Tijdens je tussenjaar naar het buitenland? Hier moet je aan denken

min. lezen
Tussenjaar in het buitenland

Nog eventjes niet studeren of een studie kiezen, maar lekker reizen en de wereld ontdekken. Een reis naar het buitenland tijdens je tussenjaar is voor veel studiekiezers een droom die uitkomt. En gelukkig is het weer mogelijk. In deze blog lees je waar je rekening mee moet houden voordat je de wijde wereld intrekt.

Wat wil je gaan doen?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat je wil gaan doen en waar je naartoe wil. Ga je backpacken in Thailand, Australië of Nieuw-Zeeland. Of misschien wil je wel een talencursus gaan doen in Canada, als au pair naar Amerika of een jaar studeren aan een echte Amerikaanse college campus. Wat je ook wil gaan doen: veel leeftijdsgenoten zijn je al voorgegaan. Online is er dus enorm veel informatie te vinden.

De praktische zaken

Dan zijn er nog een aantal dingen waarmee je rekening houdt voordat je in het vliegtuig stapt. Denk hierbij aan geld: hoe ga je je reis betalen? Maar ook je reisverzekering en andere zaken als medicijngebruik, inentingen en visums zijn belangrijk. Je wil immers niet in het buitenland voor nare verrassingen komen te staan. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus begin hier op tijd mee.

Voor meerdere weken of maanden naar het buitenland vertrekken vergt wat voorbereiding. Gelukkig kun je bij verschillende organisaties terecht die je met alles helpen, waardoor het allemaal wat minder overweldigend is. O, en heb je nog geen paspoort? Regel dat dan ook. Wel zo handig buiten Europa.

Hoe lang ga je weg en wanneer?

Ook is het belangrijk om te kijken wanneer je weg gaat en hoe lang je (ongeveer) weg wilt blijven. Ga je een semester volgen aan een universiteit of een taalcursus doen? Dan heb je vaak wat minder flexibiliteit. Ook als au pair zul je rekening moeten houden met bepaalde startdata. Wanneer je gaat backpacken in het buitenland hoef je hier wat minder rekening mee te houden.

Dikke tip

Welk seizoen kun je het beste reizen?

Hou in je planning rekening met de seizoenen in het land waar je naartoe gaat: die liggen op het zuidelijk halfrond precies omgedraaid. Ook in Zuid-Afrika of Australië kan het wel eens pijpenstelen regenen.

Hou rekening met eventuele cultuurshocks

In het buitenland doen ze sommige dingen vaak nét iets anders dan in Nederland. Meestal is dat leuk en onderdeel van de lol van reizen, maar je kan soms ook een cultuurshock krijgen. Zeker in landen waar een compleet andere cultuur heerst dan in Nederland is dit goed mogelijk... Een goede manier om een cultuurshocks te beperken is door je van tevoren goed te verdiepen in het land waar je naartoe gaat.

Lees boeken, kijk documentaires en praat met mensen die er al eens geweest zijn. Zo ben je beter voorbereid op wat komen gaat. Eenmaal daar zul je hier en daar nog steeds voor verrassingen komen te staan, maar deze zullen minder heftig zijn omdat je al weet wat je kan verwachten. Laat je vooral niet uit het veld slaan: uiteindelijk zijn het de kleine en grote verschillen tussen culturen die reizen zo leuk maken.

Wat wil je bereiken met je reis?

Tijdens een verre reis leer je enorm veel dingen over jezelf. Alleen daarom is het al aan te raden om uit je comfortzone te stappen en een onvergetelijke tijd tegemoet te gaan. Maar tegelijkertijd zit je ook nog in een tussenjaar, je keert ook weer terug. Daarom is het belangrijk om alvast vooruit te kijken naar wat je precies wilt bereiken met je reis.

Soms is dat doel redelijk voor de hand liggend: je wilt je Spaans verbeteren met een talencursus in Mexico. Of je wilt je oriënteren op een vervolgstudie door vakken te volgen aan een buitenlandse universiteit of high school.

Maar met name als je gaat backpacken kan het werkelijke doel in eerste instantie wat minder duidelijk zijn. En misschien denken je ouders en vrienden dat je alleen maar in een hangmat aan het strand gaat liggen. Maar schijn bedriegt: want ook voor dit soort reizen kun je allerlei doelen bedenken.

Wil je zelfstandiger worden, nieuwe culturen leren kennen, jezelf leren kennen en erachter komen wat je nou écht wilt in je leven? Bind dan die backpack maar alvast om.

Schrijf je doelen op en geniet!

Het is handig om voor jezelf (en eventueel je ouders) deze doelen op te schrijven voordat je op reis vertrekt. Zo kun je deze tijd gebruiken om op een relaxte manier meer over jezelf te weten te komen. Dat betekent niet dat je dag in, dag uit met het behalen van doelen bezig moet zijn, maar het is wel fijn om deze in je achterhoofd te houden. Zo kun je bij terugkomst gerichter op zoek naar een vervolgopleiding.

Maar uiteindelijk is één advies misschien wel het allerbelangrijkste: geniet van deze tijd! Laat jezelf niet uit het veld slaan bij de eerste de beste tegenslag. De meeste mensen die kiezen om tijdens een tussenjaar op reis te gaan, kijken achteraf terug op een onvergetelijke tijd. Een tijd waarin ze meer over zichzelf leerden dan ze dachten. Dus geniet, leer, ontdek en kom vol frisse inspiratie weer terug van je verre reis.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.