De bekende studiedip: help, heb ik de verkeerde studiekeuze gemaakt?

min. lezen
bekende-studiedip-

Alsmaar dat ‘blue monday’ gevoel als de week weer begint? Stress, twijfels…Het kan zijn dat je in de bekende studiedip zit. Maar wat is dat precies en hoe ga je ermee om? Via deze blog kom jij erachter of je met je studie even in een dipje zit of dat er meer speelt. Uiteraard geven we je ook handige tips om hier mee om te gaan.

Heb ik een verkeerde studiekeuze gemaakt?

Vraag je je dat af omdat je bijvoorbeeld merkt dat een bepaald onderdeel van je studie je stress bezorgd? Of omdat je merkt dat je concentratie en motivatie even ver te zoeken zijn? 
Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je geen goede keuze hebt gemaakt.

Soms moet je even door de zure appel heen bijten; een moeilijk tentamen, een zwaar blok met contacturen op school of een minder leuk project. Er is in ieder geval een duidelijk verschil tussen een dipje en twijfel over je studiekeuze.

Studiedip

Ongeveer 1 op de 4 studenten krijgt te maken met een studiedip. Je hebt tijdens deze periode moeite om je te motiveren, je kan je slecht concentreren, je geheugen laat je in de steek en de inhoud van de studie spreekt je niet meer zo aan. 

Het is een bekend verschijnsel. Wanneer mensen aan iets nieuws beginnen, ervaren ze eerst plezier en opwinding. Daarna wordt iets minder leuk en moeilijker om vol te houden totdat je in een dip belandt. Dat kan jou of andere studenten dus ook weleens overkomen.

Onderzoek je studiedip

Om achter de reden(en) te komen waar de negatieve gevoelens over je studie vandaan komen, kun je jezelf de volgende vragen stellen: 

Hoelang ben je al ontevreden over je studie?
Iedere studie bevat onderdelen die goed en minder goed bij je passen. Is het een tijdelijke ontevredenheid of ben je al geruime tijd ontevreden?

Waar twijfel je precies over?
Probeer concreet te maken waar je precies twijfels over hebt. Dat kan over de inhoud van je studie of het toekomstige beroep zijn. Maar bijvoorbeeld externe factoren, zoals de reistijd die je kwijt bent, de sfeer en klasgenoten. Zet je twijfels op papier. 

Denk je na over de tijd als je diploma hebt? 
Met andere woorden, spreekt het toekomstperspectief van de opleiding je nog aan? Heb je zin om straks aan de slag te gaan waarvoor je wordt opgeleid? Deze vraag helpt je om te bepalen of je doorgaan wil met je studie of dat je op een andere plek toch beter af bent.

Toch echt twijfels over je studiekeuze?

Oké, je hebt geconstateerd dat je ontevredenheid over je studie meer is dan een dipje. Je hebt serieuze twijfels over je studie. Dat is niet erg, maar je gevoelens en bedenkingen te bevestigen helpt het om je studietwijfels uit te spreken.

Je kunt bijvoorbeeld terecht bij je studieloopbegeleider en medestudenten, maar ook bij je familie en ouders.

Onthoud: studietwijfels of een verkeerde studiekeuze zijn geen dingen waar je je voor moet schamen. Wel moet je uiteindelijk moet je knopen doorhakken: stop je met je studie en wat ga je daarna doen? Start je weer met een oriënterende fase, plan je een tussenjaar of wil je gaan werken? Onze artikelen helpen je op weg naar een frisse start!

stoppen-met-studie
Stoppen met je opleiding?

Check onze handige tips!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.