Een succesvolle student, wat is dat en hoe word ik dat?

min. lezen
een-succesvolle-student-hoe-word-je-dat

Wanneer je gaat studeren, is het wel zo fijn als het een beetje goed gaat. Het is fijn om thuis te komen bij je ouders en te zeggen dat je weer een 8 hebt behaald voor een vak – het is trouwens ook lekker voor jezelf. Met andere woorden, je wilt succes hebben. Maar wat definieert een succesvolle student, en hoe word je er een? Dat lees je in deze blog.

Hoge cijfers maken je geen studiebol

Eerst even een disclaimer. Want misschien denk je nu. “Maar ik wil helemaal geen studiebol zijn, ik wil ook een beetje van mijn studententijd kunnen genieten.” Groot gelijk. Daarom is het juist handig om deze blog te lezen, want als je deze tips naleeft kun je én goede cijfers halen én van je tijd als student genieten. Lees dus vooral verder.

Welke eigenschappen heb je nodig?

Laten we eerst een kijken wat een succesvol student definieert. Wat heb je in ieder geval nodig – of waar kun je aan werken – als je een beetje goede cijfers wilt halen tijdens je opleiding?

Nieuwsgierig

Dit is een belangrijke: ben nieuwsgierig. Vraag je altijd af hoe iets zit en waarom iets zo is. Probeer dus door te vragen bij de docent of zoek wat extra dingen op. Weet je wat nou leuk is, als je een goede studiekeuze maakt, word je vanzelf nieuwsgierig. Als het goed is wil je namelijk vanuit jezelf dingen weten over je opleiding of vakgebied.

Kritisch

Probeer zelf na te denken. Ben kritisch. Kijk naar verschillende perspectieven en vraag je daarbij af of dit helemaal klopt, zijn er mensen die iets anders zeggen?

Probeer dus nooit dingen vanuit één kant te belichten, maar kijk altijd naar verschillende bronnen en leg deze naast elkaar.

Discipline

Tijdens elke opleiding heb je huiswerk en moet je dus zelf aan de slag. Daar komt een stukje zelfdiscipline bij kijken. Stel, het is dinsdagavond en je huisgenoot komt op het lumineuze idee om op stap te gaan, maar je hebt een tentamen de volgende dag. Doe je er dan goed aan om mee de kroeg in te gaan? Nope. Want ondanks dat dit een heel verleidelijk aanbod is, wil je die toets halen. Daarom sla je dit aanbod af en ga je studeren. Zie je? Dat is discipline. Maareh, sla hier niet in door he 😉

Ambitieus

Ben ambitieus en ga niet voor een 5.5 (“dat is toch afgerond een 6?!”). Probeer ook eens bijvoorbeeld je propedeuse in 1 jaar te halen. Leg de lat niet laag, maar haal er alles uit wat erin zit. Leg de lat ook zeker niet te hoog, want dan kan het wel eens zijn dat je jezelf een slag in de rondte studeert en daar wordt niemand beter van. Leg de lat op een plek waarvan jij denkt: “Daar moet ik wel moeite voor doen, maar hierdoor raak in niet overspannen.” Studeren mag soms best een beetje pijn doen, want je weet het: No pain, no gain.

4 tips om een succesvolle student te worden

Nu weet je wat een succesvolle student definieert. Maar hoe zorg je ervoor dat dit in de praktijk gebeurt? Daar hebben we een aantal tips voor opgesteld.

Stel doelen op

Wat wil je bereiken? Wil je je propedeuse in 1 jaar? Wil je je bsa halen? Wil je dat doen met alleen achten of mogen er ook zessen tussen zitten?

Bedenk van tevoren wat je aan het einde van het collegejaar bereikt wilt hebben en schrijf dat op. Zorg dat je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel,, realistisch en tijdgebonden (SMART) zijn. Dit zorgt ervoor dat je jouw doelen kunt halen.

smart
wikipedia.nl Wat zijn SMART doelen?

Nee, dit is inderdaad geen SMART doel, maar een Smart auto ;)

Maak een plan

Hoe haal je jouw doelen? Door een plan te maken. Als je je rooster hebt, check je wanneer je tentamens voor welke vakken hebt. Die markeer je alvast. In het rooster kun je ook zien per vak hoeveel uren je daar gemiddeld voor moet studeren wil je het halen. Neem dat als uitgangspunt en maak een studieschema.

Begin op tijd met leren, want zo voorkom je stress en laatste moment werk. Ook fijn: als je op tijd begin, hoef je niet perse tot laat in de nacht te studeren en hou je dus tijd over om leuke dingen te doen en wat te ontspannen. Dat brengt het stuk naar het volgende punt. 

Neem op tijd pauze

Studeer je zelf geen burn out en neem af en toe pauze. De meeste mensen hebben een concentratieboog van 45 minuten tot 1 uur. Daarna moeten we even iets anders doen, even ontspannen en de stof goed te verwerken. Dat hoeft niet lang te duren, 10 tot 15 minuten is vaak al genoeg, afgezien van de lunch natuurlijk. 

Zorg dus voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Werk niet 4 of 5 uur achter elkaar door. Daar wordt je echt ram gaar van, en je onthoudt simpelweg minder.

Verwacht niet dat alles in een keer goed gaat

Studeren is lang niet altijd makkelijk. Het kan soms best even duren om nieuwe kennis tot je door te laten dringen zodat je het kunt gebruiken. Geef daarom niet te snel op en verwacht niet dat je alles in één keer snapt. Maar lees stof een aantal keer en schrijf het op in je eigen woorden. Op den duur ga je zien dat de dingen die je leest ook echt begrijpt. En als je dingen begrijp, kun je ze toepassen. Maar onthoud, alles kost tijd.

Ga ermee aan de slag

Nu je weet wat het betekent om een succesvolle student er zijn, en hoe je er zelf een wordt, kun je aan de slag. Deze tips kun je trouwens ook toepassen op de middelbare, tijdens je eindexamens bijvoorbeeld. Succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.