OMG: De eerste collegeweek begint bijna! Ben jij al goed voorbereid?

min. lezen
Zo overleef jij het eerste weken van het collegejaar

Je eerste jaar als student staat op het punt te beginnen! Hoe zorg je ervoor dat jij de eerste weken als student overleeft? Waar moet je op letten en wat moet je vooral niet doen? Je leest het in deze blog met 6 tips & tricks over hoe jij de eerste weken van je eerste collegejaar ooit overleeft.

Nadat jij je introweek hebt gehad (die je echt niet wilt missen!), is het tijd voor de eerste echte collegeweken. De universiteiten openen het collegejaar traditioneel met de “Opening Academisch Jaar.” De rector verwelkomt dan alle eerstejaars, er zijn verschillende sprekers, zowel studenten als professoren, en de speerpunten van komend collegejaar worden gepresenteerd. Je kan hier – zowel online als fysiek – bij zijn, maar het is niet verplicht.

1) Koop je boeken op tijd

Niks is zo zuur als op je eerste collegedag nog niet al je boeken binnen te hebben (trust me, ik heb het meegemaakt). Er wordt namelijk van je verwacht dat je al wat gelezen hebt en soms krijg je er tijdens het college vragen over. Best gênant als je dan moet melden dat jij je zaken niet op orde hebt.

Koop daarom je boeken (tweedehands) online. Je hebt als het goed is al je boekenlijst, dus kun je ze zo bestellen. Het kan natuurlijk zijn dat je voor een paar vakken pas tijdens je eerste college te horen krijgt welke boeken je moet bestellen, in dat geval hoef je je geen zorgen te maken.

2) Vind je draai

De eerste week kan er voor je gevoel nogal wat op je afkomen. Alles is nieuw: je kent de weg op school nog niet, je nieuwe docenten heb je nog niet of maar kort ontmoet, etc.. De enige die je al kent zijn je klas/jaargenoten – en zij zitten met hetzelfde gevoel. Trek daarom samen op. Ga eens na college iets drinken, eet een keer samen en ga samen studeren. Zo vinden jullie samen je draai.

Heb je ook al eens nagedacht om bij een vereniging te gaan? Lees in deze blog alles over studie- en studentenverenigingen.

3) Plan niet teveel in de eerste week en werk gestructureerd

Omdat die eerste week zo nieuw is, en omdat er zo veel te doen is, kan het lastig zijn om ook aan studeren toe te komen, terwijl dat eigenlijk het belangrijkste onderdeel is van studeren. Zorg dus dat je tussen alle kennismakingen tijd overhoudt om te studeren.

Het werkt namelijk niet zo als op de middelbare. Op de hogeschool of de universiteit is het echt de bedoeling dat je zelf je planningen maakt en je de opdrachten op tijd inlevert. Niet op tijd inleveren betekent automatisch een onvoldoende en dus een her. Plan dus niet teveel in de eerste week en hou ruimte over om te studeren. Het is daarom ook goed om gestructureerd te werken. Zorg dat je per dag zeker 2 uur overhoudt om te studeren. En weet wat je wanneer in moet inleveren.

De eerste weken van je studie zijn cruciaal. Ze kunnen zelfs bepalend zijn voor de rest van het studiejaar. In het eerste jaar moet je namelijk in ieder geval je bindend studieadvies (BSA) halen. Doe je dat niet, dan moet je opleiding verlaten. Zorg dus dat je de eerste weken goed en zonder kleerscheuren doorkomt. Je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk.

4) Stel doelen en beloon jezelf

Een goede manier voor een soepele start is het opstellen van doelen. En als je dat doel behaald hebt, kun je jezelf belonen. Zo kun je jezelf motiveren om iets af te ronden. Dus stel, je moet voor de volgende dag een essay maken en inleveren. Zeg dan: als het af is, mag je een biertje doen met je studiegenoten, of jaarclubgenoten.

Zorg alleen wel dat je de opdrachten goed maakt en niet afraffelt, anders heb je niks aan je doelstelling of beloning. Hoe kun je dit ondervangen? Door iets te doen wat je eigenlijk niet wil doen, zoals het schoonmaken van de wc van je studentenhuis – goor.

 

Dit vergt wat zelfdiscipline, maar het werkt echt. Je brein heeft namelijk een beloningssysteem nodig om gemotiveerd te raken, maar ook een ‘strafsysteem’ (de meeste mensen houden nou eenmaal niet van ‘verliezen’).

5) Volg je colleges

Ga dus ook naar je colleges. Dit helpt niet alleen bij het maken van je huiswerk, maar ook bij je motivatie. Als je namelijk meer betrokken raakt en meer over het vak te weten komt, wordt het vanzelf interessanter (puur omdat je er meer vanaf weet).

Ook dit lijkt weer een open deur, maar ook hier geldt weer dat je er voor jezelf zit. Op de meeste universitaire opleidingen geldt geen opkomstplicht – op de meeste hbo’s trouwens wel. Het is dan soms ook makkelijk om niet te komen opdagen als je weer een nacht in de kroeg hebt doorgebracht. Docenten zijn alleen niet gek en als jij een keer een onvoldoende haalt, zullen zij niet zo coulant zijn dan wanneer jij netjes komt opdagen tijden college.

Kijk, je kunt er heus wel eens eentje missen, maak er alleen geen gewoonte van en vooral niet in de eerste week. Dat geeft een slechte indruk.

6) Volhouden

De eerste weken kunnen behoorlijk pittig zijn, maar gooi de handdoek niet in de ring en hou vol. Mocht het je teveel worden, bespreek het dan met medestudenten. Zij zitten in hetzelfde schuitje en herkennen je struggles waarschijnlijk wel. Je medestudenten en jij zijn elkaars reddingsboei in moeilijke tijden.

Maak je vooral geen zorgen, want zo erg is het allemaal niet. Bereid je goed voor en heb vooral gewoon veel lol. Studeren is de leukste tijd van je leven, dus geniet ervan.

Ga je binnenkort op kamers en moet hospiteren? Lees deze tips!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.