Zo overleef jij je eerste studieweken: 6 tips

min. lezen
Zo overleef jij het eerste weken van het collegejaar

De kop is eraf; je eerste weken van je opleiding zijn van start gegaan. Maar hoe zorg je er nou voor dat jij de eerste weken als student overleeft? Waar moet je op letten en wat moet je vooral niet doen? In deze blog geven we je 6 tips!

1) Koop je boeken op tijd

Er wordt van je verwacht dat je in de eerste weken je boeken in bezit heb. Zorg daarom dat je je boeken op tijd besteld. Niks is zo zuur als meteen achterlopen met de studiestof. Voorkom die valse start!

Pro tip: koop je boeken (tweedehands) online. Je hebt als het goed is al je boekenlijst, dus kun je ze zo bestellen. Het kan natuurlijk zijn dat je voor een paar vakken pas tijdens je eerste college te horen krijgt welke boeken je moet bestellen. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken.

2) Vind je draai

De eerste weken komt er veel op je af. Alles is nieuw; de school, de docenten en de studiestof. De enige die je al kent zijn je klas- /jaargenoten – zij zitten met hetzelfde gevoel; een mooie kans om samen te wennen aan je nieuwe situatie.

Trek samen op. Ga eens na college iets drinken, eet een keer samen of ga samen studeren. 

Pro tip: heb je ook al eens nagedacht om bij een vereniging te gaan? In ons artikel lees je alles over studie- en studentenverenigingen.

netwerk
Netwerken tijdens je studie

5 tips op een rij

3) Plan niet teveel in de eerste week en werk gestructureerd

Je zult het misschien al gemerkt hebben, maar in de eerste weken is er veel te doen. Merk je dat het lastig is om écht aan studeren toe te komen? Werk gestructureerd. Hiervoor kun je onze handige plantips gebruiken.

Op je (hoge)school of universiteit is het echt de bedoeling dat je zelf je planningen maakt en je de opdrachten op tijd inlevert. 

Goed om te weten: op het hbo of wo moet je in het eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA) halen. Doe je dat niet, dan moet je de opleiding verlaten. Zorg dus dat je de eerste weken goed en zonder kleerscheuren doorkomt. Je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk.

4) Stel doelen en beloon jezelf

Een goede manier voor een soepele start is het opstellen van doelen. En als je dat doel behaald hebt, kun je jezelf belonen. Zo kun je jezelf motiveren om iets af te ronden. 

Pro tip: je brein heeft een beloningssysteem nodig om gemotiveerd te raken, maar ook een ‘strafsysteem’. Raffel opdrachten niet af anders heb je niks aan je beloning of doelstelling. Doe je dat wel dat moet daar ook wat tegenover staan wat je eigenlijk niet wil doen. De wc van je studentenhuis schoonmaken bijvoorbeeld. Goor!

5) Volg je colleges

Op veel opleidingen in het wo geldt geen opkomstplicht. Maar als kersverse student kun jij laten zien dat dat je met die vrijheid en verantwoordelijkheid om kunt gaan. Kortom, volg je colleges!

Daarmee kom je in een studieritme. Dit helpt niet alleen bij het studeren, maar ook bij je motivatie. 

Pro tip: op het mbo en hbo geldt er vaak wel een opkomstplicht. Maar ook daar werpt het actief volgen van je colleges z'n de vruchten af. Ja, dat is soms moeilijk als je weer een nacht in de kroeg hebt doorgebracht, maar ga ook voor die goede eerste indruk bij je docenten.

6) Volhouden

De eerste weken kunnen behoorlijk pittig zijn, maar gooi de handdoek niet in de ring en hou vol. Mocht het je teveel worden, bespreek het dan met medestudenten. Zij zitten in hetzelfde schuitje en herkennen je struggles waarschijnlijk wel. 

Belangrijk: geniet ervan! Je studententijd is al met al een geweldige, toffe en leerzame tijd. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet zit je eerste jaar er alweer op. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.