Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de studiekeuzecheck is op geen enkele manier bindend. Komt er als resultaat uit jouw test dat je studie toch niet zo goed bij je past? Dan ben je nog steeds vrij om door te gaan met de door jou gekozen studie en het tegendeel te bewijzen. Maar als het zo’n vrijblijvende test is, waarom wordt deze dan door alle hogescholen en universiteiten in Nederland gehanteerd?
Volgens Rosemarie Moonen, Consultant Studiesucces bij Fontys Hogescholen, is de studiekeuzecheck wel best belangrijk. “Het is vooral een heel nuttig contactmoment om eens rustig te kijken naar de motivaties achter een studiekeuze. Heb je er wel goed over nagedacht? Wat waren je gedachten achter je studiekeuze? Dit zorgt ervoor dat zowel student als school een goed beeld van elkaar krijgen. Dan is de kans uiteindelijk groter dat de juiste student op de juiste plek zit.”
Daarnaast heeft de studiekeuzecheck ook nog een andere, belangrijke functie: die van de eerste kennismaking met jou en je nieuwe school. Moonen: “Het is vaak het eerste echte contactmoment tussen school en student. Dus het is ook een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met de opleiding.”
Hoe gaat dat precies in zijn werk? Meestal organiseren hogescholen en universiteiten een kennismakingsdag. Hier komen de aanstaande studenten met de huidige studenten in contact. Daarnaast worden er een paar proeflessen gevolgd, zo krijgt iedereen een idee van de dagelijkse praktijk van de opleiding. Ook Fontys doet dit, zo vertelt Moonen. “Helaas is het momenteel -door de coronatijd- lastiger om dit te organiseren. Gelukkig hebben we dit belangrijke gedeelte van de studiekeuzecheck online voortgezet.”
Maar hoe ziet die studiekeuzecheck er dan precies uit? Dat is aan de opleidingen zelf om het in te vullen. Zo kun je bij een taalopleiding een taaltoets verwachten, of maak je een wiskundetoets bij een wiskundige opleiding. Dit is allemaal om je beginniveau te peilen, maar betekent niet dat er gevolgen kunnen zijn.
Het maken van een keuze zonder de opleiding in het echt te ervaren, is heel moeilijk.
Wel is er een algemene vragenlijst die bij alle opleidingen gelijk is. Als aanstaande student vul je deze na inschrijving voor de opleiding in. Moonen legt dit uit: “Hier wordt nog eens goed doorgevraagd naar het hoe en waarom achter je studiekeuze. Hoe ben je hier gekomen en wat zijn je motivaties geweest om uiteindelijk voor deze studie te kiezen? Daarnaast zijn er onderdelen die per opleiding verschillen. Dat zijn vaak de opleidingen waar we struikelblokken zien en waardoor er dus extra goed naar de motivatie achter een keuze gekeken wordt.”
Misschien maak je je een beetje druk om de studiekeuzecheck en weet je niet zo goed wat je ervan kunt verwachten. Goed nieuws: dat is nergens voor nodig. Wat je met de resultaten van je studiekeuzecheck doet mag je helemaal zelf weten, dus je kan altijd nog met je studie doorgaan. Maar nu is de grote vraag: Hoe bereid je je voor op de studiekeuzecheck?
Volgens Rosemarie Moonen is ook dat niet nodig. “Er is niets ‘goed of fout’ aan de studiekeuzecheck, het is echt om te zien hoe jij erin staat, en -bij veel studies- om je beginkennis van het vakgebied te testen. Daarom hoef jij je er ook niet op voor te bereiden. Het is puur om te kijken of je de juiste keuze hebt gemaakt.”
Het hoofddoel van de studiekeuzecheck is om de kans kleiner te maken dat je uitvalt omdat je toch niet de juiste keuze gemaakt hebt. Of de check hier bij Fontys voor zorgt, laat Moonen in het midden: “Het is lastig om te bepalen wat precies de reden is geweest voor uitval. Er speelt enorm veel in de levens van jonge mensen. Maar ik denk dat het altijd goed is om te reflecteren op je studiekeuze en zo een goed beeld te krijgen van de praktijk van jouw nieuwe opleiding. Want het maken van een keuze zonder de opleiding daadwerkelijk te ervaren, is heel moeilijk.”
Al met al is de studiekeuzecheck dus iets waar je mee te maken gaat krijgen en dat is eigenlijk alleen maar fijn. Zo zie je beter of je op de juiste plek zit. Dus: is de studiekeuzecheck iets om je druk over te maken? Nee joh! Het beste is om er gewoon met frisse motivatie en zin in je nieuwe opleiding aan te beginnen. Het kan nooit kwaad om nog eens goed te kijken of je opleiding ook écht bij je past.
12 augustus 2020 geschreven door Paul Geraedts