10 populaire bijbanen onder studenten

min. lezen
10-populaire-bijbanen-onder-studenten

Ben jij opzoek naar een bijbaan maar weet je niet zo goed wat je nu eigenlijk wil gaan doen? Er zijn verschillende populaire bijbaantjes onder studenten en het is belangrijk dat jij iets kiest wat bij je past en wat je leuk vindt om te doen.

Natuurlijk is ook het salaris belangrijk en de flexibiliteit van je bijbaan zodat je het goed kunt combineren met je studie. In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden ter inspiratie om jouw ideale bijbaan te kunnen vinden. 

1. Horecamedewerker

Werken in cafés, bars, restaurants of als cateraar biedt flexibele werktijden en de mogelijkheid om fooien te verdienen. De horeca staat te springen om personeel dus ze zullen zeker blij met je zijn. 

2. Winkelmedewerker

Werken in winkels, warenhuizen of supermarkten is een veelvoorkomende keuze vanwege de flexibele werktijden en de mogelijkheid om ervaring op te doen in klantenservice. De CAO heeft vaak goede arbeidsvoorwaarden waardoor je zeker weet dat je niet onderbetaald wordt. Ook leer je werken met veel type mensen in een diverse setting; elke dag is anders. 

3. Receptionist

Ga aan de slag als receptionist bij bijvoorbeeld een hotel. Ook in de hotelwereld heb je vaak de mogelijkheid om in het weekend of in de avonden te werken waardoor je overdag tijd overhoudt voor je studie. 

4. Bezorger

Werken als maaltijdbezorger, pakketbezorger of boodschappenbezorger is populair vanwege de flexibele werktijden en de mogelijkheid om fooien of bonussen te verdienen. Mocht je 21 jaar of ouder zijn, je rijbewijs al twee jaar hebben en een goede en rustige bestuurder zijn kun je zelfs kijken of je wellicht chauffeur wilt worden.

5. Barista

Werken in een koffiezaak of café als barista biedt de mogelijkheid om ervaring op te doen in de horeca en koffiebereiding, wie wil er niet leren hoe je die heerlijke cappuccino’s nou eigenlijk maakt? Je kunt ervoor kiezen om bij een grote keten aan de slag te gaan zoals Starbucks, waar je zelfs vaak werkt in een internationaal team. Natuurlijk kun je ook aan de slag bij een van de lokale koffietentjes en leer je wellicht je vaste klanten kennen. Ook deze baan biedt vaak flexibele werktijden.

6. Evenementen-medewerker

Werken op evenementen, zoals concerten, sportwedstrijden of conferenties, biedt je de mogelijkheid om interessante evenementen bij te wonen. Een ander voorbeeld is om de evenementen te promoten als promotiemedewerker. Ook dit werk biedt vaak flexibele werktijden en een energieke werkomgeving.

Banen die je zowel remote als op locatie kunt uitoefenen:

7. Callcentermedewerker

Werken in een callcenter biedt flexibele werktijden en de mogelijkheid om telefoon- en communicatievaardigheden te ontwikkelen. Door de Covid-19 pandemie zijn veel callcenters volledig overgeschakeld naar een remote of hybride versie van werk. Hierdoor kun je gemakkelijk aan de slag vanuit huis en heb je vaak alleen een laptop en headset nodig. 

8. Tutor

Als je goed bent in een bepaald vakgebied, kun je tutor worden voor middelbare scholieren of andere studenten die hulp nodig hebben. Dit kan zowel persoonlijk als online plaatsvinden.

9. Freelance schrijver/redacteur

Als je schrijf- en redigeervaardigheden hebt, kun je freelance schrijf- en redactiewerk doen, zoals het schrijven van blogposts, het bewerken van teksten of het maken van content voor websites. 

10. Administratief medewerker

Werken als administratief medewerker bij een (online) kantoor of bij een bedrijf kan flexibele werktijden bieden en je waardevolle ervaring geven in kantoorbeheer en administratieve taken.

Het is belangrijk om een bijbaan te kiezen die past bij je interesses, vaardigheden en beschikbaarheid, zodat je het werk goed kunt combineren met je studie. Zo kun je ervaring opdoen, geld verdienen én je diploma halen en dat alles tegelijkertijd. Wanneer je gaat solliciteren kan het belangrijk zijn om aan te geven dat je student bent, zodat ook je werkgever hier rekening mee kan houden. Communiceer dus duidelijk over jouw verwachtingen en beschikbaarheid. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.