Gezakt voor mijn eindexamens, wat nu? Dit zijn je opties

min. lezen
Gezakt en wat nu?

Het kan niet altijd meezitten, maar het is wel even klote als je hoort dat je niet bent geslaagd. Dat begrijpen wij. Toch is het belangrijk om vooruit te blijven kijken, want het is niet het einde van de wereld. Dit zijn de mogelijkheden als je gezakt bent voor de eindexamens.

1) Inzage in je examen

Gezakt, maar mag je wel herkansen? Regel meteen dat je inzage krijgt in je examen. Hier heb je recht op. Door je examen in te zien kun je leren van de fouten die je hebt gemaakt en je krijgt extra inzicht in hoe jij je antwoord de volgende keer beter kunt formuleren. Controleer ook altijd of de puntentelling goed is gedaan. Er is namelijk een (kleine) kans dat er tijdens het nakijken een fout is gemaakt.

Mocht je iets vinden, laat het dan weten aan je docent. Hij of zij bespreekt het eerst met jou. Als er inderdaad iets fout is gegaan wordt het opnieuw door een derde examinator beoordeeld. Let op: de kans dat er echt fouten worden gemaakt tijdens het nakijken is klein. Mocht je dus een herkansing moeten doen en je vraagt inzage, focus dan vooral niet teveel hoop op eventueel gemaakte fouten. Kijk dus kritisch, maar vestig je hoop daar niet op.

Ouders en Onderwijs
oudersenonderwijs.nl Meer info over inzage

Lees hier hoe inzage in je eindexamen precies werkt

2) Herkansen

Dit jaar gaan de eindexamens net even anders dan normaal. Er zijn namelijk drie tijdvakken waarin je je eindexamens kunt doen. Het eerste zit er net op en maandag 19 juni begint de tweede. Daarin vinden de meeste herkansingen plaats. Mocht je dan nog niet slagen, dan bepaalt je school of je in het derde tijdvak (in augustus) nog een keer mag herkansen. Let op: je mag 1 vak herkansen dus ga rekenen en kijk even goed welk vak het moet worden.

3) Examenjaar opnieuw, staatsexamen of volwassenenonderwijs (vavo)

Tja, als je voor het tweede tijdvak ook zakt, en school besluit dat je niet voor het derde tijdvak mag herkansen, kun je drie dingen doen: het hele examenjaar opnieuw volgen, het staatsexamen doen of naar het volwassenenonderwijs gaan.

Jaar opnieuw doen

Als je ervoor kiest om het hele jaar opnieuw te doen, dan volg je alle vakken van het laatste jaar opnieuw, dus niet alleen de vakken waarvoor je gezakt bent. Je doet dan ook weer voor alle vakken eindexamen.

De vavo

De vavo kan je volgen als je vmbo-t, havo of vwo doet en 18 jaar bent. Maar er valt ook wat te regelen als je 16 of 17 bent. Daar hoef je alleen de vakken te volgen (en er examen in te doen) waarvoor je bent gezakt. Je doet dan het volgende jaar tijdens de centraal examens weer examen.

Staatsexamen

Je kunt ook nog het staatexamen afleggen. Dan hoef je vakken niet opnieuw te volgen en doe je de vakken waarvoor je bent gezakt volgend jaar tijdens de centraal examens opnieuw. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de stof zelf goed leert.

Extra: septemberroute

Er bestaat ook nog zoiets als de ‘Septemberroute’. Dit geldt als blijkt dat jij via een hoger combinatiecijfer (profielwerkstuk, maatschappijleer en een aantal vakken die door je school zijn bepaald) alsnog kunt slagen. Door bijvoorbeeld je profielwerkstuk opnieuw te doen kun je je combinatiecijfer opkrikken en alsnog slagen.

 

Ben je inderdaad gezakt en moet je herkansen? Wij hopen dat het de tweede keer goed gaat en jij alsnog slaagt! Blijf rustig, leer goed en geloof in jezelf. Je kunt dit! Heel veel succes.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.