leren. In de detailhandel leer je namelijk al veel over verkooptechnieken en klantvriendelijkheid. Bij een callcenter leer je oplossingsgericht werken. Enzovoort.

2. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk staat altijd goed op je cv en helpt je de wereld in een ander perspectief te zien. Je gaat hier nieuwe ervaringen opdoen en helpt anderen! Hoe mooi is dat? Er zijn allerlei organisaties die je kunnen helpen met het vinden van het vrijwilligerswerk dat bij jou past.

3. Webwinkel opzetten

Een beetje bijverdienen? Zet een webshop op! Hier leer je ondernemen, een website bouwen en je kunt er goed geld mee verdienen. En dat allemaal in eigen beheer. Deze nieuwe ervaring gaat je veel opleveren. Maar krijg je hier je week mee gevuld? Dat is, vooral als je net gestart bent, de vraag. Hier kun je dus wel iets naast doen, zoals een extreme sport ontdekken.

4. Een extreme sport ontdekken

Kun jij wel wat adrenaline gebruiken tijdens je tussenjaar? Ontdek dan een extreme sport, of meerdere natuurlijk. Ga skydiven, koop een skateboard, ga bolderen (klimmen op een muur zonder touw) of ga free runnen. Hou je van een hoog tempo? Ga dan kitesurfen. Dat kan hier in het winderige Nederland heel goed.

5. Leer een instrument bespelen

Van een beetje creativiteit is nog nooit iemand dood gegaan. En muziek maken is super leerzaam. Het is een fijne manier om én creatief bezig te zijn en tot rust te komen. Je kunt gitaar leren spelen, gaan drummen, of leer dj-en. Misschien gaat het wel zo lekker dat je een bandje kunt beginnen en gaan optreden! Gaaf toch?

muziek-maken

Misschien begin jij wel een bandje!

6. De (halve) marathon lopen

Dit is een pittige en kost veel voorbereiding, maar als je dit doel haalt, kun je ongeveer alles aan. Een (halve) marathon lopen is een hele gave uitdaging. Het is trouwens wel verstandig om dit volgens een vast trainingsschema te doen. Ken je iemand in jouw omgeving die al eens een marathon gelopen heeft? Vraag dan om tips en tricks.

7. Week survivallen

Deze is voor iedere natuurliefhebber, of wanneer je vindt dat je dichter tot de natuur moet komen. Is dat het geval, dan is survivallen de ideale manier om jezelf beter te leren kennen. Trek de wildernis in met minimale middelen en maak je eigen eten. Hoe cool is dat? Twijfel je nog een beetje of dit iets voor jou is? Check dan de video van 'De Fomo Show'. Zij hebben gekeken hoe leuk het is om een survival tocht te maken.

Ga aan de slag

Nu je ook een aantal tips hebt, ben je helemaal klaar voor jouw tussenjaar. Veel plezier en maak er een prachtig jaar van!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.