Tijdelijk stoppen met studeren, waarom zou je?

min. lezen
Vroegtijdig stoppen met je studie

Het maken van een verkeerde beslissing hoeft niet erg te zijn, want van fouten maken leer je. Dat geldt ook als je de verkeerde studie hebt gekozen. Dan is stoppen misschien de beste optie. Maar waarom zou je en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in deze blog.

Tijdelijk stoppen

Tijdelijk stoppen met studeren klinkt misschien een beetje vaag. Wat bedoelen we hiermee? Stop je even en ga je dan weer door met dezelfde studie? Of stop je met je huidige opleiding begin je in het nieuwe jaar met een nieuwe studie? We hebben het hier over de laatste variant: stoppen met je studie en opnieuw beginnen met een andere. Dat voelt misschien als een big deal, maar soms is dat wel het beste wat je kunt doen.

Ook niet onbelangrijk: Hoe lang is tijdelijk stoppen? Niet te lang natuurlijk. Probeer het maximaal op 1 jaar te houden en beschouw dat als een tussenjaar. Als je echt stopt met een studie moet je niet te lang wachten met je aanmelden voor een nieuwe studie, anders kan dat demotiverend werken. Je hebt dan misschien geen zin meer om verder te gaan, want misschien heb je inmiddels leuk werk gevonden.

Waarom zou je tijdelijk stoppen?

Dat is een belangrijke vraag. Stoppen doe je namelijk niet zomaar. Je kunt stoppen om meerdere redenen. Loopt je eerste jaar niet zoals verwacht? Is het zwaar? Misschien valt het studeren tegen, of ben je er toch achter dat de studie niet bij jou past vanwege het niveau of de onderwerpen.

Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij de keuze die je maakt en dat je weet wat jouw opties zijn. Het kan namelijk best als een grote beslissing voelen om te stoppen. Om je te helpen bij het maken van deze beslissing, en hoe je vanaf daar verder kunt, hebben we een checklist gemaakt.

Stoppen? Dit moet je doen

Bespreek het

Wat je reden ook mag zijn, maak het bespreekbaar. Vaak helpt het om er met een studieadviseur of mentor over te praten. Hij of zij kan je helpen met duidelijk krijgen waarom je precies wilt stoppen. Je kunt dan samen de opties en gevolgen bespreken.

Bespreek wat je niet bevalt, waarom dat zo is en wat je het beste kunt doen. Het kan soms zijn dat het eerste jaar wennen is, of dat er een paar vakken zijn die je niet leuk vindt. Dan kan het gewoon even doorbijten zijn. Maar het kan ook zijn dat de manier van lesgeven niet past, het toch te zwaar is, of dat je er een heel ander beeld bij had. In de laatste gevallen kan het inderdaad misschien beter zijn om te stoppen en een nieuwe opleiding te zoeken. Hier kan een studieadviseur goed bij helpen.

Het voordeel van dit bespreken is dat je het niet helemaal zelf hoeft uit te vogelen. Het kan ook werken om te praten met je ouders, studiegenoten en vrienden. Zij kennen jou.

Wanneer stop je?

Als je besluit te stoppen met je opleiding is het handig om na te denken over wanneer je stopt. Kom je er heel snel achter in het eerste jaar, voor februari, dan kun je gebruik maken van de zogenaamde februariregeling. Je hoeft dan de studiefinanciering en het studenten-ov niet terug te betalen.

Wanneer je later in het jaar besluit te stoppen, kun je twee dingen doen:

  1. Je maakt ondanks dat je weet dat je gaat stoppen het jaar af. Ondertussen kies je een nieuwe studie. Zo blijf je in het studieritme en kun je ondertussen ook nog kiezen. Nadeel is dat je wel veel motivatie en discipline nodig hebt.

  2. Je stopt voor het einde van het jaar. Dat geeft je ruimte en tijd om eens goed na te denken. Nadeel: je hebt veel tijd over, dat kan ervoor zorgen dat je dagritme in de war raakt.

Schrijf je uit

Als je tijdelijk stopt om te switchen van opleiding, dan moet je jezelf uitschrijven via Studielink. Wat net zo belangrijk is, is om je studiefinanciering en je studenten-ov (tijdelijk) stop te zetten. Doe je dit niet? Dan moet je de maanden waarin je geen recht meer had op je stufi en ov als boete terugbetalen. Dat is erg zuur. Lees daarom heel goed wat je moet doen wanneer je tijdelijk je studie stopzet op DUO. Dit geldt voor alle opleidingsniveaus, behalve voor mbo niveau-1.

Doe je een mbo-1 opleiding en ben je nog geen 18? Dan kun je dus niet stoppen, want je bent nog leerplichtig. Je mag alleen (tijdelijk) stoppen als je minimaal een niveau 2 diploma hebt. Pas dan ben je ‘startbekwaam’. Lees hier meer over stoppen op mbo niveau.

Vind een nieuwe opleiding

Ga op zoek naar een andere opleiding. Neem mee wat je geleerd hebt van de vorige opleiding en zorg dat je volgende opleiding goed bij jou past.

Weet je het niet? Praat dan eens met een studiekeuzecoach, bezoek een onderwijs- of studiekeuzebeurs en een open dag, ga eens proefstuderen of volg een meeloopdag. Er zijn talloze manieren om een nieuwe opleiding te kiezen, maak daar goed gebruik van nu je de tijd hebt om er rustig over na te denken.

Neem een bijbaan

Als je tijd over hebt, is het goed om die tijd te vullen. Niet door te gamen of de hele dag op je kamer te zitten, maar door een baantje te zoeken. Groot voordeel: je kunt zo aan de bak, want er zijn vrijwel overal grote tekorten! Misschien kun je zelfs een zomer bij de NS gaan werken. Gegarandeerd werk. Zo bouw je een buffertje op voor als je straks weer gaat studeren. Prima, toch?

Succes!

Mocht je inderdaad in het eerste jaar willen stoppen, dan kun je met bovenstaande tips een eind komen. Mocht je nog meer willen weten over stoppen en switchen? Check dan deze blog.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.