Wat maakt een student succesvol en hoe wordt jij dat?

min. lezen
Wat-maakt-een-student-succesvol-en-hoe-wordt-jij-dat?-header

Als je gaat studeren, wil je natuurlijk dat het goed gaat. Hoe fijn is het om thuis te komen en je ouders trots te vertellen dat je weer een 8 (of hoger) hebt gehaald – en laten we eerlijk zijn, dat voelt ook goed voor jezelf! Met andere woorden, je wilt succes hebben. Maar wat definieert een succesvolle student, en hoe word je er een? Na het lezen van deze blog weet jij het antwoord op die vraag!

Goede cijfers en plezier: het kan samen!

Even een kleine disclaimer. Want misschien denk je nu. “Maar ik wil helemaal geen studiebol zijn, ik wil ook een beetje van mijn studententijd kunnen genieten.” Groot gelijk. Daarom is het juist handig om deze blog te lezen, want als je deze tips naleeft kun je én goede cijfers halen én van je tijd als student genieten. Lees dus vooral verder.

Welke eigenschappen maken een student succesvol?

Laten we eerst een kijken wat een succesvol student definieert. Wat heb je in ieder geval nodig – of waar kun je aan werken – als je een beetje goede cijfers wilt halen tijdens je opleiding?

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid is echt belangrijk! Stel jezelf altijd de vraag: hoe zit dit precies en waarom is het zo? Als je iets niet begrijpt, vraag het dan gewoon aan je docent of zoek er zelf meer over op. Het fijne is: als je een studiekeuze maakt die écht bij je past, word je vanzelf nieuwsgierig. Dan wil je uit jezelf meer leren over je opleiding of vakgebied. En dat is alleen maar goed, want nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je echt gaat begrijpen wat je aan het doen bent!

Kritisch

Probeer altijd zelf na te denken en wees kritisch. Kijk naar verschillende perspectieven en vraag je daarbij af of dit helemaal klopt, zijn er mensen die iets anders zeggen?

Kijk niet alleen naar één kant van het verhaal. Check verschillende bronnen, vergelijk ze met elkaar en kijk wat er allemaal te vinden is. Zo krijg je een beter en breder beeld van de dingen die je leert. En dat helpt je niet alleen nu, maar ook later!

Discipline

Discipline is best belangrijk als je studeert. Je hebt altijd wel huiswerk of dingen die je zelf moet doen. Stel je voor: het is dinsdagavond en je huisgenoot heeft het briljante idee om naar de kroeg te gaan, maar jij hebt een tentamen de volgende dag. Wat doe je? Je zegt nee tegen dat feestje, want je wilt die toets halen. Dat is discipline! Je kiest ervoor om even door te zetten en te studeren. Maar hey, vergeet niet af en toe ook gewoon te ontspannen, hè? 😉

Ambitieus

Het is goed om ambitieus te zijn. Een zesjes mentaliteit past hier niet bij. Streef juist naar meer! Misschien wil je je propedeuse wel in één jaar halen – dat is ambitie. Maar wees ook realistisch, want te veel hooi op je vork nemen kan je juist in de problemen brengen. Zet de lat op een plek waarvan je denkt: “Hier moet ik wel voor werken, maar het is haalbaar.” Studeren mag best een beetje moeite kosten, want je weet: 'No pain, no gain!'.

Hoe word je een succesvolle student? 4 tips!

Nu weet je wat een succesvolle student definieert. Maar hoe zorg je ervoor dat dit in de praktijk gebeurt? Daar hebben we een aantal tips voor opgesteld.

Wat wil jij bereiken? Stel je doelen

Wat wil je bereiken? Wil je je propedeuse in 1 jaar? Wil je je bsa halen? En wil je dat doen met allemaal achten, of is het oké als er af en toe een zes tussen zit?

Bedenk van tevoren wat je aan het einde van het collegejaar bereikt wilt hebben en schrijf dat op. Zorg dat je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel,, realistisch en tijdgebonden (SMART) zijn. Dit zorgt ervoor dat je jouw doelen kunt halen. Een beetje uitdaging is goed, maar zorg dat je het ook echt kunt doen!

smart
wikipedia.nl Wat zijn SMART doelen?

Nee, dit is inderdaad geen SMART doel, maar een Smart auto ;)

Plan je succes!

Hoe ga je je doelen behalen? Simpel: door een plan te maken. Kijk eerst even naar je rooster en check wanneer je tentamens voor welke vakken zijn. Markeer die alvast, zodat je ze niet vergeet! In dat rooster zie je ook hoeveel tijd je per vak ongeveer moet steken om het goed te halen. Gebruik dat als een startpunt en stel een studieschema op.

Begin op tijd met leren, want zo voorkom je stress en laatste moment werk. Ook fijn: als je op tijd begin, hoef je niet perse tot laat in de nacht te studeren en hou je dus tijd over om leuke dingen te doen en wat te ontspannen. Zo blijft je studietijd chill én effectief 😉. Dat brengt het stuk naar het volgende punt. 

Even ademhalen: Pauzes zijn belangrijk!

Studeer je zelf geen burn out en neem af en toe pauze. De meeste mensen hebben een concentratieboog van 45 minuten tot 1 uur. Daarna moeten we even iets anders doen, even ontspannen en de stof goed te verwerken. Dat hoeft niet lang te duren, 10 tot 15 minuten is vaak al genoeg (behalve voor je lunch natuurlijk, die moet wel goed zijn 😜).

Zorg dus voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Werk niet 4 of 5 uur achter elkaar door. Daar wordt je echt ram gaar van, en je onthoudt simpelweg minder.

Rome is niet in één dag gebouwd

Studeren is niet altijd een walk in the park. Het kan soms best even duren om nieuwe kennis tot je door te laten dringen zodat je het kunt gebruiken. Geef daarom niet te snel op en verwacht niet dat je alles in één keer snapt. Maar lees stof een aantal keer en schrijf het op in je eigen woorden. Op den duur ga je zien dat de dingen die je leest ook echt begrijpt. En als je dingen begrijp, kun je ze toepassen. Maar onthoud: alles kost tijd, en dat is helemaal oké!

Time to shine: Aan de slag als succesvolle student!

Nu je weet wat het betekent om een succesvolle student er zijn, en hoe je er zelf een wordt, kun je aan de slag. Deze tips kun je trouwens ook toepassen op de middelbare, tijdens je eindexamens bijvoorbeeld. Jij hebt het in je! Succes! Succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.