18 jaar? Tijd om je eigen zorgverzekering af te sluiten

min. lezen
aon-alternative
MBO MET ZORG VERZEKERD en Studenten Goed Verzekerd
Deze content is gemaakt door Studenten Goed Verzekerd en Mbo Met Zorg Verzekerd

Branded content

Je staat voor belangrijke keuzes in je leven: Welke opleiding wil je volgen? En waar ga je dat doen? Ga je op kamers of blijf je voorlopig thuis wonen? Een zorgverzekering is dan waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt.

18? Tijd om een zorgverzekering te kiezen

Toch is het handig om daar juist nu even bij stil te staan. Want wanneer je 18 jaar wordt, moet je je eigen zorgverzekering afsluiten. Regel het zo snel mogelijk, zodat je ook straks verzekerd bent van goede zorg.

Wat is voor jou belangrijk?

Als kind ben je eigenlijk altijd meeverzekerd bij je ouders. Maar wanneer je 18 jaar wordt, ben je wettelijk verplicht om jezelf te verzekeren voor de zorg die je nodig hebt. Ook als je nog thuis woont. Dit is dus een goed moment om na te denken over wat voor jou belangrijk is. Stel jezelf dus de vraag welke zorg je denkt nodig te hebben de komende tijd. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, tandarts of andere zorg.

Hoe maak je jouw keuze?

Je kunt aangesloten blijven bij de zorgverzekering die je ouders ook hebben. Maar het kan goedkoper en interessanter te zijn om zelf een verzekering uit te zoeken die bij je past. Denk goed na over wat jij nodig hebt en vooral ook wat je niet nodig hebt. Dan voorkom je dat je onnodig geld besteedt aan een dekking die voor zorgkosten die je toch niet maakt. Zo kun je maandelijks veel geld besparen op de zorgpremie.

Bekijk hier welke zorgverzekering bij jou past
mbozorgverzekerd.nl Ga jij aan het mbo studeren?

Bekijk hier welke zorgverzekering bij jou past.

Wat kost een zorgverzekering?

Wanneer je een zorgverzekering hebt afgesloten, betaal je één keer per maand premie. De hoogte van de premie is afhankelijk van het zorgverzekeringspakket en het eigen risico dat je kiest. Of jij wel of niet thuis woont (bij jouw ouders), heeft geen invloed op jouw zorgpremie.

Kun je ook nog wisselen van verzekeraar?

Jazeker, maar niet op ieder moment in het jaar. Wanneer je 18 jaar wordt en een verzekering afsluit, ben je verzekerd tot het einde van dat kalenderjaar. Wacht daar trouwens niet te lang mee. Je hebt tot 1 maand na je 18e verjaardag de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Daarna loop je het risico op een boete. Daarna heb je ieder jaar - tussen eind november en 31 december - de gelegenheid om te switchen. Je kunt overstappen naar een andere verzekeraar of de dekking van je bestaande verzekering aanpassen. Bijvoorbeeld omdat je gebruik wilt maken van een aanbod of omdat je behoefte aan zorg is veranderd. Je sluit een zorgverzekering dus altijd af voor het komende kalenderjaar.

Bekijk hier welke zorgverzekering bij jou past.
studentengoedverzekerd.nl Ga jij naar het hbo of het wo?

Bekijk hier welke zorgverzekering bij jou past.

Speciale zorgverzekering voor studenten

Om het je makkelijk te maken, is er ook een zorgverzekering ontwikkeld speciaal voor studenten. Deze verzekering heeft een dekking die past bij de wensen en eisen van jongeren en biedt je bovendien een interessante korting op je premie. Wil je meer weten over deze zorgverzekering voor studenten? Kijk dan op de website voor MBO en voor HBO/WO.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.