Met deze tips ben jij helemaal voorbereid op je studententijd

min. lezen
Voorbereiden op je student

Het is bijna zover: je gaat studeren! Je ticket naar vrijheid ligt voor het oprapen. Het enige wat je hoeft te doen is je klaar te maken voor deze reis. Hoe bereid je jezelf voor? Dat lees je in deze blog.

Regel alles op tijd

Zorg dat je op tijd begint met je voorbereidingen. Er is namelijk best veel wat je van tevoren moet regelen om goed en wel aan je studie te beginnen. Wat precies? Daar hebben we een lijstje van opgesteld:

Misschien wil je al een keer naar de school om meer bekend te raken met de omgeving

Zoals je ziet is het best veel, dus neem er de tijd voor. Ga dus niet alles op het laatste moment regelen. Dan raak je overspannen nog voor je begint met je studie.

Bereid je goed voor, maar overdrijf niet

Dit klinkt misschien een gek, maar bereid je niet te goed voor. Het is natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden, maar ga niet lopen stressen omdat je vindt dat je al de eerste vijf hoofdstukken gelezen moet hebben van elk boek dat je hebt.

Hou je dus aan de checklist hierboven, regel je zaken goed, maar ga niet overdrijven en geniet ook een beetje van je zomervakantie.

Inschrijven voor de introweek

Tijdens de introductieweek van je nieuwe opleiding en school leer je jouw (nieuwe) stad kennen, je leert je studiegenoten kennen en je leert de school kennen. Supernuttig dus. Wat verder erg nuttig is, en nog leuk ook, is dat je alle kroegen van binnen en buiten leert kennen.

Tijdens de introductie leer je welke kroegen gezellig zijn en waar je heen moet op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag (zondag is een rustdag, maar als jij op zondag naar de kroeg wilt, houdt niemand je tegen). En wil je bij een studentenvereniging? Dan is dit hét moment om te checken welke er allemaal zijn en welke jou leuk lijken.

Kortom, hier wil je gewoon bijzijn. Het is leuk en nuttig tegelijkertijd. Ga daarom naar de website van jouw school en check hoe je je kunt inschrijven.

Kaft je boeken niet

Je boeken kaften, dat is nu wel klaar. De boeken zijn in principe gewoon van jou, ze hoeven dus niet meer terug. En het ziet er gewoon een beetje suf uit. Laat die boeken dus lekker zoals ze zijn.

Grote kans trouwens dat je veel lesstof ook gewoon digitaal krijgt, dus kaften heeft dan al helemaal geen zin.

Kom op tijd

Ben op tijd, niet alleen met je voorbereiding, maar ook letterlijk op dag 1 en tijdens de intro. Niks is zo gênant als op de eerste dag te laat de collegezaal of de klas binnen te wandelen. Het zorgt er ook voor dat je meteen een reputatie krijgt bij docenten en studiegenoten. Zorg er dus voor dat je op tijd vertrekt en weet waar je moet zijn.

Weet waar je heen moet op dag 1

Dit haakt in op het vorige punt. Want om op tijd te komen, is het wel zo handig dat je weet waar je moet zijn. Hoe weet je waar je moet zijn? Dat staat altijd op je rooster aangegeven.

Grote kans dat je klaslokaal wordt aangegeven met een gekke afkorting zoals TvA 1.22. Hoe lees je dit nou? In dit voorbeeld staat TvA voor het gebouw, de 1 voor de verdieping en 22 voor het lokaal nummer. Als je de campus een beetje kent, kun je je dus oriënteren. Leer het van tevoren, zodat je niet verdwaald als een eerstejaars rondloopt.

Lekker vakantie vieren

Vergeet niet van je welverdiende zomervakantie te genieten. Het is een perfect moment om de examenstress achter je te laten en je op te laden voor een spannende en leuke nieuwe periode in je leven: je studententijd. Ga op vakantie, ga naar een festival of verdien wat bij. Ontspan!

Mocht je niet in één keer slagen voor je examen, geen paniek. Lees hier wat je moet doen. Het gaat goedkomen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.